Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Χαρίτος Παναγιώτης: Δεν πρόκειται για τρίτο οικισμό στους Σοφάδες

Xaritos Panagiwtis

Αλλά για επέκταση της νέας ζωής και αποσυμφόρηση του παλιού οικισμού. 

Στο σχεδιασμό μας δεν πρόκειται για τρίτο οικισμό στους Σοφάδες, αλλά για επέκταση της Νέας Ζωής (όπως ο ίδιος το 1994-2008 επί Κατσάρα υπέγραψε   ως  προς το ήδη   προς παραχώρηση σε κοινή χρήση ρυμοτομουμένου τμήματος οικοπέδου  του Νέου Οικισμού). Το σχέδιο μας ήταν η αποσυμφόρηση του παλιού οικισμού με ανταλλαγή οικοπέδων  και κατεδάφιση των εκτός σχεδίου πόλεως παραπηγμάτων με  ανάπλαση της περιοχής.

Ο πάππους μου, ήταν μέλος της Ν.Δ από 1950, ο πατέρας μου φανατικός Νεοδημοκράτης, εγώ προσωπικά ενεργός μέλος στο φοιτητικό κίνημα της Δ.Α.Π στο πανεπιστήμιο, ο δήμαρχος Σοφάδων με τις πολιτικές που ακολουθήσε τα τελευταία 15 χρόνια ως αιρετός,   συνειδητά,  δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα για τη πόλη των Σοφάδων με την παθητική του αδράνεια στο Τσιγγάνικο Ζήτημα. Και έτσι μας ανάγκασε να απομακρυνθούμε από τη Ν.Δ καθώς δεν έλαβα την απαραίτητη στήριξη στο Στεγαστικό Ζήτημα από ορισμένους. Δεν το έκανα μόνο εγώ, σχεδόν  6.000 δημότες Ρομά και μεγάλα στελέχη από το συνδυασμό του για τους δικούς τους λόγους,  βλέπε Ευαγγελογιάνη και Αλεξόπουλο κ.ά.

Ο νυν δήμαρχος  κατηγορεί μια γυναίκα που για πρώτη φόρα ασχολήθηκε με τα  σοβαρά  προβλήματα του δήμου μας. Η κυρία αυτή είναι η πρώτη γυναίκα βουλευτής του νομού Καρδίτσας, που  προσπάθησε τις δικές μας προτάσεις, της ίδιας της Τσιγγάνικης κοινωνίας, να τις προωθήσει στα αρμόδια θεσμικά όργανα της κεντρικής κυβέρνησης, όπως ακριβώς θεσπίζει ο ρόλος του ενεργού βουλευτή. Έγινε μια προσπάθεια να λυθεί το κατεξοχήν πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη μας. Θυμάμαι ο δήμαρχος όταν ήρθε ο Σαμαράς στη Καρδίτσα ως  υποψήφιος πρωθυπουργός στο μνημόνιο των αιτημάτων που του έθεσε και στο φάκελο που του παρέδωσε ήταν η πρόταση για τη μετεγκατάσταση του οικισμού.  Διαβάστε στο νέο αγώνα εκείνη την εποχή  δημόσια  τη πρόταση της δημοτικής αρχής για τη μετεγκατάσταση. Ακριβώς την ίδια  πρόταση παραδώσαμε στην κύρια βουλευτή.  Από τότε  που άλλαξε η κυβέρνηση, τι άλλαξε και ο δήμαρχος έκανε στροφή 180Ο   και τώρα μας μιλάει για τρίτο οικισμό ενώ σχεδίαζε με τη Ν.Δ και τον Αγοραστό τη μετεγκατάσταση.

