Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου: Η ώρα της μεγάλης ευθύνης!

Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου

Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου: Η ώρα της μεγάλης ευθύνης!

Ζούμε ένα τραγικό καλοκαίρι. Η πατρίδα μας, συγκλονίζεται απ’ τις καταστροφικές πυρκαγιές και την ανεξέλεγκτη αναζωπύρωση των κρουσμάτων της πανδημίας.

Σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, η κυβέρνηση της Ν.Δ. με τις πολιτικές της, αποδεικνύεται χρυσός χορηγός ιδιωτικών συμφερόντων.

Δώρο στους μεγαλοεργοδότες η κατάργηση του οκταώρου και οι απλήρωτες υπερωρίες.

Δώρο στους τραπεζίτες ο πτωχευτικός νόμος.

Δώρο στους ιδιοκτήτες κολλεγίων η αντί μεταρρύθμιση Μητσοτάκη – Κεραμέως, που άλλαξε το σύστημα εισαγωγής στο δημόσιο Πανεπιστήμιο πρόχειρα και γρήγορα, σε μια δύσκολη χρονιά, στερώντας τη δυνατότητα σε 30.000 παιδιά να σπουδάσουν στα δημόσια Πανεπιστήμια. Είναι ολοφάνερο ότι δεν έγινε, όπως ισχυρίζονται, για να βελτιώσει το επίπεδο της εκπαίδευσης, αφού όποιος έχει να πληρώσει μπαίνει σε ιδιωτικά Κολλέγια, τα πτυχία των οποίων φρόντισαν να εξισώσουν με αυτά των δημοσίων Πανεπιστημίων. Ο επόμενος στόχος να κλείσουν Πανεπιστημιακά Τμήματα, κυρίως στην Περιφέρεια, αφού δεν θα υπάρχει επάρκεια φοιτητών.

Δώρο το νέο ασφαλιστικό σύστημα, σε ιδιωτικά συμφέροντα και μεγάλα funds που θα «τζογάρουν» τις εισφορές των ασφαλισμένων. Επιπρόσθετα βάρη στον Έλληνα εργαζόμενο και φορολογούμενο, που θα καλεστεί να πληρώσει το κόστος της μετάβασης.

Με δώρα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και διευκολύνσεις αποπληρωμής των χρεών τους, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχει αποκτήσει την φιλική προσήλωση των μεγάλων ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών και εκδοτών ΜΜΕ, ώστε να παρουσιάζουν το κυβερνητικό έργο χειραγωγώντας την κοινή γνώμη και πείθοντας τους πολίτες ότι η κυβέρνηση εργάζεται προς όφελός τους.

Μια επικίνδυνη  κυβέρνηση  για το περιβάλλον και τον φυσικό πλούτο της χώρας, αφού επιτρέπει άναρχη ανάπτυξη σε δασικές εκτάσεις και με νομοθετικές ρυθμίσεις αλλάζει οικοδομικούς κανονισμούς, απλοποιεί διαδικασίες έκδοσης αδειών, όρους δόμησης, χρήσεις γης και αποδίδει σε επιχειρηματικά συμφέροντα εκτάσεις γης προστατευόμενες για την οικολογική τους αξία.

Αδιαφανείς επιλογές και μεθοδεύσεις έχουν κολλήσει τα πάντα στον τομέα των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης. Οι δήμοι δεν παίρνουν εξοπλισμό ανακύκλωσης, δεν προχωρά η χωριστή συλλογή και η χώρα κινδυνεύει με νέα πρόστιμα.

Όλα όσα πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τον δημόσιο έλεγχο στα ενεργειακά δίκτυα ακυρώθηκαν. Ξεπουλούν και εκχωρούν κρίσιμες υποδομές (ΔΕΔΔΗΕ, δίκτυο φυσικού αερίου) και στρατηγικά εργαλεία της πολιτείας για την πράσινη μετάβαση σε ιδιώτες.

Αντί να παρέμβει αποφασιστικά, να θωρακίσει τις κρατικές δομές και το κοινωνικό κράτος, να υπερασπιστεί όσους απειλούνται και να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα, θέτει σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον.

Παρακολουθεί αμήχανα τις υπέρογκες αυξήσεις σε υπηρεσίες και καταναλωτικά αγαθά πρώτης ανάγκης, στο ρεύμα, στα καύσιμα, σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, που μειώνουν το εισόδημα των νοικοκυριών και οδηγούν σε οικονομική εξαθλίωση τους πολίτες.

Η εγκληματική κυβερνητική ανικανότητα, η έλλειψη σχεδίου και η αδυναμία συντονισμού του κρατικού μηχανισμού, άφησε τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων 20 ημερών να συντελέσουν τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στη χώρα. Έγιναν στάχτη, απροστάτευτα, 1,5εκατ. στρέμματα  φυσικού πλούτου, τα περισσότερα παρθένα δάση, καλλιέργειες, ζώα, σπίτια, περιουσίες, κόποι και ζωές.

Σοκάρει η έλλειψη ενσυναίσθησης, με τον Πρωθυπουργό να γελά με φόντο το βαθύ μαύρο… με το επιχείρημα «οι περιουσίες ξαναγίνονται».

Αμείλικτα ερωτήματα, απελπισία, φόβος για την επόμενη μέρα, πλημμύρα οργής και καταγγελιών.

Το προεκλογικό αφήγημα της Ν.Δ., για ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, κατέρρευσε.

