Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου: Έγκλημα κατά της ελληνικής κοινωνίας το ξεπούλημα της ΔΕΗ και η διάλυση των λαϊκών αγορών, από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου

Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου: Έγκλημα κατά της ελληνικής κοινωνίας το ξεπούλημα της ΔΕΗ και η διάλυση των λαϊκών αγορών, από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Όλες οι προηγμένες χώρες σε συνθήκες κρίσης και ακρίβειας, ενισχύουν τον δημόσιο έλεγχο στα δίκτυα και τις υποδομές.

Στην Ελλάδα, σε μια περίοδο βαθύτατης κρίσης, η κυβέρνηση της ΝΔ επιτίθεται σε κάθε τι που έχει δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα.

Ξεπουλά τον δημόσιο πλούτο, πολύτιμα δίκτυα και υποδομές που φτιάχτηκαν από το υστέρημα του έλληνα φορολογούμενου και αποτελούν περιουσία του λαού, διαλύει κοινωνικές δομές και κεκτημένα. Φτωχοποιεί την ελληνική κοινωνία και κυβερνά για λογαριασμό μεγάλων συμφερόντων.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα ανθρωπιστική κρίση… χαμηλά εισοδήματα, εξέλιξη ανισοτήτων, ανεργία, εκτίναξη τιμών, αισχροκέρδεια….

Δύο στα τρία νοικοκυριά δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες (θέρμανση, σουπερμάρκετ… )

Μία στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύει με λουκέτο γιατί δεν έχει ρευστότητα και δεν μπορεί να δανειστεί.

Οι πολίτες, τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις, έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου και φυσικού αερίου, που προκαλούν αυξήσεις σε όλα τα βασικά είδη του νοικοκυριού (τρόφιμα, αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα ..) Οι ανατιμήσεις σε εμπορεύματα και ενοίκια έχουν δημιουργήσει κλίμα οικονομικής ασφυξίας στην πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει τους πολίτες απροστάτευτους στο έλεος κερδοσκοπικών επιδιώξεων που λεηλατούν το εισόδημά τους, παίρνει ανεπαρκή και αναποτελεσματικά μέτρα και  απαντά με :

  • το ξεπούλημα όλου του ποσοστού του Δημοσίου στο Δίκτυο Φυσικού αερίου
  • το ξεπούλημα του 49%του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ)
  • το ξεπούλημα της ΔΕΗ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που έγινε ποτέ στην Ελλάδα.

Μετά από 71 χρόνια, το Δημόσιο χάνει την πλειοψηφία στο μετοχικό κεφάλαιο της Δ.Ε.Η. και από 51% περιορίζεται στο 34%. Η εκχώρηση της Δ.Ε.Η. σε ιδιώτες και ο περιορισμός της συμμετοχής του βασικού μετόχου, του Δημοσίου, στην επιχείρηση είναι εις βάρος των συμφερόντων της ελληνικής κοινωνίας που στερείται έτσι ένα σημαντικό εργαλείο άσκησης κοινωνικής πολιτικής.  Νοικοκυριά και επιχειρήσεις αφήνονται όμηροι στις κερδοσκοπικές διαθέσεις τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος από καρτέλ ιδιωτών παρόχων.

Οι αγρότες λαμβάνουν λογαριασμούς της ΔΕΗ, όπου η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει ενεργοποιηθεί στο 100% της τιμής του ρεύματος. Έτσι προκύπτει διπλασιασμός του τιμολογίου του αγροτικού ρεύματος.

Αυτό συμβαίνει διότι από τον Αύγουστο, με απόφαση του Δ.Σ.της ΔΕΗ, ισχύει ρήτρα αναπροσαρμογής με βάση τη χονδρική τιμή, που έχει εκτιναχθεί στα ύψη, εξαιτίας της εξάρτησης από το εισαγόμενο φυσικό αέριο και της πρόωρης απολιγνιτοποίησης που προώθησε η κυβέρνηση. Τώρα που το κράτος θα είναι μειοψηφία στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, αυτά τα φαινόμενα θα ενταθούν χωρίς όρια.

Ο Σύριζα-Π.Σ. προτείνει:

Η κυβέρνηση επιβάλλεται να λάβει συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, όπως:

  • αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, με άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800€,
  • κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ανεξαρτήτως επαγγέλματος,
  • κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους δημόσιους υπαλλήλους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000€,
  • έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση των αγροτών και επιστροφήτου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο κίνησης,
  • επέκταση στο ανώτατο όριο μηνιαίων δόσεων – από 24 στις 48 -για βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τα φορολογικά έτη 2020 και 2021, για όλους τους οφειλέτες,
  • μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 93%, στο πετρέλαιο κίνησης κατά 20% και στη βενζίνη κατά 50%.
  • ουσιαστική ελάφρυνση των πληγέντων από την πανδημία, με διαγραφή μέρους των οφειλών τους προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς.
  • επιβολή αυστηρών ελέγχων εναντίον των καρτέλ στην αγορά.;

Μέσα στη πανδημία, σε μια περίοδο αυξήσεων και ακρίβειας, που ο πρωτογενής τομέας έχει μεγάλη ανάγκη να ενισχυθεί, η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταργεί το θεσμό της «λαϊκής αγοράς»!

