Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Δεκέμβρης: Μήνας ανθρωπιάς -δράσης και νέου σχεδιασμού!

Παναργιθεάτικη Συνδιάσκεψη: Διαρκής Διάλογος και Αιτήματα προς τον νέο Περιφερειάρχη και παρατάξεις ΠΣ Θεσσαλίας - Είμαστε όλοι ... πρώτα, Ανατολικο - Αργιθεάτες, λόγω... Ιανού!

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας*


Μπήκε και ο Δεκέμβρης ,ο τελευταίος μήνας…σε 29 μέρες κλείνει το δυστοπικό 2020….

Χάνονται ζωές στις εντατικές , ηλικιωμένοι και νεώτεροι , χάσαμε και τον αγαπητό μας γιατρό Νεκτάριο ( Λάρισα)-49 ετών, που είχε προσφέρει υπηρεσίες στο απομακρυσμένο Ιατρείο Αργυρίου Αχελώου (2003-4) και αγαπήθηκε από τον κόσμο μας για την καλοσύνη και το γέλιο του.

Ο φόβος ,η ανασφάλεια ,η απομόνωση και μοναξιά κυρίαρχα συναισθήματα….
Αλλά και η μελαγχολία ,οι διαταραχές,η κακοποίηση γυναικών στα σπίτια- χωρίς δισταγμό πρέπει να ζητούν βοήθεια στο τηλ.κεντρο: 15900- ,ο αλκοολισμός ,οι καταχρήσεις….οι ανησυχίες των μικρών παιδιών μακρυά απο τα σχολεία,τους φίλους τους,το δάσκαλο….

Μέρες που είναι, οφείλουμε να σκεφτούμε τους υπερήλικες μοναχικούς ανθρώπους μας,τους ανάπηρους,τους άπορους όλων των ηλικιών.

• Το Κράτος- η Κυβέρνηση ενίσχυσαν με +200€ ,τους δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος(ΚΕΑ )…. τους απόλυτα άπορους.
Είναι μια σημαντική βοήθεια ,μια θεάρεστη πράξη. Να ψωνίσουν ,να πάρουν λίγο πετρέλαιο , καυσόξυλα….

• Ανάλογη κίνηση οφείλουν να κάνουν η Αυτοδιοίκηση ,ο Δήμος ,οι Κοινότητες ,οι Ενορίες,οι έχοντες συνδημότες μας….
Μια κουβέντα,μια … εξ αποστάσεως αγκαλιά ,ένα δωράκι ,ένα χαμόγελο μέσα από τη μάσκα μας!

” Η τραγωδία των γηρατειών είναι ότι ενώ φθείρεται το σώμα ,το περίβλημα ,μέσα παραμένει ο ίδιος άνθρωπος ” είχε πει η γιαγιά του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

“Η ψυχή του ανθρώπου ,δεν γηράζει “έλεγε η δική μου ,η κυρά Φανιώ,το 1970….

– Αποζητούν με λαχτάρα την αναγνώριση,την αξιοπρέπεια ,την αγάπη μας…
Οι ρυτίδες του καθενός , όμορφα χαρακτηριστικά μιας πλούσιας και δημιουργικής διαδρομής , σημάδια σοφίας και ωριμότητας! Μην τους ξεχάσουμε….

• Όσοι επέλεξαν την ενασχόληση με τα κοινά , οφείλουν να μην τρομοκρατούνται από την επιθετικότητα της Πανδημίας , αλλά να εργάζονται – όπως οι γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία- για τις τοπικές υποθέσεις με εργατικότητα , ζήλο και αυταπάρνηση!
Δίπλα στους ανθρώπους ,τους δημότες ,για τον Τόπο!
Έρχονται δύσκολες στιγμές ,τα οικονομικά αποθέματα στερεύουν….

• Στο ΔΣ ΚΕΔΕ ,χθες, συζητήθηκε η περικοπή των εσόδων για τους Δήμους ,στον κρατικό προϋπολογισμό 2021( μείον από 250εως 450 εκατομμύρια ευρώ).

– Αναγκαιότητα να βρούμε ίδια έσοδα από αξιοποίηση πόρων ( έργα ΑΠΕ ).

– Να ελαφρύνουμε τα βάρη των δημοτών μας ,μετά την αύξηση των δηλωμένων τετραγωνικών μέτρων στα ακίνητα .

* Είναι αδιανόητο ,στον ορεινό Δήμο ΑΡΓΙΘΕΑΣ τα τέλη να ανέρχονται στα 1,20€ (0,80 δ.τ και 0,40 δ.φ) ανά τετραγωνικό μέτρο και στο Δήμο Καρδίτσας να είναι στο 1,13€/ τ.μ….( με τη μείωση από νέο έτος :1,03)και στον δήμο Αθηναίων (1,88€).

– Τι ψήφισαν οι Αιρετοί μας ,στο σχέδιο προϋπολογισμού του Δήμου μας;

• Με τα νέα αυξημένα τετραγωνικά μέτρα ο κάθε Αργιθεάτης , αναμένεται να επιβαρυνθεί κατά 50% και πλέον !!!
– Τι σκέφτονται για την ελάφρυνση των βαρών λόγω της οικονομικής ύφεσης;
– Τι προτείνει η Αντιπολίτευση και ο κάθε σύμβουλος ξεχωριστά;

• Ενόψει γιορτών – Να δοθεί,μέσω των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές μας, σε κάθε μοναχικό ηλικιωμένο ,τους άπορους ( πχ κάτω των 6.000€ ετήσιο εισόδημα),ένα κουτί γλυκά,μια κομπόστα ,ένα ψωμί , ένα ψητό κοτόπουλο από τα μαγαζιά των χωριών μας ,που δύσκολα τα βγάζουν ,κλειστά και σε αναστολή……(Όχι μόνο μέσω ΤΕΒΑ σε δικαιούχους ΚΕΑ).
Επίσης στους μαθητές και νέες οικογένειες .

