Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Αναβίωσαν τα ήθη και έθιμα της Αργιθέας στο χορό του Συλλόγου Αργιθεατών Τρικάλων

xoros argitheaton trikalon 1

 

Κορυφαίος ο χορός του Συλλόγου Αργιθεατών Τρικάλων 2020

Αναβίωσαν τα ήθη και έθιμα της ΑΡΓΙΘΕΑΣ

Ο Σύλλογος Αργιθεατών Τρικάλων γνήσιος Εκφραστής του Λαϊκού Πολιτισμού για μια χρονιά ακόμη μένει πιστός στην Παράδοση και την υπηρετεί στην αυθεντική της μορφή.

Τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου με θέληση και διάθεση σκύβουν στα παλιά ‘’σεντούκια’’ της λαϊκής μας κληρονομιάς ψάχνουν και προβάλλουν για να διατηρηθούν τα λαογραφικά μας εκείνα στοιχεία ήθη και έθιμα, δημοτικά τραγούδια, χοροί που αποκαλύπτουν τον τρόπο ζωής και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ΑΡΓΙΘΕΑΤΩΝ.

Πάνω σ’ αυτούς τους στόχους κινείται ο Σύλλογος Αργιθεατών Τρικάλων, που τον παρακολούθησαν δεκάδες μέλη και φίλοι του Συλλόγου απ΄όλη την επικράτεια στο κέντρο ‘’ΠΥΛΗΣ ΜΕΓΑΡΟ’’

Η εκδήλωση άρχισε με το καλωσόρισμα των προσκεκλημένων από τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Βασίλη Μαναό και στη συνέχεια έγινε η κοπή πίτας, από τον Πανοσιολογιώτατο κ. Κανίνα- πατήρ Αλέξιο και από τον Ιερέα Ζιώγα Δημήτριο. Η βασιλόπιτα ήταν προσφορά της Νίτσας Χάτου, Ρήκας Καλαμπαλίκη, Ζαρούλα Στέλιο (κέντρο Φρούριο). Το φλουρί το κέρδισε η Βάσω Μπρέλλα, αντιστοιχούσε σ’ ένα κόσμημα από το κατάστημα Αργύρης.

Ο κ. Γιώργος Κωτής αναφέρθηκε στα Αργιθεάτικα ήθη και έθιμα, τις παραδόσεις, στο κοινωνικό και πολιτιστικό έργο του Συλλόγου.

Ακολούθησε η εμφάνιση των χορευτικών τμημάτων, παρουσιάζοντας το εντυπωσιακό δρώμενο ‘’Η γέννηση του παιδιού στην Αργιθέα’’, ένα έθιμο που έρχεται από παλιά. Τα εκθέματα πάνω στην πίστα το παραδοσιακό χαλί, η τάβλα με τα καρεκλάκια, η σαρμανίτσα, το παραδοσιακό κρεβάτι από τα έπιπλα Αντωνίου, ο μπουτινέλος η φουκάλι (σκούπα) καθώς και η εντυπωσιακή, σύντομη αφήγηση γύρω από το δρώμενο από την πρόεδρο κ. Έλλη Τσιρογιάννη, επανέφερε στη μνήμη μας τις συνήθειες της γέννησης του παιδιού για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι.

Η Αναβίωση του όλου εθίμου σκόρπισε γέλια στους παρευρισκομένους.

Ανταμώσαμε φέτος και με το Σύλλογο Θεσσαλών ν. Ιωνίας Αθηνών και όλοι μαζί χορέψαμε το χορό της Αργιθέας το ‘’Κλειστό’’. Ο Σύλλογος Θεσσαλών με χοροδιδάσκαλο την κ. Βουγιούκα Λία έδωσαν ξεχωριστή νότα και εντυπωσίασαν το κοινό με το ταλέντο τους, φέρνοντας και το μήνυμα της προέδρου τους Αναστασίας Κλάρα.

