Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Χρόνος, δράση, ανθρωπιά

rogganaki lia

Χρόνος, δράση, ανθρωπιά

Άνθρωποι που προσφέρουν την αγκαλιά τους σε παιδιά που εγκαταλείφτηκαν. Άνθρωποι που συμβάλλουν στην δημιουργική απασχόληση των παιδιών που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία Παίδων και δίνουν τη δική τους μάχη για τη ζωή. Άνθρωποι που συγκεντρώνουν και τακτοποιούν είδη από δωρεές, για να μοιραστούν σε συνανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Άνθρωποι που παίζουν μουσική σε γηροκομεία, που μαγειρεύουν και βοηθούν σε συσσίτια.

Άνθρωποι που ασχολούνται με δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Άνθρωποι που βάζουν ένα λιθαράκι για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων. Άνθρωποι που αφήνουν ένα κομμάτι του εαυτού τους, να ζεστάνει τις πιο αθωράκιστες  γωνιές τις κοινωνίας, καλύπτοντας βασικές ανάγκες.

Αυτοί οι άνθρωποι με το Α κεφαλαίο είναι οι εθελοντές. Xωρίς κίνητρο την υλική ανταμοιβή, προσφέρουν τον ελεύθερο τους χρόνο για ένα κοινωφελή σκοπό και έτσι μια πράξη τους ανατρέπει την δύναμη του χρήματος και την αντίληψη που επικρατεί στις σύγχρονες κοινωνίες, να αξιολογούνται όλα σύμφωνα με την χρηματική τους αξία.

Ο Εθελοντισμός αποτελεί την έκφραση της αγάπης και του σεβασμού ενός ανθρώπου προς τον συνάνθρωπο και το κοινωνικό σύνολο. Είναι οι καλές προθέσεις, που μετουσιώνονται σε δράση των ενεργών πολιτών για να «ζεστάνουν» τον κόσμο τούτο. Γιατί αυτό παράγεται από τις πράξεις των εθελοντριών και των εθελοντών, θερμότητα που ζεσταίνει τις ψυχές μας. Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι ταυτόχρονα το κίνητρο και ο στόχος.

Εκτός από τον ατομικό εθελοντισμό, υπάρχει ο συλλογικός εθελοντισμός και ο εταιρικός εθελοντισμός στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Όλοι μπορούμε να γίνουμε εθελοντές-ριες είτε ως μέλη μιας ομάδας, είτε ατομικά, αρκεί να υπάρχει διάθεση προσφοράς και συμμετοχής στα κοινά. Φωτεινό παράδειγμα στο νομό μας όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που έτρεξαν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους, που πλήγηκαν από την πλημμυρά του Ιανού.

Η εθελοντική εργασία, σου δίνει την αίσθηση ότι η κάθε ημέρα έχει ουσία, καθώς προσφέρεις έργο σε ανθρώπους ή δράσεις που το έχουν ανάγκη. Είναι ο τρόπος  που μπορούν να παρέμβουν οι ενεργοί πολίτες  στην κοινωνία, είτε βελτιώνοντας κοινωνικές αδικίες, είτε προσφέροντας στην επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων. Άλλες φορές μπορεί να αποτελέσει μοχλό πίεσης ακόμα και σε κράτη για να αλλάξουν συνήθειες που βλάπτουν το κοινωνικό σύνολο. Σίγουρα πάντως χρόνια τώρα οι εθελοντικές οργανώσεις, βοηθούν στην παροχή πληροφοριών, στην δημοσιοποίηση των προβλημάτων και στην κινητοποίηση της κοινής γνώμης.

Ο καθένας μας μπορεί να διαθέσει έστω και λίγο από τον ελεύθερο χρόνο του, για κάτι που θα τον αποζημιώσει με την χαρά της δημιουργικότητας και την ικανοποίηση της εθελοντικής προσφοράς. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για να γίνει κάποιος εθελοντής, το σίγουρο είναι πάντως ότι μόλις το δοκιμάσει, θα ανακαλύψει νέες πτυχές, ίσως και δυνατότητες του εαυτού του, που δεν πίστευε πως διαθέτει .

Στην εποχή με την μεγαλύτερη κρίση αξιών, ο εθελοντισμός βοηθάει στην διατήρηση και την διάδοση τους. Επιτρέπει στους ενεργούς και ευαισθητοποιημένους πολίτες, να ασκήσουν τα κοινωνικά τους δικαιώματα, προάγοντας την κοινωνία των πολιτών. Σαφώς και δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών, είναι όμως μια έκφραση έμπρακτης συμμετοχής στη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος. Ο εθελοντισμός προσδίδει ιδιαίτερο νόημα στην έννοια του ενεργού πολίτη, αφού ο ίδιος αναλαμβάνει την ευθύνη για τη βελτίωση  τόσο της δικής του ζωής, όσο και των συνανθρώπων του.

Χρόνος, δράση, ανθρωπιά. Αν διαθέτετε έστω και λίγο από τα παραπάνω συστατικά, μπορείτε να πάρετε ελεύθερα την απόφαση να προσφέρεται, ανιδιοτελώς για μια κοινωνία πολιτών που ενσυνείδητα, εθελοντικά, είναι αποφασισμένοι να βελτιώσουν το δικό τους αύριο.

Λία Ρογγανάκη

Γενικός–Οικογενειακός Ιατρός

Πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας

των Φύλων  της Περιφέρειας Θεσσαλίας




Total
0
Shares
Previous Article
ethelontismos

Διεθνής ημέρα εθελοντισμού - Ο ρόλος των εθνικοτοπικών φορέων

Next Article
agorastos tsiakos

Δημοπρατείται η μετατροπή της οδού Χαρίτου σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας