Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Χρ. Κατσαβριά: Η Καρδίτσα καινοτομεί για το βιβλίο και τον πολιτισμό

 

Η ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Ένα μεγάλο βήμα για την πόλη της Καρδίτσας, έγινε με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας 5ετούς διάρκειας για την Ψηφιακή Αναβάθμιση των βιβλιοθηκών σε ένα κοινό πλαίσιο δράσης, που υπογράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα ανάμεσα στη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και του Δήμου Καρδίτσας.

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου κάλεσε σε συνάντηση εργασίας τα νομικά πρόσωπα του Δήμου Καρδίτσας που εμπλέκονται στο Μνημόνιο Συνεργασίας.

Στόχος ήταν να καθοριστεί ένα κοινό πλαίσιο δράσης μεταξύ της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, του Δικτύου των έντεκα (11) Παιδικών Βιβλιοθηκών στις συνοικίες της πόλης και στα Δημοτικά Διαμερίσματα Καρδιτσομάγουλας, Αρτεσιανού και Παλαιοκκλησίου, του Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου “Λ. & Ν. Σακελλαρίου”- Κέντρο Τεκμηρίωσης & Επικοινωνίας και της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας, που επίσης διαχειρίζονται βιβλιακό υλικό.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Πόλης σε θερμό κλίμα. Συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος, Ψηφιακής Πολιτικής Καινοτομίας και Δράσεων Νεολαίας κ. Βασίλης Κουρκούνας, η κ. Βούλα Σδρόλια, Προϊσταμένη του τμήματος Παιδείας-Πολιτισμού, η κ. Φένια Λέκκα, επιστ. υπεύθυνη Μουσείου Πόλης, και η κ. Μαρία Γιαννέλου, επιστ. υπεύθυνη Πινακοθήκης.

Η κ. Κατσαβριά ενημέρωσε για τους στόχους της Εθνικής Ψηφιακής Πολιτικής. Η συζήτηση που ακολούθησε κινήθηκε σε δύο άξονες. Πρώτος αυτός της ενημέρωσης για το περιεχόμενο του Μνημονίου Ψηφιακής Αναβάθμισης και τις προοπτικές που δημιουργεί για την πόλη μας.

Δεύτερος άξονας ήταν η καταγραφή προτάσεων, ο σχεδιασμός μιας από κοινού στρατηγικής ώστε η ψηφιακή αναβάθμιση να υπηρετήσει τις βασικές πολιτισμικές αρχές της συμπεριληπτικότητας, δηλαδή να αφορά όλες τις ομάδες του πληθυσμού αποκλείοντας ανισότητες και διακρίσεις, της συμμετοχικότητας, για την ανάπτυξη μια κουλτούρας της καθημερινής ζωής που θα στηρίζεται στα πολιτιστικά πρότυπα του τόπου μας και την αξιοποίηση των πολιτιστικών μας πόρων, και της βιωσιμότητας, η οποία είναι απαραίτητη ώστε να σχεδιάσουμε δράσεις που μπορούμε να υλοποιήσουμε και θα ωφελήσουν τους πολίτες.

Ο Διάλογος ήταν ουσιαστικός και οι προτάσεις από τα στελέχη πρωτότυπες και εξαιρετικά στοχευμένες. Όλοι συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η αντιμετώπιση κτηριακών και ενεργειακών προβλημάτων ώστε οι χώροι των βιβλιοθηκών, του μουσείου και της πινακοθήκης να είναι επισκέψιμοι και ελκυστικοί για το κοινό.

Όλα τα μέρη δεσμεύτηκαν να επανέλθουν την επόμενη εβδομάδα με την τεκμηρίωση των προτάσεων που θα υποβάλουν στο Υπουργείο.

Στο τέλος της συνάντησης η βουλευτής δήλωσε:

«Έχουμε εργαστεί συστηματικά τόσο με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, κ. Νίκο Παππά, όσο και με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Γιώργο Φλωρεντή, για την υπογραφή του συγκεκριμένου μνημονίου εδώ και ένα χρόνο. Είναι πολύ σημαντικό ότι καταφέραμε η Καρδίτσα να είναι η πρώτη πόλη που συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα για να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα και για άλλες πόλεις. Στόχος μας είναι η αειφόρος πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης μας με την υιοθέτηση καλών πρακτικών πολιτιστικής αποκέντρωσης.

