Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Δ. Παπακώστας: Κάποιος να ξυπνήσει τον… “κοιμώμενο γίγαντα” της Εθνικής οικονομίας!

Κάποιος να ξυπνήσει τον… “κοιμώμενο γίγαντα” της Εθνικής οικονομίας!

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

Η Πανδημία, η οικονομική ύφεση, οι ανατροπές που επήλθαν στα παγιωμένα, τα έως χθες κοινώς αποδεκτά, τις κατεστημένες αντιλήψεις περί Κράτους, Δημόσιου Τομέα, Συστήματος Υγείας, κοινωνικής αλληλεγγύης και εργασίας στο γραφείο, κτύπησαν την… καμπάνα της εγρήγορσης, της αφύπνισης, της αναγκαίας στροφής στα μοντέλα ανάπτυξης, κοινωνικής και πολιτικής δράσης.

|.Από κάτω προς τα πάνω!

Από τη γειτονιά, την Κοινότητα, τον Δήμο, την Περιφέρεια, το κεντρικό Κράτος – κόμματα και Ευρωπαϊκή Ένωση/Διεθνείς οργανισμούς….
Οι αλλαγές – ανατροπές είναι πλανητικών διαστάσεων, τα αίτια εξωγενή, απρόβλεπτα, ακαθόριστα….

||. Ζούμε το καλοκαίρι της απόλυτης αβεβαιότητας, με διαρκή φόβο και ανησυχία.
Για την υγεία μας, την εργασία, το μέλλον ….
Παραδοσιακοί τομείς, που λειτουργούν επί δεκαετίες, ως πυλώνες οικονομικής προόδου, βρίσκονται σε κατάρρευση, ύφεση, σε δραματική πτώση (Τουρισμός – αεροπορικές εταιρείες – εστίαση- πολιτισμός).
Τώρα όμως – πριν χτυπηθούμε από ενδεχόμενο δεύτερο κύμα ιών – επιβάλλεται η κινητοποίηση όλων, η ταχύτατη δράση για νέες Μεταρρυθμίσεις και Έργα.

1. Η Κυβέρνηση συμπλήρωσε ένα χρόνο στη Διακυβέρνηση της Χώρας.
Μετά τις εξαγγελίες – έναρξη εργασιών στην εμβληματική Επένδυση του Ελληνικού Αττικής.
Την επένδυση στην Κασσιόπη Κέρκυρας.
Τη σύνδεση της Κρήτης με υποβρύχιο καλώδιο του ΑΔΜΗΕ, από Αττική.
– Εντός Ιουλίου και σίγουρα εντός καλοκαιρινών μηνών, η κυβέρνηση πρέπει να εξαγγείλει, δηλώνοντας την ισχυρή πολιτική της βούληση, την μεγαλύτερη Επένδυση στην Ελλάδα των Περιφερειών:
– Ολοκλήρωση των ημιτελών παρατημένων έργων Φράγματος- Υδροηλεκτρικού Συκιάς.
– Άμεση Λειτουργία Υδροηλεκτρικού Μεσοχώρας Τρικάλων.
– Συνέχιση Έργων μεταφοράς νερών – ενός οικολογικού ποσοστού – του Αχελώου ποταμού προς τη Θεσσαλία και τον διψασμένο θεσσαλικό κάμπο.
– Αποκατάσταση των βλαβών που έχει υποστεί το οδικό δίκτυο της ορεινής περιοχής [Καρδίτσα- Αργιθέα -Συκιά- Άρτα], τα πέτρινα γεφύρια μας, το ευρύτερο περιβάλλον.

|||. Η κεντροβαρής Περιφέρεια Θεσσαλίας, αποτελεί την “ατμομηχανή” του ελληνικού πρωτογενούς τομέα.
Είναι ένας “κοιμώμενος γίγαντας”, που αποτελεί το θεμέλιο, τη μήτρα, για τη γέννηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου που θα βασίζεται στη Γη, τον μοντέρνο αγροκτηνοτροφικό τομέα, την πράσινη αειφορική ανάπτυξη, την έξυπνη τεχνολογία.

Τα ορεινά της Θεσσαλίας – η κοιλάδα Αχελώου, η Αργιθέα, τα Θεσσαλικά Άγραφα, τα χωριά του Ασπροποτάμου Τρικάλων και της Λίμνης Πλαστήρα Καρδίτσας, μπορούν να μετατραπούν στην “μπαταρία καθαρής ενέργειας” για όλη την Ελλάδα.

* Σύμφωνα με αφιέρωμα Εβδομαδιαίας Εφημερίδας, που ασχολείται με τη νέα αγροτική οικονομία:
“Η Θεσσαλία έχει δεσπόζουσα θέση στην παραγωγή σιταριού, κριθαριού, βαμβακιού, την αιγοπροβατοτροφία, τη φέτα, παραγωγή αμυγδάλου, μήλου, κάστανου και ελαιοκράμβης.
Κερδίζει δικαιωματικά τον χαρακτηρισμό της, ως κινητήριος δύναμη του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα.
Σύνολο γεωργικής έκτασης: 3,75 εκατομμύρια στρέμματα.
60.000 γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
Παράγει το 1/3 της συνολικής εγχώριας παραγωγής σίτου.
Είναι πρώτη σε αξία παραγωγής κριθαριού. Το 40% στο βαμβάκι.κλπ.”