Η παρουσίαση των χορευτικών έγινε από τον έμπειρο και δραστήριο χοροδιδάσκαλο Παναγιώτη Μάνο

Στη συνέχεια έγινε η βράβευση των Αργιθεατόπουλων που εισήχθησαν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Η Όλγα – Ιλιάνα Νικολάου το γένος Κουτή, εισήχθη μεταξύ των πρώτων στη Νομική Σχολή Αθηνών. Δόθηκε δίπλωμα και χρηματικό ποσό προσφορά των φροντιστηρίων Ωμέγα.

Η Αργιθεάτικη ορχήστρα: Μάκης Βίλλης στο κλαρίνο, Γρηγόρης Παπαδήμας στο τραγούδι, Παναγιώτης Παππάς στο βιολί, Κώστας Τσόλας στα κρουστά, Γεώργιος Θεοδωρίδης στο λαούτο, εκτόξευσε το κέφι των Αργιθεατών στο ζενίθ, με άφθονο  χορό και τραγούδι.

Την εκδήλωσή μας στόλισαν και οι φουστανελοφόροι της Ράξας με τις όμορφες πολεμικές στολές. Σας ευχαριστούμε Παναγιώτη Ζορμπά.

Η πλούσια λαχειοφόρος χάρισε στον καθένα φεύγοντας κι από ένα δώρο.

Χορηγοί της εκδήλωσης: Παντελιδάκης ξενοδοχείο, Τέντες Γιαννακάκης, Mouzaki Palace, Κοντιλόπουλος, Κρέσσος, Παναγιώτου, Τρικαλιώτης, Αρβάλι, Τζώρτης, Νιαβής, Ζωοτροφές Κωστάκης, Μπουλουγιώργος, Σάκης Γιαννούλας, Κεραμαριό, Παλιά ιστορία, Βαμπούλας, Τσαγκλής αλουμίνια, Σταυράκης, Νέστορας,  Άρτος, ΤAE KWON DO Ζεύς, Βήτα stock hause, Κωσταντούλα Χριστίνα, Νίκος Αναγνωστόπουλος, Ελαστικά Καλτσάς, Γκαγκανάτσιος, Γκαραγκούνης Κλάντζος Θεόδωρος, Αμάραντος, Τζάρτζος, Τάτσιος Κων/νος, Ευρωπενδυτική, Πλάζα, Ροδέα, Το χύμα, Σέγγης Σωτήριος (οδοντίατρος), Ανθη –φυτά Μανώλης, Τσέλιος Δημήτριος (νερό Θεόνη), Βασιλός Περικλής δωρεά 100 βιβλίων για την ενίσχυση του Συλλόγου.

Τίμησαν το χορό Αργιθεατών Τρικάλων: Ο Πανοσιολογιώτατος Αλέξιος Κανίνας, Ο ιερέας Ζιώγας Δημήτριος, ο Υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Κων/νος Σκρέκας, η βουλευτής Κατερ;iνα Παπακώστα, ο Δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι: Μπάρδας Ντίνος, Χρήστος Γακόπουλος, Νάτσινα Δήμητρα, Μπάμπης Πούλιος Αντιδήμαρχος Αργιθέας, Κοτρώνη Γεωργία αντιδήμαρχος Τρικάλων, Κώστας Γραμμένος δημοτικός σύμβουλος Αργιθέας, Παπαδήμας Ηλίας πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αργιθέας, Θωμάς Χαχάμης εκπρόσωπος του Κρεμμύδα, Νανά Μαυραντζά πρόεδρος της ΠΟΑΣ, Στέφος Ευάγγελος, Μπέης Στέφανος πρόεδρος Σαρακατσανναίων Τρικάλων, Σιατραβάνης Κώστας πρόεδρος Συλ. Αργιθεατών Λάρισας, Κίσσας Δημήτριος πρόεδρος Κουμπουριανιτών, Γιαννακάκης Χρήστος πρόεδρος Βλασίου, Γώγου Βάσω Γραμματέας της ΠΟΑΣ, Τσιτσώνη Βερονίκη Γραμ. Συλ. Αργιθεατών Λάρισας, Κλάρας Ηλίας πρόεδρος Αργ. Μουζακίου, Σωτ. Τσιρογιάννης πρόεδρος Αμεα ν. Τρικάλων, Βότσιος Γρηγόριος δ/ντής Τάπεζας EUROBANK, Μηλιώνη Βανέσα πρόεδρος του τοπικού τμήματος Ερυθρού Σταυρού, Γιώτης Παναγιώτης αντισυνταγματάρχης, Γεώργιος Ζιώγας  αντιδήμαρχος Τρικάλων, Κατερίνα Πολυγένη-Τσίρος Χρήστος μέλη του Δ.Σ του ΕΕΣ, Παναγιώτα Μανταλιά, Μαρδάνης Παναγιώτης Αντιπρόεδρος – εκπρόσωπος ΕΑΣ.