Ο Δήμος Καρδίτσας, πρωτοπορεί με το σπουδαίο έργο που επιτελεί στον τομέα των βιβλιοθηκών και του πολιτισμού. Σημαντικό έργο και για εμένα προσωπικά, καθώς υπηρέτησα με πάθος και για πολλά χρόνια τις βιβλιοθήκες του Δήμου Καρδίτσας και πάντα αναδεικνύω το σπουδαίο έργο που επιτελούν.

Ένα αίτημα όλων όσων αγαπούν το βιβλίο, τη μάθηση και τον ελληνικό πολιτισμό, υλοποιείται καθώς αναζωογονείται η ανάγκη για παραγωγή, πρόσληψη και διάδοση  πολιτιστικών αγαθών.

Η Καρδίτσα αξίζει αυτή την ψηφιακή αναβάθμιση ως η  κατεξοχήν πόλη των παιδιών και του βιβλίου.

Πιστεύω πως η  μεγάλη αξία της πληροφορίας στην εποχή μας απαιτεί να ενισχύσουμε την κοινωνία της γνώσης με νέες στρατηγικές και στοχευμένες πολιτικές.

Μας ενδιαφέρει ο κοινωνικός χώρος που λέγεται βιβλιοθήκη, ο χώρος όπου οι νεανικές ηλικίες μπορούν να βιώσουν, να ανεβάσουν βιβλία στο τάμπλετ, να νιώσουν οικεία μέσα σε ένα περιβάλλον γνώσης και ενδιαφερόντων. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε και με την Εθνική Βιβλιοθήκη σε επίπεδο τεχνογνωσίας και άλλων δράσεων, για την προώθηση της φιλαναγνωσίας και την εξοικείωση του κοινού και με το ηλεκτρονικό βιβλίο.

Η πολιτεία οφείλει να καλλιεργεί ένα κλίμα πολιτιστικής διαφύλαξης και διαπολιτισμικού σεβασμού. Με τη “δια βίου μάθηση” και την εκπαίδευση και έξω από τα όρια του σχολείου, εξασφαλίζει  σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, ίσες δυνατότητες για πρόσβαση στη γνώση και την πληροφορία.

Οι Βιβλιοθήκες αποτελούν βασικό εργαλείο της πνευματικής και της πολιτιστικής ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, για όλες τις κατηγορίες πολιτών. Η ένταξη των νέων τεχνολογιών στις λειτουργίες της Βιβλιοθήκης, δίνει νέες κατευθύνσεις στον τρόπο διαχείρισης και ανάκτησης της γνώσης.”

Ακολούθησε ξενάγηση στο χώρο του μουσείου και λεπτομερής παρουσίαση των εκθεμάτων από την υπεύθυνη του Μουσείου Πόλης, κ. Φένια Λέκκα.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΒΡΙΑ ΣΙΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Katsavria.gr

a8fa6b9cf69fc4aee2fe17e2cadb07a4




Total
0
Shares
Previous Article

Ανακοίνωσε τους τομεάρχες η ΔΗΜ.Τ.Ε. Καρδίτσας

Next Article

Νέες ταινίες στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας

Related Posts

Mitsotakis Mouzaki eksofyllo
Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΤΕ Φωτογραφίες και Βίντεο από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι

ΔΕΙΤΕ Φωτογραφίες και Βίντεο από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι Φωτογραφίες: Πέτρος Ζιώγας Βίντεο: Νίκος…
2o dimotiko sxooleio mouzakiou museotek.net
Διαβάστε περισσότερα

2o Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου: Η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία της εκπαίδευσης

2o Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου: Η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία της εκπαίδευσης Συνεργασία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μουζακίου…
Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων
Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων

Περισσότερες από δύο φορές, θα το γέμιζε ο “Πορταϊκός Ποταμός”, μειώνοντας κατά 74 εκατομμύρια m3, περίπου, την πλημμύρα του κάμπου της “Θεσσαλίας”