Έναν ζωντανό δημόσιο χώρο, εξαιρετικά αγαπητό και δημοφιλή, που λειτουργεί 93 χρόνια εξασφαλίζοντας φρέσκα και φθηνά τρόφιμα, προς όφελος των Ελληνικών οικογενειών.

Μόνο με τις 158 ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας -οι 3 εκ των οποίων των βουλευτών της Καρδίτσας, ενός κατά βάση αγροτικού νομού- η κυβέρνηση της Ν.Δ, αγνοώντας την αντιπολίτευση και κυρίως τους αγρότες παραγωγούς και τις οικογένειες που ζουν από αυτές, υπερψήφισε το νομοσχέδιο που καταργεί το θεσμό των λαϊκών αγορών, όπως τον γνωρίζουμε τόσα χρόνια.

Καλούμε τους βουλευτές της Ν.Δ. του νομού μας, κ.Τσιάρα, κ.Κωτσό και κ.Σκόνδρα, να μας εξηγήσουν γιατί ψήφισαν το νομοσχέδιο…

Τελικά ποιανού συμφέροντα εξυπηρετούν;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, χωρίς να προσφέρει λύσεις, με το νομοσχέδιο αυτό:

  • Καταργεί το δικαίωμα του Έλληνα παραγωγού να πουλά άμεσα στον καταναλωτή. Μετατρέπει τις παραγωγικές άδειες, σε επαγγελματικές και τις λαϊκές αγορές σε υπαίθρια σουπερμάρκετ που θα διαχειρίζονται μεγάλες αλυσίδες.

Είναι άδικο, η Κυβέρνηση να τιμωρεί τους μικρούς παραγωγούς, -που βλέπουν το κόστος παραγωγής να αυξάνεται καθημερινά, που αντιμετώπισαν καιρικά φαινόμενα που κατέστρεψαν το βιός τους-, στερώντας τους τις θέσεις στις λαϊκές.

Τα πολύ αυστηρά κριτήρια για απόκτηση άδειας πάγκου στη λαϊκή, με μπόνους πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πολυτεκνία, ανεργία, αστεγία … πρόστιμα και απαιτήσεις που δεν μπορούν να ανταποκριθούν, απομακρύνουν τους  μικρούς παραγωγούς και παραχωρούν τις λαϊκές στους μεσάζοντες.

  • Καταργεί την ισορροπία των θέσεων, 50% παραγωγοί και 50% έμποροι.
  • Δίνει τις θέσεις των λαϊκών αγορών κατόπιν πλειστηριασμού, εξισώνοντας τον αγρότη παραγωγό με τα Σούπερ Μάρκετ.

Οι καταναλωτές στη λαϊκή δεν θα ψωνίζουν πλέον απευθείας από παραγωγούς αλλά από εμπόρους και αλυσίδες. Αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα θα είναι πιο ακριβά και  η απευθείας σχέση παραγωγού- καταναλωτή δεν θα υπάρχει.

  • Ενισχύει την ακρίβεια στην ήδη επιβαρυμένη ελληνική οικογένεια, αφού προσθέτει τον κρίκο του μεσάζοντα ανάμεσα σε παραγωγό, καταναλωτή και λαϊκές αγορές.

Αδιαφορούν αν οι πολίτες θα στερηθούν φτηνά και ποιοτικά προϊόντα, που σήμερα περισσότερο από ποτέ τα έχουν ανάγκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύτηκε στη Βουλή, ότι θα καταργήσει το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές.

Οι λαϊκές αγορές ανήκουν στο λαό και εκεί πρέπει να επιστρέψουν!

Γι αυτό απαιτείται πολιτική αλλαγή και μια προοδευτική κυβέρνηση για τη χώρα!

Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου

Πρ.Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας

Μέλος Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.




Total
0
Shares
Previous Article
Τοποθετούνται σωλήνες άρδευσης ύψους 283.358 ευρώ στα ορεινά του Δήμου Μουζακίου

Τοποθετούνται σωλήνες άρδευσης ύψους 283.358 ευρώ στα ορεινά του Δήμου Μουζακίου

Next Article
Αποτελέσματα rapid test στη Θεσσαλία

Αποτελέσματα rapid tests στη Θεσσαλία σήμερα Τρίτη 09/11/21: Καταγράφηκαν 177 θετικά κρούσματα covid19

Related Posts