Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου: Το Νοσοκομείο Καρδίτσας σε ασφυξία

11 Δεκέμβρη: Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού - Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου

Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου: Το Νοσοκομείο Καρδίτσας σε ασφυξία

Ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας, βαδίζουμε στις χειρότερες μέρες αυτής της περιπέτειας. Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την πραγματικότητα και τις ευθύνες που της αναλογούν, επιρρίπτοντας το βάρος στην «ατομική ευθύνη» των πολιτών. Με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται στα 275.414 και τον αριθμό των συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους σε 8.380 (τελευταία ενημέρωση την 4η Απριλίου 2021), με απίστευτη προχειρότητα, οδηγεί καθημερινά σε ασφυξία το δημόσιο σύστημα υγείας.

Χωρίς τον απαραίτητο αριθμό εμβολίων, το αφήγημα της κυβέρνησης περί ανοσίας της αγέλης, που θα επέλθει από τον εμβολιασμό του πληθυσμού, πέφτει στο κενό και θεωρείται απίθανο ο στόχος αυτός να επιτευχθεί. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη σε ποσοστό αύξησης θανάτων με +5,6%.

Η έλλειψη των απαραίτητων εμβολίων για την κάλυψη των αναγκών όλου του πληθυσμού του νομού μας (σ.σ.: μόνο το 10% των συμπολιτών μας έχει εμβολιαστεί), οδηγεί στη μεγάλη εξάπλωση του ιού στις ηλικίες που δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σήμερα με κορωνοϊό στο νοσοκομείο μας είναι κυρίως παραγωγικής ηλικίας, στην πλειονότητά τους μεταξύ 30 και 65 χρόνων.

Οι εικόνες και οι μαρτυρίες των συμπολιτών μας που αναγκάστηκαν να περάσουν την πύλη του Νοσοκομείου Καρδίτσας επιβεβαιώνουν ότι, η κατάσταση στο εσωτερικό του μοναδικού, δημόσιου Νοσηλευτικού μας Ιδρύματος είναι απελπιστική. Τεράστιοι χρόνοι αναμονής στο τμήμα επειγόντων covid, που πολλές φορές φτάνουν και τις 12 ώρες. Ως τώρα δεν έχει καταρρεύσει γιατί το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και να κρατήσουν το σύστημα όρθιο.

Πέρυσι μας καλούσαν υποκριτικά να χειροκροτήσουμε τους «ήρωες» γιατρούς και νοσηλευτές μας. Τώρα:

  • Τους διώκουν πειθαρχικά, τους μετακινούν εκδικητικά, τους απολύουν, τους απαξιώνουν.
  • Εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε προκλητικά τις δαπάνες για την υγεία (σ.σ.: 655 εκατ. € λιγότερα από το 2020).
  • Το δε προσωπικό είναι σήμερα μειωμένο κατά 5% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Οι προσλήψεις γιατρών και λοιπού προσωπικού ήταν ελάχιστες.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Γιατροί αναγκάζονται να μετακινούνται από το ένα τμήμα στο άλλο, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις Κλινικές covid, σε θέσεις άσχετες με τις ειδικότητές τους, με αποτέλεσμα η μοναδική Νευρολόγος και ο μοναδικός Γαστρεντερολόγος του ΓΝΚ να ασκούν, κατ’ ουσία, καθήκοντα Παθολόγου και Εντατικολόγου, ενώ ΩΡΛ γιατροί κάνουν εφημερίες, καλύπτοντας τα κενά σε κλινικές Covid.

Παρά το γεγονός ότι το ΓΝΚ έχει κάλυψη σε νοσηλευτικό προσωπικό -σύνολο: 350 άτομα με βάση το οργανόγραμμά του- στις δυο κλινικές covid εργάζονται σήμερα μόνο 35 νοσηλευτές, που προσπαθούν να καλύψουν όλες τις βάρδιες χωρίς ρεπό (δηλ. 3 με 4 νοσηλευτές για 30 ασθενείς). Σε αυτή την κρίσιμη φάση, είναι αδιανόητο οι κλινικές covid, με τόσο αυξημένες ανάγκες, να δουλεύουν με το 1/10 του συνολικού προσωπικού του Νοσοκομείου, τη στιγμή που όλος ο χειρουργικός τομέας υπολειτουργεί. Δραματική είναι η κατάσταση και στις παθολογικές κλινικές. Πού οφείλεται η αποδυνάμωση των κλινικών covid και των παθολογικών κλινικών από νοσηλευτικό προσωπικό;