Μηνύματα έστειλαν: Κων/νος Τσιάρας υπουργός Δικαιοσύνης, ο βουλευτής ΝΔ ν. Καρδίτσας Γεώργιος Κωτσός, Ο Σπύρος Λάππας Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας, ο Δ/ντής Αστυνομίας κ. Γεώργιος Σπηλιόπουλος

Η χοροεσπερίδα ήταν άψογα οργανωμένη από το Δ.Σ του Συλλόγου παρόντες στην εκδήλωση τα κατάφεραν άριστα ο καθένας στο πόστο του. Αυτοί είναι: Έλλη Τσιρογιάννη, Βασίλης Μαναός, Καλομπάτσος Νίκος, Κωτή Παναγιώτα, Σβεντζούρη Γεωργία, Σιαματάς Χάρης.

Θα ήταν παράλειψή μας να μην ευχαριστήσουμε τον εθελοντή φωτογράφο Κωστάκη Αθανάσιο τέως Δ/ντής Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που για Πέμπτη συνεχή χρονιά καλύπτει την εκδήλωσή μας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα καταστήματα της πόλης μας για την προσφορά των δώρων, τα Μ.Μ.Ε., το ΤV 10, το Ράδιο ΖΥΓΟΣ, τν Ράδιο ΚΟΣΜΟΣ, τις Εφημερίδες Έρευνα, Πρωϊνό Λόγο, Διάλογο, τον ανεπανάληπτο Άγγελο Βλάχο και τον αεικίνητο Νίκο Σαλέπη, τους χορηγούς μας και ιδιαίτερα τον Σύλλογο Θεσσαλών ν. Ιωνίας Αθηνών

Ο ΧΟΡΟΣ ΑΡΓΙΘΕΑΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΘΑ ΜΕΤΑΔΟΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤV 10 ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ το Σάββατο (18-01-2020) ώρα 10 το βράδυ.

Καλή χρονιά !!!

Έλλη Τσιρογιάννη

Πρόεδρος Αργιθεατών Τρικάλων

Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αργιθεάτικων Συλλόγων

xoros argitheaton trikalon 1

xoros argitheaton trikalon 2

xoros argitheaton trikalon 3

xoros argitheaton trikalon 4

xoros argitheaton trikalon 5

xoros argitheaton trikalon 6

 
Total
0
Shares
Προηγούμενο άρθρο
Η ταβέρνα "Στου Σφακιά" ευχαριστεί για την εμπιστοσύνη και σας περιμένει για νέες απολαύσεις!

Η ταβέρνα "Στου Σφακιά" ευχαριστεί για την εμπιστοσύνη και σας περιμένει για νέες απολαύσεις!

Επόμενο άρθρο
hansel gretel mikro theatro larisas 1

"Ο ΧΑΝΣΕΛ & Η ΓΚΡΕΤΕΛ" στην Καρδίτσα από το Μικρό Θέατρο Λάρισας