Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου: Γιατί να ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ;

Στις εκλογές αυτές συγκρούονται δύο προγράμματα και δυο ιδεολογίες με σαφή και διακριτά χαρακτηριστικά. Με μια διαφορά: το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι διαυγές και ξεκάθαρο, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο. Ενώ το πρόγραμμα της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη αποκρύπτει σκόπιμα κρίσιμες πτυχές, που έχουν βαθιά αντιλαϊκό και αντικοινωνικό χαρακτήρα.

Οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι κινδυνεύουν. Ήδη η Ν.Δ. έχει προχωρήσει, στο παρασκήνιο, σε συναλλαγές με πολυεθνικές ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου να τους εκχωρήσει τις εισφορές των εργαζομένων για την επικουρική σύνταξη.

Η ασφαλής πορεία της οικονομίας απειλείται. Ήδη, και παρά τα μισόλογα, σχεδιάζουν να βάλουν χέρι στο αποθεματικό ασφαλείας των 35 δις €, που δημιουργήθηκε από τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, προκειμένου να το χαρίσουν στους τραπεζίτες.

Η συνέχιση της πολιτικής κοινωνικής δικαιοσύνης και της δίκαιης αναδιανομής του κοινωνικού πλούτου μπαίνει σε δοκιμασία. Ήδη, η Ν.Δ. απεργάζεται την προληπτική γραμμή στήριξης, που συνεπάγεται τέταρτο μνημόνιο και την επαναφορά των πολιτικών του ΔΝΤ. Εκείνα  που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε,  δηλαδή τα φαινόμενα της ανθρωπιστικής κρίσης, της κοινωνικής αδικίας, της ανεργίας και της ακραίας φτώχειας, μας χτυπούν την πόρτα, προς όφελος μιας χούφτας ολιγαρχών.

Ως προς τις διακηρυγμένες και δημόσιες προγραμματικές θέσεις, θα εστιάσω σε 5 κομβικούς τομείς στους οποίους οι διαφορές μας είναι καθοριστικές: την οικονομία, την υγεία, την παιδεία, το κοινωνικό κράτος και τα εργασιακά δικαιώματα.

Θέλουμε και έχουμε βάλει τις βάσεις για ένα νέο και βιώσιμο Παραγωγικό Μοντέλο. Στον αγροτικό και τον κτηνοτροφικό τομέα. Στη μεταποίηση. Στον τουρισμό. Με υλοποίηση του δικού μας, του ελληνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού για την ανάπτυξη. Με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων, εγχώριων και ευρωπαϊκών. Με την έρευνα και την καινοτομία να παίζουν πρωταρχικό ρόλο. Με έμφαση στις παραγωγικές επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας – 500.000 στην επόμενη τετραετία. Με κανόνες που εξασφαλίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα.

Επιδιώκουμε τη δίκαιη ανάπτυξη που δίνει θέση, ρόλο και αυξημένο εισόδημα σε όλους τους πολίτες. Που βλέπει τους αγρότες και τους εργαζόμενους – και ιδιαίτερα τη νέα γενιά – ως το καλλίτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας, ως βασικό αναπτυξιακό συντελεστή. Που θεωρεί την ανεργία ως τη χειρότερη πλευρά των κοινωνικών ανισοτήτων. Που προστατεύει το περιβάλλον γιατί μεριμνά για την αειφορία και το μέλλον των επόμενων γενεών.

Θέλουμε και έχουμε βάλει τις βάσεις για ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για όλους. Χωρίς περιορισμούς. Με Εθνικό Σύστημα Υγείας λειτουργικό και αποτελεσματικό. Με ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Με νοσοκομεία χωρίς ελλείμματα και χωρίς ελλείψεις.

Δεν επιζητούμε ένα σύστημα υγείας βασισμένο στον ιδιωτικό τομέα και στην ιδιωτική ασφάλιση, με αντίτιμο εισαγωγής στα δημόσια νοσοκομεία και εστιασμένο στην εξυπηρέτηση των ιδιωτικών ομίλων υγείας.

