Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου: Η «αμαρτωλή» περιπέτεια των ΚΕΦΙΑΠ τερματίζεται

Το ΚΕΦΙΑΠ Καρδίτσας μετατρέπεται σε σύγχρονο Ανοιχτό Κέντρο Αποκατάστασης

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, σε συνάντηση που πραγματοποίησε με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό και τους Γενικούς Γραμματείς κυρίους Γιώργο Γιαννόπουλο και Σταμάτη Βαρδαρό, συζήτησε το θέμα της εύρυθμης επαναλειτουργίας και στελέχωσης του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) Καρδίτσας, καθώς και άλλα θέματα που αφορούν στην πρωτοβάθμια υγεία. Υπενθυμίζεται ότι για το ΚΕΦΙΑΠ, η βουλευτής είχε υποβάλει και Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, τον Σεπτέμβριο του 2016. Στην Ερώτηση είχε απαντήσει ο κ. Παύλος Πολλάκης, ο οποίος είχε τονίσει ότι η αποκατάσταση είχε σκοπίμως αφεθεί στην τύχη της από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, προκειμένου τα ΚΕΦΙΑΠ να παραδοθούν σε ιδιωτικά συμφέροντα. 

Το ΚΕΦΙΑΠ αποτελεί τη μετονομασμένη δομή του ΚΕΚΥΚ ΑΜΕΑ που εντάχθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας με σκοπό την παροχή υπηρεσιών υγείας και νοσηλείας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς του Ν. Καρδίτσας, όλων των ηλικιών, με κινητικά ή νοητικά προβλήματα. Κατά τα προηγούμενα έτη το ΚΕΦΙΑΠ δεν αξιοποιήθηκε ποτέ πλήρως και σήμερα παρουσιάζει κτιριακά και μηχανολογικά προβλήματα καθώς και σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό.

Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Γ. Γιαννόπουλος την κ. Κατσαβριά, στο Υπουργείο Υγείας έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί αρμόδια Ομάδα Εργασίας για την «Κατάρτιση Εθνικού σχεδίου δράσης για την φυσική Ιατρική αποκατάσταση για την φροντίδα των χρονίως πασχόντων». Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, το σημερινό  ΚΕΦΙΑΠ Καρδίτσας αναβαθμίζεται σε  Ανοιχτό Κέντρο Αποκατάστασης. Ο κ. Γιαννόπουλος ανακοίνωσε στη βουλευτή ότι το Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει άμεσα στην πρόληψη φυσιάτρου, με επόμενη προκήρυξη της θέσης από το ΑΣΕΠ. Επίσης, στην επιστολή τονίζεται ότι θα ενισχυθεί η στελέχωση του Κέντρου με 2 φυσικοθεραπευτές, 1 λογοθεραπευτή, 1 εργοθεραπευτή, 1 ψυχολόγο,  2 βοηθούς νοσηλευτές ΔΕ, 2 άτομα βοηθητικό προσωπικό και 1 οδηγό, στα πλαίσια συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος.

Στη συνάντηση, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο νέο θεσμό των κινητών ομάδων υγείας  οι οποίες, στις αγροτικές και τις ορεινές περιοχές του νομού μας, θα παρέχουν επί τόπου εργαστηριακές εξετάσεις, υπηρεσίες φυσιοθεραπείας και μαιευτικής, στο πλαίσιο της ανάπτυξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Την αναγκαιότητα του νέου θεσμού επισήμανε και η κ. Κατσαβριά, προκειμένου οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού στις περιοχές αυτές, να έχουν άνετη και πλήρη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας.  Ως προς τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.), διαπιστώθηκε  η θετική πορεία της πρώτης ΤΟ.Μ.Υ. που ήδη  λειτουργεί στο Δήμο Καρδίτσας.

Επίσης, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπ. Υγείας, δεσμεύτηκαν ότι, σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ, θα εξεταστεί κάθε δυνατότητα αναβάθμισης της υλικοτεχνικής υποδομής του Κέντρου Υγείας Σοφάδων και των αγροτικών ιατρείων της περιοχής, προκειμένου να ενισχυθεί αποτελεσματικά η λειτουργία τους.


Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν.Καρδίτσας



Total
0
Shares
Previous Article

«ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΙΑΧΕΣ: Λέξεις σαλπίσματα»

Next Article

Στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης ο Κώστας Τσιάρας