Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Χρ. Χατζηχριστοδούλου: Αυτό είναι το «μυστικό» για τον κορωνοϊό

koronoios 1

«Το ανησυχητικό θα είναι αν έχουμε κρούσματα που δεν συνδέονται με ταξίδι – Φαίνεται ότι ο ιός συντηρείται στις επιφάνειες σε θερμοκρασίες έως 22 βαθμών – Οι κορωνοιοί «αγαπούν» το κρύο»

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου είναι ίσως από τους σημαντικούς επιστήμονες της χώρας οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν και να ενημερώσουν πάνω στα θέματα της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Μόλις την περασμένη εβδομάδα στη Αθήνα υπό την εποπτεία του έγινε άσκηση όπου υπήρξε σενάριο για καραντίνα σε αεροπλάνο και πλοίο από μια πιθανή εξάπλωσή του.  Ο καθηγητής απαντά τι μπορούμε να περιμένουμε από τον ιό το επόμενο διάστημα, αλλά δίνει και μια πολύ σημαντική πληροφορία για την Ελλάδα. Ο κορωνοϊός δυσκολεύεται να εξαπλωθεί σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας και ίσως αυτός να είναι παράγοντας που θα βοηθήσει στο να μην δούμε πολλά κρούσματα στην Ελλάδα.

Ο ΕΟΔΥ χώρισε την εξάπλωση του σε τρεις φάσεις. Η πρώτη ήταν η περίοδος που δεν είχαμε κρούσματα, η δεύτερη ήταν αυτή που είμαστε σήμερα και μιλάμε για λίγα κρούσματα και η τρίτη φάση που αφορά σε πολλά κρούσματα. Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι το επόμενο διάστημα υπάρχει η πιθανότητα – και μάλιστα γρήγορα- να οδηγηθούμε στην τρίτη φάση, κάτι που δεν συμμερίζεται o Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Μέχρι στιγμής είχαμε κρούσματα τα οποία συνδεόταν με ταξίδι. Η έξαρση που παρουσιάστηκε στην Πάτρα μας δίνει την εικόνα ότι πιθανόν να έχουμε τις επόμενες ημέρες αρκετά κρούσματα.  Το ανησυχητικό θα είναι να αποκαλυφθούν κρούσματα που δεν θα είχαν σχέση με το ταξίδι. Αν έχουμε κρούσμα που δεν συνδέεται με άλλα (είναι δευτερογενές ή τριτογενές) τότε θα πούμε ότι έχουμε συνεχιζόμενη μετάδοση. Θεωρητικά εάν ο ΕΟΔΥ έχει κάνει καλή δουλειά και βρήκε τις επαφές και τις απομόνωσε, ενδέχεται και να σταματήσει. Αλλά σίγουρα είναι και κάποιοι άλλοι που δεν τους πήραμε είδηση. Σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε διασπορά χωρίς να γνωρίζουμε», σημειώνει ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας.

Ο καθηγητής αναφέρεται στο παράδειγμα της Ταϊβάν η οποία δεν στηρίχθηκε μόνο στο τσεκάρισμα που γίνεται στις πύλες εισόδου. Όποιος πάει στη χώρα περνά από τον έλεγχο διαβατηρίων. Ο ταξιδιώτης συμπληρώνει μια φόρμα με τα στοιχεία του. Αυτή η φόρμα περνά στο ηλεκτρονικό σύστημα και την έχουν πλέον και τα νοσοκομεία της χώρας. Αυτό πιθανότατα υποστηρίζει ο κ. Χατζηχριστοδούλου ήταν και το μυστικό για να έχουν λίγα κρούσματα.

202003061046147901

Το βασικό ερώτημα είναι μέχρι πότε ο κορωνοϊός θα είναι σε έξαρση; «Δεν μπορούμε να ξέρουμε κάτι τέτοιο» σημειώνει. «Πρέπει να δούμε τι έγινε στην Κίνα. Εκεί ξεκίνησε τέλος Νοεμβρίου και η έξαρση ήταν έως και τα μέσα Φεβρουαρίου και άρχισε η πτώση. Χρειάζεται 6 εβδομάδες για να φτάσει στο πικ ο ιός, έτσι φαίνεται ότι έγινε στην Κίνα», περιγράφει.

Από την άλλη στην Ελλάδα τα περισσότερα κρούσματα δεν έχουν σοβαρά συμπτώματα. «85% των ασθενών εκδηλώνει κυρίως ήπια συμπτώματα. Από το 15% που απομένει ένα 10% έχει σοβαρά συμπτώματα και ένα 5% που υπολείπεται μπορεί να χρειαστεί εντατική μονάδα. Οι θάνατοι προέρχονται από ανθρώπους που έχουν καρδιαγγειακά προβλήματα, υπέρταση, ζαχαρώδη διαβήτη, νοσήματα του αναπνευστικού», λέει ο καθηγητής. Την ίδια ώρα τα παιδιά είναι ασυμπτωματικά στην γρίπη. «Ακριβώς επειδή δεν έχουν πολλά συμπτώματα μπορεί να μην μεταδίδουν πολύ τον ιό. Είναι κάτι που πρέπει να το δούμε», επισημαίνει ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Πόσο ρόλο όμως παίζει η θερμοκρασία στη μετάδοση του ιού; Εδώ ίσως είναι και το «κλειδί» για την ύφεση του κορωνοϊού στη Ελλάδα. «Η θερμοκρασία παίζει ρόλο στην εξάπλωση του ιού. Οι κορωνοιοί «αγαπούν» το κρύο. Είναι ιοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα. Το κρύο ευνοεί τον πολλαπλασιασμό τους. Η άνοδος της θερμοκρασίας θα βοηθήσει στο να μην μεταδοθεί τόσο πολύ. Η υγρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες δεν βοηθούν την μετάδοση. Δεν έχουμε συγχρωτισμό αλλά δεν ευνοείται και η μετάδοση με τα σταγονίδια. Μάλιστα φαίνεται ότι ο ιός συντηρείται στις επιφάνειες σε θερμοκρασίες έως 22 βαθμών και ίσως λίγο χαμηλότερα. Άρα η αύξηση της θερμοκρασίας θα εμποδίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού», επισημαίνει ο καθηγητής. Όμως τονίζει ότι μέχρι και τον ερχόμενο Δεκέμβριο δεν φαίνεται να έχουμε εμβόλιο αλλά ίσως κάποια φάρμακα που θα μετριάζουν την κατάσταση. Όλα δείχνουν ότι δεν θα… ξεμπερδέψουμε εύκολα από τον κορωνοϊό. «Αναμένουμε να επιστρέψει ο κορωνοϊός τον επόμενο χειμώνα», καταλήγει ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET




Total
0
Shares
Previous Article
aem1

Παιχνίδια ανόδου για ΠΑΣ Αργιθέας και ΑΕ Μουζακίου-Ο ΑΟ Μαγούλας νικητής άνευ αγώνα!

Next Article
Papa beletsi

Τραγωδία στο Παλαιομονάστηρο: ΙΧ μετακινήθηκε και σκότωσε τον 83χρονο ιδιοκτήτη του

Related Posts