Δασικοί χάρτες: Εκκρεμότητα που έπρεπε να λυθεί εδώ και χρόνια


Από τις αρχές του χρόνου έχει ξεκινήσει η ανάρτηση των δασικών χαρτών, έργο που για δεκαετίες έβρισκε εμπόδια. Και την ανάρτηση ακολούθησαν δεκάδες ανακοινώσεις φορέων και επιστημόνων για την αξία της χαρτογράφησης, για το σπουδαίο αναπτυξιακό εργαλείο των δασικών χαρτών και του κτηματολογίου αλλά και για την ασπίδα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Καμία κυβέρνηση έως σήμερα δεν τόλμησε να προχωρήσει στην κύρωση των δασικών χαρτών, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν στο παρελθόν πολλές νομοθετικές λύσεις, που απλώς ποτέ δεν εφαρμόστηκαν. Διότι οι δασικοί χάρτες θα αναδείξουν προβλήματα που θίγουν την ραχοκοκαλιά του πελατειακού πολιτικού συστήματος των προηγούμενων δεκαετιών. Αυθαίρετη δόμηση, καταπατήσεις εκτάσεων, εκχερσώσεις δασών, ρουσφέτια και διαπλοκή διαφόρων επιπέδων, λάθη της διοίκησης. Ποιους όμως βολεύει να είναι ασαφής η δημόσια περιουσία; Ποιους βολεύει να μην αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες; Ποιοι επωφελούνται όλα αυτά τα χρόνια από την ανυπαρξία αποτύπωσης και σχεδιασμού; Όμως, εάν θέλουμε να παράξουμε οικονομία και εργασία στη χώρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι κανόνες του περιβάλλοντος και της γης.

Οι δασικοί χάρτες δεν έγιναν για να αμφισβητήσουν την περιουσία των πολιτών, αλλά για να τακτοποιήσουν τις χρήσεις γης, να αποκαταστήσουν την νομιμότητα, αλλά και να υποστηρίξουν τον χωροταξικό σχεδιασμό και την περιβαλλοντική προστασία.

Η κύρωση των δασικών χαρτών θα δημιουργήσει την απαιτούμενη ασφάλεια πολιτών και Πολιτείας, εφόσον θα αποτυπώσει σε θεσμικό επίπεδο ποιες εκτάσεις είναι δασικές και ποιες όχι. Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα της αντίρρησης πριν από την κύρωση των δασικών χαρτών, ωστόσο για τις αγροτικές καλλιέργειες υπάρχουν διαδικασίες που επιτρέπουν και μετά την κύρωση να παραχωρηθούν για αγροτική χρήση. Η παραχώρηση αυτή επιτρέπεται και προβλέπεται από τον νόμο. Μπορούν δηλαδή οι αγρότες, πληρώνοντας ένα τίμημα στην Πολιτεία, με βάση κάποιες προϋποθέσεις, να χρησιμοποιήσουν δασική γη για αγροτική καλλιέργεια. Προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες ως προς την υποβολή ένστασης, έχουν ήδη μειωθεί τα τέλη αντιρρήσεων, έως και 60%, υπάρχει επιπλέον στελέχωση των κατά τόπους Γραφείων Στήριξης και είναι σε πλήρη λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή της ΕΚΧΑ Α.Ε. Τα στοιχεία που μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευτεί δείχνουν ότι το πρόβλημα στον αγροτικό χώρο δεν είναι εκτεταμένο (είναι της τάξης του 3% επί του συνόλου του δασικού χάρτη) και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ήδη δεσμευτεί για την επίλυσή τους.

Στην περίπτωση των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων, παρά τις δύο επιστολές που έχει αποστείλει το ΥΠΕΝ στους Δήμους της χώρας, μέσω της ΚΕΔΕ, οι επτά στους δέκα Δήμους δεν έχουν αποστείλει τα οικιστικά περιγράμματα και τις οικιστικές πυκνώσεις, ως όφειλαν, εκ του νόμου. Δεν θα χρεωθούν οι πολίτες επειδή ο Δήμος όπου ανήκουν δεν έχει ενημερώσει το Κτηματολόγιο για τα όρια των οικισμών, θα τους επιστραφούν τα τέλη αντιρρήσεων, εντός του τριμήνου της εξέτασης.

Επιστροφή τελών στους πολίτες προβλέπεται και στην περίπτωση που το Δασαρχείο έχει κάνει πράξη χαρακτηρισμού ή εκχώρηση και δεν το έχει περάσει στον δασικό χάρτη, στις περιοχές εποικισμού, οπουδήποτε δηλαδή έχει παρέμβει η Πολιτεία και δεν το έλαβε υπόψη στους χάρτες. Εντός των ημερών αναμένεται η  υπογραφή νέας Υπουργικής Απόφασης. που θα κατοχυρώνει περαιτέρω τον πολίτη απέναντι σε πρόδηλα λάθη των Υπηρεσιών. Συνεπώς, ο πολίτης δεν θα επιβαρυνθεί για ενέργειες που δεν ευθύνεται ο ίδιος.

Ως προς τις αγροτικές επιδοτήσεις, όπως δεν αμφισβητείται ο αγροτικός χαρακτήρας των εκτάσεων, έτσι δεν αμφισβητούνται και οι αγροτικές επιδοτήσεις, με δεδομένο ότι προχωρά η άρση του χαρακτηρισμού της αναδάσωσης, αρκεί οι περιοχές να ήταν πριν και να είναι και τώρα αγροτικές και όχι δάσος.

Εξάλλου, ο νόμος προβλέπει ότι ακόμα και αν μια αγροτική περιοχή ήταν δάσος το 1945 και σήμερα δεν είναι, υπάρχει η δυνατότητα να παραχωρηθεί στον αγρότη για αγροτική χρήση φροντίζοντας να μειωθεί το κόστος. Ετοιμάζεται ρύθμιση για μείωση του κόστους, διότι ο σκοπός δεν είναι να αμφισβητηθούν οι επιδοτήσεις, αλλά να τακτοποιηθούν οι χρήσεις. Να γνωρίζουμε τι είναι δασικό και τι είναι αγροτικό. Σε καμία περίπτωση δεν θα αμφισβητηθεί η αγροτική χρήση, εκεί που γινόταν με κανόνες. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που υπήρχε πριν δασική χρήση, ο αγρότης μπορεί να την παραλάβει, αρκεί να υποβάλλει αίτηση παραχώρησης για γεωργική εκμετάλλευση.

Το νέο δεν μπορεί να έρθει αν δεν διαταραχθεί το παλιό. Και αυτό δεν γίνεται ούτε αυτόματα, αλλά ούτε και χωρίς συνέπειες.

Για το τμήμα Υποδομών & Περιβάλλοντος
 του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας


Total
0
Shares
Previous Article

Ένα παραμύθι και μια γραβάτα

Next Article

Να τιμούμε τις γυναίκες με έγνοια και πράξεις καθημερινά

Total
0
Share