•Η Περιφέρεια Θεσσαλίας- να ζητηθεί από τον Πρόεδρο ΠΣ κ.Πινακά- μαζί με τη Δημοτική αρχή να εγκρίνουν ειδική ενίσχυση υπέρ των άγονων Ιατρείων και των υπηρετούντων Γιατρών στα απομακρυσμένα χωριά μας ( πχ απόσταση άνω των 30 χλμ από πλησιέστερο ΚΥ).
Όπως εδώ και χρόνια , έχει ψηφιστεί από το ΠΣ Στερεάς Ελλάδας και πρόσφατα πίστωση 100.000€ για παροχή κινήτρων σε Γιατρούς Υπαίθρου της ορεινής Ευρυτανίας.Απο το νομικό πλαίσιο προβλέπεται και γίνεται.
Να βγει από το… συρτάρι η Υπαρ 152/2017 απόφαση ΔΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ…..

• Όπως και για τη θέρμανση, φύλαξη, καθαριότητα , συντήρηση των Ιατρείων από το Δημοτικό Ταμείο.

Οι Γιατροί μας είναι οι συμπαραστάτες για τους μόνιμους κατοίκους των ορεινών Απόμακρων περιοχών ,της Αργιθέας και η παρουσία τους ωφέλιμη και αναγκαία!
Έχουμε τονίσει: Μετά τον Ύψιστο Θεό… είναι ο Γιατρός!

– Υπηρετούν στη θητεία τους,διαρκώς στα ορεινά Ιατρεία ,κοντά στους κατοίκους , χωρίς δυνατότητα … εναλλακτικής “υπηρεσίας” σε ζεστό ειδικό γραφείο Πόλης…..

• Μαζί με την ανθρωπιστική πολιτική ,οι Αιρετοί μέσα στον Δεκέμβριο πρέπει να ανασκουμπωθούν και να δράσουν για τα μεγάλα έργα ,που πάνε πίσω με … πρόφαση τον κορωνο’ι’ό ,τον Ιανό…..
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας , χθες και το Δημοτικό συμβούλιο Πύλης Τρικάλων , προχθές , συνεδρίασαν για το κατεπείγον θέμα του Φράγματος Υδροηλεκτρικού Μεσοχώρας Τρικάλων.

* Το ίδιο πρέπει,Τα ΔΣ των ΟΤΑ του ν.Καρδίτσας ,η τοπική Αντιπεριφέρεια ,οι τέσσερις Βουλευτές ,να συντονιστούν- μαζί με την ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, για τη διεκδίκηση των ώριμων μεγάλων έργων Αειφορίας, του φράγματος & Υδροηλεκτρικού Συκιάς, του Μουζακίου….

* Τα ημιτελή παρατημένα έργα Συκιάς έχουν προκαλέσει φοβερές βλάβες στα οδικά δίκτυα ,τους κεντρικούς δρόμους ( από Συκιά έως Τύμπανο).
Η αντοχή των Αργιθεατών & γειτόνων Τετραφυλλίας Άρτας,έχει…. εξαντληθεί!

* Ο αρμόδιος Υπουργός Υποδομών Κώστας Α Καραμανλής ,να επισκεφθεί και να δηλώσει ενώπιον όλων μας την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης…..

– Θα ολοκληρωθούν τα Έργα ; ή – άλλως- να αποκατασταθούν οι ζημιές στην όμορφη ορεινή περιοχή της Αργιθέας και κοιλάδας Αχελώου ποταμού….
Τρίτος δρόμος δεν.. υπάρχει!!!
Αρκετά το ..”κλώσιμο αυγών”, διαχρονικά -επί δεκαετίες!!!

• Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ας στρέψει το πρόσωπο της στην αδικημένη ορεινή Δυτική Θεσσαλία , χωρίς να παραβλέπουμε τις άμεσες αποτελεσματικές παρεμβάσεις της στα οδικά δίκτυα μετά την καταστροφή του Ιανού (ιδίως, στη θέση χωριού Αργιθέας ( Κνίσοβο)& Ανατολικής),τη βελτίωση …
Δεν μηδενίζουμε…. αναγνωρίζουμε τα θετικά!

– Τώρα !!! ο κόσμος ,οι μόνιμοι κάτοικοι ,οι μαθητές των ορεινών σχολείων ,οι κτηνοτρόφοι θέλουν την επιτόπια επίσκεψη στη Συκιά,την κοιλάδα Αχελώου ποταμού ,των Υπουργών ,του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας ,των Αιρετών Συμβούλων,του ΔΣ ΚΕΔΕ !!!

….Στους δύσκολους καιρούς ….για έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη!

2 Δεκεμβρίου 2020


* Δημήτρης Παπακώστας 

Αιρετός ΤΑ Αχελώου Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας 1991-2019

Δήμαρχος Αχελωου ΑΡΓΙΘΕΑΣ 1999-2006

Πρόεδρος ΔΣ 2017-2019.




Total
0
Shares
Previous Article
Λαϊκή αγορά μέτρα κορονοϊός

Δήμος Σοφάδων: Τα ονόματα των συμμετεχόντων πωλητών στη λαϊκή αγορά του Σαββάτου 5/12

Next Article
Rapid Tests drive

Αποτελέσματα της μαζικής δειγματοληψίας με RAPID TESTS στην Καρδίτσα και στη Φαρκαδόνα