Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Δ. Τρικκαίων: Ξεκινούν εργασίες για το «Σπίτι Τρικαλινών Δημιουργών»

spiti dimiourgon Trikalinon

Δ. Τρικκαίων: Ξεκινούν εργασίες για το «Σπίτι Τρικαλινών Δημιουργών»

 Μια ακόμη στέγη πολιτισμού, με διαδραστικό χαρακτήρα, δημιουργεί ο Δήμος Τρικκαίων.

 Πρόκειται για το «Σπίτι Τρικαλινών Μουσικών Δημιουργών» στο Βαρούσι, στο γνωστό Αρχοντικό Κυρνάσιου (οικία Μάντζαρη).

 Σε ένα κομβικό σημείο, στην οδό Κώστα Βίρβου, πέντε τρικαλινοί δημιουργοί «αποκτούν» μουσική, πολιτιστική στέγη. Οι Κώστας Βίρβος, Γιώργος Σαμολαδάς, Απόστολος Καλδάρας, Χρήστος Κολοκοτρώνης και Δημήτρης Μητροπάνος, θα «παρουσιάζονται» στους επισκέπτες/τριες των Τρικάλων μέσω της τεχνολογίας. Ετσι, σε συνδυασμό με το Μουσείο Τσιτσάνη (μόλις 1 χλμ. πιο μακριά), αναδεικνύεται ο ρόλος και η προσφορά των Τρικάλων, ως πρωτεύουσας του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού.

Το πρώτο έργο

 Ο Δήμος Τρικκαίων ήδη από το 2016 ξεκίνησε τις συντονισμένες προσπάθειες και ολοκλήρωσε τη σχετική μελέτη, εξασφαλίζοντας παράλληλα 913.900 € από το Ταμείο Συνοχής (Ε.Π. «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ») για το κτήριο.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου το 2017, στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Κώστα Βίρβο, παρουσίαζε και τον σχεδιασμό για το κτήριο, επισημαίνοντας τη σημασία της νέας πολιτιστικής δράσης του Δήμου.

Αφού ολοκληρώθηκαν όλες οι σχετικές διαδικασίες, την Τρίτη 11 Μαΐου 2021 υπογράφτηκε η σύμβαση για το πρώτο τμήμα του έργου, ανάμεσα στον Δήμαρχο Τρικκαίων και την εκπρόσωπο της εταιρείας Α. ΛΙΤΟΥ – Γ. ΓΚΕΚΑΣ ΟΕ, με προϋπολογισμό 666.300€.

kirnasiou

Το κτήριο

Το παλιό αρχοντικό (χτίστηκε το 1896) θα μετατραπεί σε ένα κτίσμα σύγχρονο και λειτουργικό, διατηρώντας τον αρχιτεκτονικό, παραδοσιακό χαρακτήρα του. Θα είναι όμως παράλληλα, το πρώτο δημόσιο παθητικό κτήριο στα Τρίκαλα. Δηλαδή θα είναι βιοκλιματικό, στον σχεδιασμό, στη θέρμανση, στην ψύξη, με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους.

Η τεχνική μελέτη περιλαμβάνει:

· στατική ενίσχυση του κτιρίου
· ανάδειξη των αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών του
· κατασκευή οικοδομικών εργασιών 
· εργασίες ηλεκτρομηχανολογικής φύσεως
· ενεργειακή θωράκιση και μετατροπή του σε «Πρότυπο Παθητικό Κτήριο».

Ουσιαστικά το κτίσμα «αναγεννάται» σε όλα τα επίπεδα: από τις πόρτες και τα σαχνισιά, μέχρι τα δάπεδα, τους τοίχους, την αναμόρφωση της αυλής.

Τεχνολογία: το δεύτερο έργο

Το δεύτερο πολύ σημαντικό για το Σπίτι Τρικαλινών Δημιουργών, είναι η τεχνολογία. Ο Δήμος Τρικκαίων με εξασφαλισμένα 213.900 € προχωρά στη «συνάντηση» τεχνολογίας και μουσικής παράδοσης. Ο χώρος προβλέπεται να λειτουργήσει με:

  1. Συλλογή μουσικού υλικού, ψηφιοποίηση και επεξεργασία του
  2. Μουσικό λαβύρινθο
  3. Timeline Radio
  4. Διαδραστικό JukeBox
  5. Ψηφιακή 3D Ανασύνθεση Σκηνής
  6. «Πόσο Καλλιτέχνης Είσαι;»
  7. Ηχητικό / μουσικό βιβλίο ευχαριστιών

Η συγκεκριμένη δεύτερη φάση του έργου ακολουθεί τις εργασίες, με τις οποίες ο Δήμος Τρικκαίων στηρίζει έμπρακτα τον πολιτισμό και τη μουσική παράδοση.

 Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων




Total
0
Shares
Previous Article
asfaltostrosi marko palama 1

Ασφαλτόστρωση στο έργο «οδός ΔΕΛΤΑ – ΠΑΛΑΜΑ»: Στο 80% η υλοποίηση του έργου

Next Article
ask theoni agonas

Ο ΘΕΟΝΗ Α.Σ.Καρδίτσας υποδέχεται την Τετάρτη 5 μ.μ. το Φίλιππο Βέροιας