Οι ευθύνες είναι πολύ μεγάλες.

Η κοινωνία ασφυκτιά. Μικρομεσαίοι, επιχειρηματίες, πολίτες που πίστεψαν « τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» της Ν.Δ., καταλαβαίνουν πλέον ποια είναι η πραγματικότητα.

Νέα έξαρση της  πανδημίας. Ανοχύρωτο το ΕΣΥ, καλείται ν’ αντιμετωπίσει τη σφοδρότητα του τέταρτου κύματος και τη μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ που καλπάζει .

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας, όχι μόνο δεν διδάχτηκε τίποτα, αλλά σχεδιάζει κλείσιμο Νοσοκομείων και περιορισμό υγειονομικού προσωπικού… Αντί να εφαρμόσει μαζικά τεστ και ιχνηλάτηση με παρακολούθηση και απομόνωση των κρουσμάτων, βάζει χαράτσι 80€ το μήνα σε χιλιάδες εργαζόμενους και φοιτητές, προς όφελος ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων. Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς να έχουν πάρει κανένα μέτρο για τη μείωση των μαθητών στις τάξεις, ενώ στα μέσα μαζικής μεταφοράς οι πολίτες συνεχίζουν να συνωστίζονται…

Αυτή η  προκλητικά ανεύθυνη κυβέρνηση, αρνείται να αναλάβει την αυτονόητη υποχρέωση να ενισχύσει τα δημόσια Νοσοκομεία με προσωπικό και να αναβαθμίσει τις Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού.

Ο εμβολιασμός, ως το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης, για να εμπεδωθεί χρειάζεται κλίμα ασφάλειας και συνεργασία πολιτείας – πολιτών. Τα τραγικά λάθη της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, η εμμονή στους κατασταλτικούς μηχανισμούς, η μετάθεση της ευθύνης στους πολίτες, καλλιέργησαν αίσθημα φόβου και ανασφάλειας. Το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών, σχεδόν 50%, με μεγάλη απόκλιση από τις εξαγγελίες και η αδυναμία ελέγχου της διασποράς, αναδεικνύουν την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης .

Αντί να πείσει, όσους πολίτες έχουν επιφυλάξεις, για την ανάγκη  εμβολιασμού όλων, με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, δημιουργεί διχαστικό κλίμα μεταξύ εμβολιασμένων – ανεμβολίαστων. Πριν ήταν οι νέοι, τώρα οι ανεμβολίαστοι πολίτες και οι υγειονομικοί .

Προφανώς και είναι ηθική υποχρέωση ο εμβολιασμός των εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες, αλλά ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για την δημόσια υγεία, η κυβέρνηση δε μπορεί να στοχοποιεί, απειλεί και εκβιάζει με αναστολή εργασίας, απώλεια μισθού και απόλυση, χιλιάδες εργαζόμενους σε δομές υγείας και πρόνοιας.

Δεν μας αναφέρουν πώς θα λειτουργήσουν τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα ΠΕΔΥ, το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, αν εφαρμοστεί από 1/9/21 η ολέθρια νομοθετική ρύθμιση που αποπέμπει χιλιάδες πολύτιμους εργαζόμενους από την εργασία τους;

Το ήδη υποστελεχωμένο Νοσοκομείο Καρδίτσας, θα δεχτεί συντριπτικό πλήγμα στην καθημερινή λειτουργία του με την αποχώρηση 9 γιατρών και 100 περίπου εργαζομένων. Ζωτικής σημασίας τμήματα όπως το ΤΕΠ, η κλινική covid, τα εργαστήρια, τα χειρουργεία, η διοικητική υπηρεσία, θα αδυνατούν να καλύψουν στοιχειωδώς όχι μόνο την τακτική λειτουργία, αλλά ακόμη και την καθημερινή εφημερία του Νοσοκομείου.

Το ΕΣΥ θα καταρρεύσει στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας. Μπορούν να καλύψουν τα κενά τρίμηνες προσλήψεις και εργολαβίες;

Εκτός κι αν αυτός είναι ο πραγματικός στόχος, για να σπεύσει στη συνέχεια ο ιδιωτικός τομέας να καλύψει το κενό.

Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου

πρ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας

Υπεύθυνη Τμήματος Υγείας & Κοινωνικής Πολιτικής Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. Καρδίτσας

 

 




Total
0
Shares
Previous Article
Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης: Ποίηση και μαγεία στις όχθες του Ληθαίου

Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης: Ποίηση και μαγεία στις όχθες του Ληθαίου

Next Article
Αναβαθμίζονται 18 παιδικές χαρές σε χωριά του Δήμου Καρδίτσας

Αναβαθμίζονται 18 παιδικές χαρές σε χωριά του Δήμου Καρδίτσας

Related Posts

Τοποθέτηση Τάσου Τσιαπλέ στο Π.Σ. Θεσσαλίας για τα προβλήματα των αγροτών - Τάσος Τσιαπλές: Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
Διαβάστε περισσότερα

Να καλύψει το κράτος όλο το ποσό του ενοικίου, όσων πλημμυροπαθών αναγκάστηκαν να νοικιάσουν, γιατί τα σπίτια τους δεν κατοικούνται

Να καλύψει το κράτος όλο το ποσό του ενοικίου, όσων πλημμυροπαθών αναγκάστηκαν να νοικιάσουν, γιατί τα σπίτια τους…