Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Δελτίο τύπου της Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών

booeidi zoa 2020

 Οι συνέπειες από την παγκόσμια εξάπλωση του CoViD-19, είναι πολλές και σημαντικές. Η απειλή του υπέρτατου αγαθού, της ανθρώπινης ζωής, προφανώς βρίσκεται πάνω από οτιδήποτε άλλο. Βεβαίως, θα υπάρξει και η μετά CoViD εποχή, στην οποία θα πρέπει η κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου να συνεχιστεί για όλους.

 Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, δυστυχώς δεν περιέλαβαν τον πρωτογενή τομέα και τους ανθρώπους του. Ειδικά οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, αφορούν σε δραστηριότητες οι οποίες δεν κλείνουν, δεν περιορίζονται, δεν επιτρέπουν σε κανέναν να μείνει στο σπίτι και οι απαιτήσεις τους διαρκούν 365 μέρες το χρόνο. Με δεδομένη την κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης, λόγω των περιοριστικών μέτρων κυρίως στην εστίαση, αλλά και την «χαμένη» πασχαλινή περίοδο, είναι βέβαιο ότι ο κλάδος της κτηνοτροφίας θα βρεθεί σε οικονομική πίεση, χωρίς τη δυνατότητα κλεισίματος ή περιορισμού δαπανών.

Εκτιμούμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την πανδημία του CoViD-19 και για την κτηνοτροφία. Συγκεκριμένα για τον κλάδο τον οποίο εκπροσωπούμε και γνωρίζουμε, προτείνουμε τα εξής:

  1. Άμεση πληρωμή των «ζωικών» συνδεδεμένων ενισχύσεων.
  2. Άμεση εξόφληση των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων του 2019.
  3. Άμεση εξόφληση των υποχρεώσεων του ΕΛΓΑ προς τους παραγωγούς.
  4. Άμεση εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2019.
  5. Άμεση εξόφληση παλαιών οφειλών προς τους κτηνοτρόφους (π.χ. εξισωτική 2013-2014, υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης κλπ.).
  6. Καμία οφειλή των αγροτών προς το κράτος (φόροι, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.) να μην θεωρείται ληξιπρόθεσμη μέχρι το τέλος του έτους.
  7. Να μην εφαρμοστεί κανένα μέτρο αναγκαστικής είσπραξης για οφειλές προς τις τράπεζες, για κάθε είδους δανεισμού των «αρχηγών» αγροτικών εκμεταλλεύσεων, μέχρι το τέλος του έτους.
  8. Αναθεώρηση του τρόπου εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανονισμών προς το ελαστικότερο, από το αυστηρότερο που βρίσκεται σήμερα, όσον αφορά τις δεσμεύσεις και τις κυρώσεις των παραγωγών για την εφαρμογή των μέτρων του ΠΑΑ, αλλά και του πρώτου πυλώνα.
  9. Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που, τις τελευταίες μέρες, προκάλεσαν δυσλειτουργίες έως και διακοπή λειτουργίας σφαγείων σε ορισμένες περιοχές της χώρας.
  10. Άμεση στήριξη του κτηνοτροφικού εισοδήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό, λόγω σημαντικής πτώσης του τζίρου, ή περεταίρω πτώσης των τιμών των κτηνοτροφικών προϊόντων (κρέας, γάλα).

 Επιπλέον, ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, το ΥΠΑΑΤ θα μπορούσε να ασχοληθεί με τα πάγια και δίκαια αιτήματα του κλάδου όπως: Ελληνοποιήσεις, κόστος ενέργειας, νέα ΚΑΠ, γραφειοκρατία, διαχειριστικά σχέδια βόσκησης κ.α.

Νομίζουμε ότι πλέον είναι ξεκάθαρο σε όλους, ότι σοβαρή και στιβαρή οικονομία χωρίς πρωτογενή τομέα και ειδικά κτηνοτροφία δεν υφίσταται. Ας το λάβουμε όλοι υπ’ όψη και με αφορμή αυτή τη δύσκολη κατάσταση που προκαλεί η πανδημία, ας πάρουμε αποφάσεις. 

Για το ΔΣ της ΕΕΕΒΦΒ,

Ο πρόεδρος

Αχιλλέας Β. Τσαπραΐλης


Ένωση Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών
Total
0
Shares
Previous Article
ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΗΣ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Δήμος Πύλης: Κλείσιμο των αθλητικών χώρων και προαύλιων χώρων Σχολείων

Next Article
paidi1

Μπορεί η ποίηση να νικήσει τον κορωνοϊό;