Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Δεκάδες Καρδιτσιώτες αγρότες διαδήλωσαν κατά της ακρίβειας απαιτώντας κρατική στήριξη αλλά και αντιπλημμυρικά έργα!

agrotes kinitopoiheiseis 1

Δεκάδες Καρδιτσιώτες αγρότες διαδήλωσαν κατά της ακρίβειας απαιτώντας κρατική στήριξη αλλά και αντιπλημμυρικά έργα!

Με μπροστάρηδες τα μέλη της ΕΟΑΣΚ και τους αγροτικούς συλλόγους Παλαμά, Λεύκης και Ιτέας, δεκάδες Καρδιτσιώτες αγρότες βγήκαν στους δρόμους με τα τρακτέρ τους, για να διαμαρτυρηθούν κατά της ενεργειακής ακρίβειας και της απουσίας ουσιαστικών αντιπλημμυρικών έργων στο Νομό Καρδίτσας.

Η δυναμική έξοδος είχε προαναγγελθεί από τους αγροτοσυνδικαλιστές πριν μερικές ημέρες στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης εκπροσώπων τοπικών αγροτικών Συλλόγων και σήμερα το μεσημέρι έγινα πράξη στην Ε.Ο. Παλαμά – Ιτέας.

Σημείο συγκέντρωσης ήταν η γέφυρα Σταυρού, όπου οι διαδηλωτές παραγωγοί πάρκαραν τα οχήματά τους στις πλευρές του δρόμου, υπό την στενή επιτήρηση αστυνομικών δυνάμεων που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή και ρύθμιζαν την κυκλοφορία.

Να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε ενημέρωση και προετοιμασία από στελέχη της Ομοσπονδίας για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή αγροτών στις αγωνιστικές δράσεις.

Η χρονική διάρκεια της κινητοποίησης που μόλις άρχισε, ακόμη δεν έγινε γνωστή, αλλά είναι βέβαιο ότι θα εξαρτηθεί από τον όγκο της προσέλευσης αγροτών στο σημείο συγκέντρωσης.

Επίσης, καθοριστικό ρόλο θα παίξει το αποτέλεσμα της πανθεσσαλικής σύσκεψης Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων που θα γίνει το Σάββατο 29/01/2022 στα Φάρσαλα.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ

Κυρίαρχο αίτημα είναι η άμεση εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων στο Νομό μας ο οποίος δυστυχώς στην κακοκαιρία «Διομήδης» κινδύνεψε άλλη μια φορά μετά τον «Ιανό» να πλημμυρίσει, ενώ ήδη καταστράφηκαν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών.

Επιπλέον, οι αγρότες ζητούν:

– Λήψη μέτρων μείωσης του πολύ υψηλού κόστους παραγωγής και δραστικής μείωσης της τεράστιας οικονομικής επιβάρυνσης των νοικοκυριών από την ακρίβεια στην ενέργεια η οποία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

– Η άμεση καταβολή όλων των αποζημιώσεων του «Ιανού» και επόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων σε πλήρη εναρμόνηση με το πραγματικό ύψος των ζημιών που έχουν υποστεί οι πληγέντες αγρότες.

– Η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και η βελτίωση των ασφαλιστικών καλύψεων του ΟΓΑ.

– Άμεσες παρεμβάσεις για ριζικές αλλαγές στη νέα ΚΑΠ που θα εφαρμοστεί από το 2023 και – κατά τους διμαρτυρόμενους αγροτοσυνδικαλιστές – θα αποτελέσει το κύκνειο άσμα των μικρομεσαίων παραγωγών.

Επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κ. Κώστας Τζέλλας, σε δηλώσεις τους εξέφρασε την άμεση ανάγκη ανάπτυξης έντονης διεκδικητικής δράσης από τους αγρότες αφού – όπως τόνισε –, μόνο με δυναμικούς αγώνες αναγκάζεται η κεντρική εξουσία να δώσει λύσεις στα πολλά και οξυμμένα προβλήματα.

Σε ότι αφορά στην αύξηση των τιμών πώλησης σε ορισμένα αγροτικά προϊόντα, όπως το βαμβάκι, χαρακτηρίστηκε συγκυριακή την οποία έρχεται να εξανεμίσει η εκτίναξη του κόστους παραγωγής.

Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, οι πρώτοι λογαριασμοί ρεύματος που έχουν καταφθάσει στους Καρδιτσιώτες παραγωγούς, προκαλούν «ηλεκτροσόκ» εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Παράλληλα, το πετρέλαιο κίνησης ξεπερνάει το 1,50 ευρώ, ενώ το μέτρο του αγροτικού πετρελαίου έχει τεθεί από την κυβέρνηση στις καλένδες.

Οι εκπρόσωποι της ΕΟΑΣΚ σημείωσαν ότι η υπέρογκη φορολογία που συνοδεύει τα καύσιμα και οι μεγάλες αυξήσεις είναι αποτέλεσμα των «νόμων της αγοράς» και των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης.

Επανέλαβαν δε ότι πάγια αιτήματα του αγροτικού κόσμου είναι το αφορολόγητο πετρέλαιο (όπως χορηγείται για παράδειγμα στους πλοιοκτήτες, τις αεροπορικές εταιρείες, βιομηχανίες κλπ) και το φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα.

Στη γέφυρα Σταυρού επισκέψεις για να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στους αγρότες πραγματοποίησαν, ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου, ο περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Τάσος Τσιαπλές, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας κ. Γιώργος Καπράνας, αρκετοί πρόεδροι και εκπρόσωποι συλλόγων και σωματείων του Νομού Καρδίτσας.

 

agrotes kinitopoiheiseis 2

agrotes kinitopoiishKarditsa22 agrotes kinitopoiishKarditsa23 agrotes kinitopoiishKarditsa24 agrotes kinitopoiishKarditsa25




Total
0
Shares
Previous Article
Δήμος Μουζακίου: Αρχίζει η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου - Κατάθεση δικαιολογητικών για ένταξη - Δήμος Μουζακίου: Ενημέρωση για τη διακοπή υδροδότησης σε Τοπικές Κοινότητες της ΔΕ Παμίσου - Δήμος Μουζακίου - Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μουζακίου

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μουζακίου

Next Article

Θανάσης Θάνος: Χιόνια - Εθνική οδός (Επίκαιρη αναφορά σε παλαιότερο άρθρο)