Εμείς προτείναμε, εμείς σχεδιάζαμε και εμείς ζητήσαμε την παρέμβαση της βουλευτή να προωθήσει το αίτημα μας  στα Υπουργεία για να ενταχθεί η πρόταση μας κατά προτεραιότητα στο Π.Δ.Ε και να γραφτεί στη ΣΑΕ.  Και η γυναίκα το έκανε, μας βοήθησε ως εκλεγμένη βουλευτή της κυβέρνησης,  ο δήμος Σοφάδων να χρηματοδοτηθεί  κατά του επειγόντως για τις υποδομές στους Τσιγγάνικους Οικισμούς. Δεν ήταν δικές τις οι προτάσεις, δικές μας ήταν,  απλώς λειτούργησε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της και τώρα τη κατηγορούμε πως θέλει να φέρει ΑΣΤΕΓΟΥΣ ΡΟΜΑ και να φτιάξει τρίτο οικισμό.  Θεσμικά δεν μπορεί μια βουλευτή να ίδρυση έναν οικισμό.  Γιατί ο δήμαρχος δεν έκανα γενική συνέλευση για το θέμα αυτό όπως ορίζουν οι θεσμικές επιταγές της τοπικής αυτοδιοίκησης για να έχει τη συναίνεση της κοινωνίας και φορτώνει τις ευθύνες σε τρίτους; Όσο θα γράφει θα παίρνει απαντήσεις, όσο θα μιλάει θα τον απαντάμε.

Διαβάσω με μεγάλη λύπη  στις εφημερίδες, ο δήμαρχος να διαδίδει, πως επρόκειτο για Τρίτο Οικισμό στη πόλη μας, διαβάζω  σε διάφορα sites, ότι πρόκειται για Αστέγους Ρομά από άλλες κοινότητες, οι οποίοι  θέλουν να έρθουν στη πόλη μας. Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα, κανένας  Τσιγγάνος δεν θέλει να έρθει στη ζούγκλα των Σοφάδων, κανένας Τσιγγάνος δεν θέλει να έρθει σε μια φτωχή αγροτική περιοχή όπως είναι ο κάμπος των Σοφάδων.  Απεναντίας οι περισσότεροι Τσιγγάνοι, κυρίως οι ίδιοι διαμένοντες θέλουν να φύγουν από τον οικισμό.  Οι τσιγγάνοι στις άλλες πόλεις ασχολούνται με το εμπόριο και τις λαϊκές αγορές, δεν έχουν καμία όρεξη να έρθουν να γίνουν εργάτες γης στους Σοφάδες. Αυτά που λέει ο δήμαρχος και οι σύμβουλοι του  πρόκειται για κουροφέξαλα.  Κανένας Τσιγγάνος δεν είναι άστεγος, όλοι έχουν τουλάχιστον μια παράγκα.  Άστεγοι είναι αυτοί που κοιμούνται στα πεζοδρόμια και στα παγκάκια  όχι οι Ρομά που διαμένουν σε παράγκες.

Δεν ξεχνώ όμως ποιος δημιούργησε το νέο οικισμό,   δεν ξεχνώ όμως πως το δεύτερο οικισμό στη Νέα Ζώη, ο ίδιος, όταν ήταν, αντιδήμαρχος επί Κατσάρα,  το δημιούργησε και σε αυτό  τον οικισμό  έφεραν Αλβανούς Ρομά, τα σπίτια τα πούλησαν  και τα μοίραζαν σαν πλατανόφυλλα σε κουμπάρους και  σε Τσιγγάνους από Τύρναβο, Βόλο, Φάρσαλα, Λαμία κτλ.  Ο ίδιος διαχειρίστηκε τα δάνεια Ρόμ, όταν ο Κατσάρας τον όρισε πρόεδρο της επιτροπής και όλοι μας ξέρουμε την ιστορία αυτή με τους εργολάβους και τους τραπεζίτες.   Τότε γιατί δεν ζήτησε τη συναίνεση της κοινωνίας; Μάλλον το κονδύλι ήταν πολύ πιο μεγάλο και δεν ήταν 6. εκ. ευρώ.

Στο σχεδιασμό μας δεν πρόκειται για τρίτο οικισμό στους Σοφάδες, αλλά για επέκταση της Νέας Ζωής (όπως ο ίδιος το 1994-2008 επί Κατσάρα υπέγραψε   ως  προς το ήδη   προς παραχώρηση σε κοινή χρήση ρυμοτομουμένου τμήματος οικοπέδου  του Νέου Οικισμού). Το σχέδιο μας ήταν η αποσυμφόρηση του παλιού οικισμού με ανταλλαγή οικοπέδων  και κατεδάφιση των εκτός σχεδίου πόλεως παραπηγμάτων.

Ειλικρινά δεν ήθελα να ασχοληθώ ξανά με αυτό το θέμα, αλλά δεν μπορών να αφήσω ορισμένους  πρόθυμους να περάσουν λανθασμένα  μηνύματα  στη τοπική κοινωνία για ψηφοθηρικούς λόγους.   Δεν έχω κάτι μαζί του,  δεν κάνω προσωπική αντιπαράθεση μαζί του, κάνω κριτική στις πολιτικές του απόψεις. Εξάλλου επέδειξα την ανωτερότητα μου και  τον ευχαρίστησα δημοσίως.

Καλώ τα στελέχη της Ν.Δ δημοκρατίας να τον μαζέψουν, με αυτά που λέει και αυτά που πράττει  κάνει κακό στο σύνολο της Ν.Δ και δημιουργεί διάσπαση στελεχών Ρομά και μη, που επί ίδρυσης της Ν.Δ από το Κωνσταντίνο Καραμανλή  για πολλά χρόνια  ανέκαθεν στηρίζαν το κόμμα. Ο δήμαρχος έρχεται και παρέρχεται  τα γραφεία όμως της Ν.Δ θα είναι εκεί για πάντα. Γι’ αυτό ας τον μαζέψει κάποιο στέλεχος της Ν.Δ.

Για μένα είναι λάθος όσοι Ρομά  στηρίζουν ακόμη αυτές τις απόψεις και αυτές τις πολιτικές αντιλήψεις . Για μένα είναι προδότες όσοι  Ρομά είναι δίπλα του ακόμη. Εκτός αν πρόκειται για Τσιγγανό-πατέρες χωρίς φωνή, χωρίς γνώμη και χωρίς γνώση.

  • Ποιος Τσιγγάνος Προδότης στη θέση μου θα άφηνε θέση αντιδημαρχίας με μισθό πάνω  600 ευρώ το μήνα για τα δικαιώματα του χωριού του;
  • Ποιος Τσιγγάνος προδότης θα άφηνε όλα τα αγαθά της εξουσίας  για τα συμφέροντα του χωριού του;
  • Ποιος Τσιγγάνος Προδότης θα άφηνε την καρέκλα για τα προβλήματα του χωριού του;

Προφανώς κανένας Τσιγγάνος προδότης δεν θα το έκανε, γι’ αυτό λέω προδότες όσοι Τσιγγάνοι είναι ακόμη μαζί του. 

Πρώην Αντιδήμαρχος Δήμου Σοφάδων

Χαρίτος Παναγιώτης

Απόφοιτος Δ.Π.Θ

Κοινωνικής Διοίκησης & Πολιτικών Επιστημών

Μεταπτυχιακός

Φοιτητής ΕΚΠΑ

Εκπαίδευση και ανθρωπινά δικαιώματα

Πανεπιστημίου Βόλου

Οργάνωση και διοίκηση της εκπαίδευσης




Total
0
Shares
Previous Article
dromos Paliomonastiro Pyli

Στις εργασίες κατασκευής του δρόμου Πύλης – Παλαιομονάστηρου ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας 

Next Article
aeiforo sxoleio KPE Mouzaki slide

ΚΠΕ Μουζακίου: Σεμινάριο με θέμα «Ο δρόμος για ένα αειφόρο σχολείο»