Θέλουμε και έχουμε βάλει τις βάσεις για μια ανοιχτή, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους. Με προσωπικό σε όλες τις κατηγορίες της εκπαίδευσης, με δασκάλους, καθηγητές και βιβλία στην ώρα τους. Με σχολεία που αναπτύσσουν την ελεύθερη έκφραση και την ουσιαστική εκμάθηση, με ελεύθερο χρόνο για την ανάπλαση της προσωπικότητας των παιδιών. Με περιορισμό της παραπαιδείας και άνοιγμα της ελεύθερης πρόσβασης στα Πανεπιστήμια.

Δεν θέλουμε μια παιδεία για τους λίγους, για τους έχοντες, για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Μια παιδεία καθρέφτη των ταξικών ανισοτήτων που ορίζουν ότι το παιδί από το Περιστέρι δεν επιτρέπεται να ονειρεύεται να γίνει τίποτα παραπάνω από τεχνικός μέσης σχολής.

Θέλουμε και έχουμε βάλει τις βάσεις ώστε το κοινωνικό κράτος να αποτελέσει βασική έκφραση της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού, της κοινωνικής προστασίας και της στήριξης του πολίτη από την πολιτεία. Η ύπαρξη ενός ενισχυμένου πλέγματος προστασίας βρίσκεται στον πυρήνα της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης, της Αριστεράς. Τόσο με τη στήριξη των ασθενέστερων και των μεσαίων στρωμάτων -ιδιαίτερα όσο η ανεργία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα- όσο και με την ενίσχυση των δημόσιων δομών.

Δεν επιδιώκουμε τον κοινωνικό αυτοματισμό και τα αντανακλαστικά που ενεργοποιεί, ούτε επιθυμούμε μια κοινωνία «ζούγκλας» όπου οι κοινωνικές ανισότητες θα θεωρούνται ότι ανήκουν στη φύση των ανθρώπων.

Θέλουμε και έχουμε βάλει τις βάσεις για να υπάρχει νομιμότητα στους χώρους δουλειάς. Μια κανονικότητα όπου οι μισθοί θα αυξάνονται μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων και διεκδικήσεων, οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων θα πληρώνονται, οι υπερωρίες θα δηλώνονται και τα ωράρια θα τηρούνται.

Δεν «κλείνουμε το μάτι» σε αυτούς που βασίζουν την αύξηση των κερδών τους στην καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας. Δεν πιστεύουμε ότι η «ανάπτυξη» που αδιαφορεί για την ποιότητα και την αμοιβή της εργασίας έχει προοπτική.

Τα δεδομένα εδώ είναι συγκεκριμένα και ξεκάθαρα: Η Ν.Δ. παλεύει για την ιδιωτικοποίηση σε υγεία και παιδεία, τον περιορισμό του κοινωνικού κράτους, τον κοινωνικό αυτοματισμό και δουλειές χωρίς εργασιακά δικαιώματα.

  • Αυτή τη στιγμή οφείλουμε να σκεφτούμε και να αποφασίσουμε ποιο μέλλον θέλουμε για εμάς και τα παιδιά μας.
  • Ένα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο μέλλον για τους πολλούς ή ένα μέλλον ανασφάλειας για τους πολλούς και ασυδοσίας για τους λίγους;

Προσερχόμαστε στις κάλπες της επόμενης Κυριακής με το θετικό έργο μας και με το ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πρόγραμμά μας για την επόμενη τετραετία. Με την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία που ταιριάζει στους αγωνιστές, στους σκεπτόμενους πολίτες, στους ανθρώπους του μόχθου, στην κοινωνία των πολλών.

Ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ, γιατί πρώτη προτεραιότητα είναι η ζωή μας.


Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας

www.katsavria.gr
Total
0
Shares