*Συνδυάζει πλούσιο παραγωγικό Κάμπο, με όμορφα νησιά (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος), μαγευτικά παράλια, Λίμνες, κοιλάδες και ποταμούς, ορεινά με πλούσιο οικολογικό απόθεμα (νερά, αέρας, παράδοση, εκκλησιαστικά μνημεία).
Δυναμικές πόλεις με εμπόριο, ισχυρές ιδιωτικές εταιρείες, νέα τεχνολογία, πανεπιστήμια, σχολές, μορφές τέχνης και πολιτισμού.

|V. Όμως, παρότι κατέχει περίοπτη θέση στην εγχώρια παραγωγή, η Θεσσαλία έχει να αναμετρηθεί με πολλές βασανιστικές προκλήσεις.
– Μείζον, εκρηκτικό το πρόβλημα της λειψυδρίας, της ξηρασίας, της επαπειλούμενης ερημοποίησης, Σαχαροποίησης της θεσσαλικής Γης.
– Η σπατάλη ενέργειας για γεωτρήσεις μεγάλου βάθους.
– Η υστέρηση σε έργα υποδομών μεταφορών και ψηφιακής τεχνολογίας, οι ανισορροπίες ανάμεσα στη Δυτική Θεσσαλία και την Ανατολική.

* Διαπεριφερειακής σημασίας άξονες, είναι με κάκιστη βατότητα (Καρδίτσα. Συκιά. Άρτα) & χωματόδρομοι εν έτει 2020 (προς νομό Ευρυτανίας [Βραγκιανά Αχελώου – Ρόγκια- Κέδρα] / Αιτωλοακαρνανίας κλπ).

* Παρότι, με βάση Διαφήμιση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιφέρειας Θεσσαλίας :
“Σήμερα υλοποιούνται 4.685 δημόσια και ιδιωτικά έργα στη Θεσσαλία με χρηματοδότηση από όλα τα Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 – συνολικού προϋπολογισμού (Δημόσια Δαπάνη) 1 δις 567 εκατομμυρίων ευρώ”-
Η Ορεινή Δυτική Θεσσαλία, η Αργιθέα, τα χωριά της κοιλάδας Αχελώου στερούνται βασικών υποδομών (ασφαλή προσβασιμότητα, τακτική συγκοινωνία, γρήγορο ίντερνετ, εδαφική κοινωνική συνοχή, πολιτισμό) κατά παράβαση ρητών διατάξεων των Ευρωπαϊκών Συνθηκών και του ελληνικού Συντάγματος (άρθρο 101 Παρ 4 / άρθρα 174 επόμενα της ΣΛΕΕ).

V. Σύσσωμη η Αυτοδιοίκηση της Θεσσαλίας (Περιφέρεια, Δήμοι, Kοινότητες / παρατάξεις φορείς) μαζί με τους Kοινοβουλευτικούς, πρέπει να σημάνει την ώρα για μεγάλες εμβληματικές Επενδύσεις στη Θεσσαλία ΤΩΡΑ, για οικονομική Ανόρθωση με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο,που θα βασίζεται στη Γη και θα συνδέεται με τον τουρισμό, τη νέα τεχνολογία, την εκπαίδευση, το εμπόριο, την Αειφορία! (Μοντέλο Νάξου).
Η Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας, ο Περιφερειάρχης (με τρίτη συνεχή θητεία), οι παρατάξεις Αντιπολιτεύσεων (αν… λειτουργούν και υπάρχουν…) ας συστρατευθούν για μια Δυνατή Καινοτόμα Παραγωγική Θεσσαλία με Ισόρροπη, όμως, Ανάπτυξη και Ίση μεταχείριση όλων των Θεσσαλών!
Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός έχει την εμπειρία, τη γνώση, αρκεί να ενώσει ισόρροπα όλες τις περιοχές της Περιφέρειας, να τις κοιτάξει με το ίδιο ενδιαφέρον, ζήλο και πολιτική βούληση…..
Να περπατήσει από τα χωριά της κοιλάδας Αχελώου έως τη Μεσοχώρα, το Πήλιο, την Ελασσόνα, την Αλόννησο, το Πετρίλο, το Αετοχώρι, τον Τύμπανο, τη Μεταμόρφωση (Κατούσι), τα Ελληνικά……
Να καλέσει τους Υπουργούς, τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, τους Αρχηγούς Κομμάτων, αξιωματούχους της Κομισιόν, για επιτόπια επίσκεψη στα ημιτελή παρατημένα έργα Συκιάς, στην κοιλάδα Αχελώου ποταμού…..
Εντός το φετινού καλοκαιριού……
Ή ολοκληρώνονται τα μεγάλα Έργα ή αποκαθίσταται η Περιβαλλοντική βλάβη με δαπάνη του Ελληνικού Δημοσίου…..
Τρίτος δρόμος δεν…. υπάρχει!

Δημήτρης Παπακώστας




Total
0
Shares
Previous Article
ΚΕΔΕ και Πολυτεχνική ΑΠΘ «μαζί» για το Δίκτυο Δήμων ΠΙΝΔΟΣ

ΚΕΔΕ και Πολυτεχνική ΑΠΘ «μαζί» για το Δίκτυο Δήμων ΠΙΝΔΟΣ

Next Article
palio dasarxeio mouseio Mouzaki

Ξεκινάνε μέσα στο καλοκαίρι οι εργασίες για τη δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου στο Μουζάκι

Related Posts

Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων
Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων

Περισσότερες από δύο φορές, θα το γέμιζε ο “Πορταϊκός Ποταμός”, μειώνοντας κατά 74 εκατομμύρια m3, περίπου, την πλημμύρα του κάμπου της “Θεσσαλίας”