Το νοσοκομείο μας, όπως και πολλά νοσοκομεία του ΕΣΥ, έχουν μετατραπεί ουσιαστικά σε νοσοκομεία μιας νόσου. Έτσι αδυνατεί να αντιμετωπίσει επαρκώς άλλου είδους περιστατικά. Οι περισσότερες των Κλινικών έχουν μετατραπεί σε Κλινικές covid και τμήματα υπόπτων covid. Η Οφθαλμολογική και η Xειρουργική έκλεισαν από τον Νοέμβριο και λειτουργούν ως κλινικές covid. Η Ουρολογική φιλοξενείται στο χώρο της ΩΡΛ και η κλινική της λειτουργεί ως τμήμα υπόπτων και θετικών περιστατικών. Η Χειρουργική συστεγάζεται στο χώρο της Ορθοπεδικής. Χειρουργούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά, ενώ υπολειτουργούν τα Εξωτερικά και δεν λειτουργούν τα Απογευματινά Ιατρεία.

Αυτό σημαίνει ότι:

  • Ο πληθυσμός του νομού, με τη μετατροπή του νοσοκομείου σε μιας νόσου, στερείται από μοναδικές δημόσιες υπηρεσίες -σε πολλές ειδικότητες- υγείας.
  • Ασθενείς με χρόνια, απειλητικά για τη ζωή τους νοσήματα μένουν χωρίς φροντίδα, χάνονται ή έχουν επιδείνωση της υγείας τους. Το ΕΣΥ αθωράκιστο, με τη μετατροπή ουσιαστικά των νοσοκομείων σε μιας νόσου, αδυνατεί να τα αντιμετωπίσει, με συνέπεια οι ασθενείς να οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα με δική τους οικονομική επιβάρυνση.

Το ιατρικό μηχάνημα μοριακής ανίχνευσης του κορωνοϊού, που πρόσφατα απέκτησε το νοσοκομείο μας, λόγω κόστους των αντιδραστηρίων, χρησιμοποιείται μόνο σε «ύποπτους» προς εισαγωγή ασθενείς. Θα έπρεπε να λειτουργεί σε 24ωρη βάση και να καλύπτει όλες τις ανάγκες των τεστ, ώστε να μην αναγκάζονται οι πολίτες να στρέφονται σε ιδιωτικά εργαστήρια, προκειμένου να υποβληθούν σε μοριακό έλεγχο, καταβάλλοντας το αντίτιμο από την τσέπη τους. Έτσι θα αποσυμφορηθούν οι κλινικές υπόπτων covid και θα επαναλειτουργήσουν στον τομέα τους. Το κόστος των αντιδραστηρίων για το μοριακό τεστ στο μηχάνημα του νοσοκομείου είναι περίπου 55€. Δεν το δικαιούται δωρεάν ο Καρδιτσιώτης πολίτης; Το δικαιούται! Η ανθρώπινη ζωή έχει υπέρτατη αξία και είναι πάνω από κάθε κόστος.

Η κλινική ΜΕΘ που λειτουργούσε στο ΓΝΚ έχει μετατραπεί σε ΜΕΘ covid με δύναμη έξι κλίνες. Η δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ επιβάλλεται, η ανάπτυξή τους απαιτεί κατάλληλο χώρο, εξειδικευμένα μηχανήματα, προσλήψεις εξειδικευμένου νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Οι πρόσφατες εξαγγελίες του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Αγοραστού, για ενίσχυση του νοσοκομείου μας με επιπλέον κλίνες ΜΕΘ πότε ακριβώς πρόκειται να υλοποιηθούν;

Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου

π. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Καρδίτσας

Υπεύθυνη Τμήματος Υγείας & Κοινωνικής Πολιτικής Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article
Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία για τα περιστατικά αστυνομικής βίας στο πάρκο Αγ. Αντωνίου στη Λάρισα

Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία για τα περιστατικά αστυνομικής βίας στο πάρκο Αγ. Αντωνίου στη Λάρισα

Next Article
Agorastos perifereia Thessalias 2

Ειδικά Σχέδια Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης εκπονεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας