Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Χαμομήλι: Τα οφέλη του μέσα από έρευνες

Χαμομήλι: Τα οφέλη του μέσα από έρευνες

Χαμομήλι: Τα οφέλη του μέσα από έρευνες 

Το χαμομήλι έχει χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια ως παραδοσιακό φάρμακο για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων υγείας. Σήμερα, οι ερευνητές διερευνούν όλο και περισσότερο την αποτελεσματικότητά του στη διαχείριση ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και του διαβήτη. Μέχρι στιγμής, οι έρευνες που έχουν γίνει για την ισχύ του τσαγιού χαμομηλιού, έχουν δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Προς το παρόν, ωστόσο, παραμένει συμπλήρωμα και όχι φάρμακο.

Το χαμομήλι περιέχει χημικές ουσίες που ονομάζονται φλαβονοειδή. Αυτά τα φλαβονοειδή είναι ένας τύπος θρεπτικών συστατικών που υπάρχουν σε πολλά φυτά και παίζουν σημαντικό ρόλο στα φαρμακευτικά αποτελέσματα του χαμομηλιού.

Τα πιθανά οφέλη του τσαγιού χαμομηλιού, για τα οποία υπάρχουν τα περισσότερα στοιχεία, περιλαμβάνουν τα εξής:

Μείωση του έμμηνου πόνου. Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει το τσάι χαμομήλι με τη μείωση του πόνου και των κραμπών κατά την εμμηνόρροια. Μια μελέτη του 2010, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση του τσαγιού για ένα μήνα θα μπορούσε να μειώσει τον πόνο των εμμηνόρροιας και τις κράμπες. Οι γυναίκες στη μελέτη ανέφεραν επίσης λιγότερο άγχος και δυσφορία που σχετίζονται με τον πόνο της περιόδου.

Θεραπεία του διαβήτη και μείωση του σακχάρου στο αίμα. Και πάλι, μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το τσάι χαμομηλιού μπορεί να μειώσει το σάκχαρο του αίματος σε άτομα με διαβήτη. Η έρευνα δεν δείχνει ότι το χαμομήλι είναι ένα βιώσιμο υποκατάστατο για τα διαβητικά φάρμακα, αλλά μπορεί να είναι ένα χρήσιμο συμπλήρωμα στις υπάρχουσες θεραπείες.

Ομοίως, με μια μελέτη του 2008 διαπιστώθηκε ότι η συνεπής κατανάλωση τσαγιού χαμομηλιού μπορεί να αποτρέψει την αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Αυτή η επίδραση μειώνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών του διαβήτη, γεγονός που υποδηλώνει ότι το χαμομήλι θα μπορούσε να βελτιώσει τα αποτελέσματα του διαβήτη.

Η επιβράδυνση ή πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η οστεοπόρωση είναι η απώλεια οστικής πυκνότητας, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο θραύσης οστών. Είναι κάτι που συμβαίνει συχνά στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Αυτή η τάση μπορεί να οφείλεται στις επιδράσεις των οιστρογόνων. Μια μελέτη του 2004 διαπίστωσε ότι το τσάι χαμομηλιού μπορεί να έχει αντι-οιστρογόνα αποτελέσματα και ότι βοήθησε στην προώθηση της οστικής πυκνότητας,

Μείωση της φλεγμονής. Η φλεγμονή είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση της λοίμωξης. Το τσάι χαμομήλι περιέχει χημικές ενώσεις που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή. Ωστόσο, η μακροχρόνια φλεγμονή συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, όπως αιμορροΐδες, γαστρεντερικό άλγος, αρθρίτιδα, αυτοάνοσες διαταραχές, ακόμη και κατάθλιψη.

Θεραπεία και πρόληψη του καρκίνου. Μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι το τσάι του χαμομηλιού μπορεί να στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα ή ακόμη και να εμποδίζει την ανάπτυξη αυτών των κυττάρων.

Βοηθάει στον ύπνο και τη χαλάρωση. Το τσάι του χαμομηλιού θεωρείται ευρέως ότι βοηθά τους ανθρώπους να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν.

Σε μία μελέτη, 10 από τους 12 καρδιαγγειακούς ασθενείς αναφέρθηκαν ως πιο έτοιμοι για ύπνο, λίγο μετά την κατανάλωση του τσαγιού. Ένα σωρό άλλες μελέτες υποδεικνύουν επίσης ότι το τσάι χαμομηλιού μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χαλαρώσουν.

Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι το τσάι του χαμομηλιού μπορεί να λειτουργήσει σαν βενζοδιαζεπίνη. Οι βενζοδιαζεπίνες είναι συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορούν να μειώσουν το άγχος και να προκαλέσουν ύπνο. Μερικές έρευνες δείχνουν ότι το χαμομήλι δεσμεύεται με τους υποδοχείς βενζοδιαζεπίνης.

Θεραπεία συμπτωμάτων κρυολογήματος. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι η εισπνοή ατμού με εκχύλισμα χαμομηλιού μπορεί να ανακουφίσει μερικά από τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος.

Θεραπεία για ήπιες δερματικές παθήσεις. Οι μελέτες έχουν αποδείξει ότι η εφαρμογή του εκχυλίσματος χαμομηλιού κατευθείαν σε μια πληγή, προωθεί την επούλωση της. Ομοίως, μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι αλοιφές χαμομηλιού μπορεί να βοηθήσουν στο έκζεμα και στις ήπιες φλεγμονώδεις καταστάσεις του δέρματος, αν και δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο η κρέμα υδροκορτιζόνης.

Θα πρέπει να αποφεύγουν το τσάι χαμομήλι:

Άτομα με ιστορικό σοβαρών αλλεργιών, ιδιαίτερα σε γύρη: Το χαμομήλι μπορεί να μολυνθεί με γύρη από άλλα φυτά, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

Άτομα που είχαν προηγουμένως αλλεργική αντίδραση, ακόμη και ήπια, σε προϊόντα χαμομηλιού: Θα πρέπει να αποφεύγουν το χαμομήλι, καθώς οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν να επιδεινωθούν με το χρόνο.

Βρέφη και πολύ μικρά παιδιά: Το τσάι του χαμομηλιού, όπως και το μέλι και ορισμένα άλλα φυσικά προϊόντα, μπορεί να μολυνθεί από σπόρια αλλαντίασης. Οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες μπορούν να καταπολεμήσουν τη μόλυνση, αλλά τα βρέφη μπορεί να μην είναι σε θέση να το κάνουν. Πολλοί γιατροί συστήνουν τα βρέφη και τα μικρά παιδιά να αποφεύγουν το μέλι και πρέπει επίσης να αποφεύγουν τα προϊόντα χαμομηλιού.

Δεν είναι επίσης ασφαλές να χρησιμοποιείτε το χαμομήλι ως υποκατάστατο των αποδεδειγμένων ιατρικών θεραπειών. Εάν κάποιος παίρνει φάρμακα, πρέπει να ρωτήσει τον γιατρό του για πιθανές αλληλεπιδράσεις με το τσάι χαμομηλιού.




Total
0
Shares
Previous Article
Υπουργός Επικρατείας: Πιθανά μέτρα σε όλη τη χώρα ανά πάσα στιγμή

Υπουργός Επικρατείας: Πιθανά μέτρα σε όλη τη χώρα ανά πάσα στιγμή

Next Article
Απόβλητα covid-19: Ανακύκλωση μασκών για την κατασκευή δρόμων

Απόβλητα covid-19: Ανακύκλωση μασκών για την κατασκευή δρόμων