Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Χαμένες Πατρίδες – 100 Χρόνια Μνήμης: Αφιέρωμα στις γεύσεις της πολίτικης και μικρασιατικής κουζίνας με την Μαρία Εκμετσιόγλου

Χαμένες Πατρίδες - 100 Χρόνια Μνήμης: Αφιέρωμα στις γεύσεις της πολίτικης και μικρασιατικής κουζίνας με την Μαρία Εκμετσιόγλου

Χαμένες Πατρίδες – 100 Χρόνια Μνήμης: Αφιέρωμα στις γεύσεις της πολίτικης και μικρασιατικής κουζίνας με την Μαρία Εκμετσιόγλου

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022, στις 8.00μ.μ. στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο της Νέας Ιωνίας

Η Μαρία Εκμετσίογλου παρουσιάζει την Πολίτικη και τη Σμυρναίικη Κουζίνα με συνοδεία μουσικών των περιοχών και αφηγήσεις από μέλη των Προσφυγικών Συλλόγων. Θα παρουσιαστούν συνταγές εδεσμάτων Πόλης και Σμύρνης και παράλληλα σε ασφαλείς υγειονομικά συσκευασίες τύπου «μεζέ», οι θεατές θα δοκιμάσουν τις συνταγές.

Στο πλαίσιο παρουσίασης της Πολίτικης Κουζίνας, η Μαρία Εκμετσιόγλου θα μαγειρέψει επί σκηνής του Θερινού Θεάτρου της Νέας Ιωνίας το περίφημο «Χουνκιάρ Μπεγεντί» και θα δώσει στο κοινό πολύτιμες συμβουλές επιτυχίας. Τη διάσημη chef θα διακόπτει μουσικά ορχήστρα με επικεφαλής τον Θανάση Δραγάνη για να ακουστούν πολίτικες μελωδίες όπως αυτή του γνωστού «μενεξέδες και ζουμπούλια», αλλά και τους μουσικούς θα διακόπτει μέλος του Συλλόγου «Το Εγγλεζονήσι» κ. Ελένη Βαφειάδου, για να αφηγηθεί ιστορίες της «Λωξάντρας» της Μαρίδας Ιορδανίδου.

Στο πλαίσιο γνωριμίας συνταγών της Σμυρναίικης Κουζίνας, η κ. Εκμετσίογλου θα παρουσιάσει τα περίφημα Σμυρναίικα Σουτζουκάκια αλλά και ως συνοδευτικό το Ιτς Πιλάφ – το παραδοσιακό το Σμυρναίικο. Και στο σημείο αυτό θα υπάρχουν «διακοπές» μουσικές και αφηγηματικές, σμυρναίικες μελωδίες θα πλημμυρίσουν το θέατρο αλλά και η κ. Αργυρώ Μάμαλη Κοπάνου, μέλος του Συλλόγου των «Ιώνων» θα μας ταξιδέψει στο «Ναρλήκιοϊ» της Σμύρνης ανήμερα της Γιορτής του Σταυρού και θα μας παρουσιάσει την ιστορία σκεύους της Μικρασιάτικης κουζίνας, αφηγούμενη την ιστορία του.

Αρώματα, γεύσεις, μελωδίες και λόγος θα «χρησιμοποιηθούν» από τους συντελεστές για μία εκδήλωση που στόχο έχει την Ανάμνηση, την παρουσίαση της όμορφης πλευράς της ζωής στις Χαμένες Πατρίδες, τις ημέρες χαράς και γιορτής που βίωσαν οι πρόγονοι στον τόπο γέννησής τους.

Την Ορχήστρα και τις μελωδίες που θα μεταφέρουν μουσικά αρώματα στο κοινό επιμελήθηκε ο Θανάσης Δραγάνης, και το μουσικό σύνολο αποτελείται από τους: Ελεάννα Βαρελά (τραγούδι), Ζήση Γεωργαλιό (κανονάκι), Θανάση Δραγάνη (ούτι), Αναστασία Λίτρα (κρουστά) και Γιώργο Παυλίδη (ποντιακή λύρα).

Χαμένες Πατρίδες - 100 Χρόνια Μνήμης: Αφιέρωμα στις γεύσεις της πολίτικης και μικρασιατικής κουζίνας με την Μαρία Εκμετσιόγλου

Τις μαγειρικές συνταγές θα παρουσιάσει με το μοναδικό της τρόπο η Η Μαρία Εκμεκτσίογλου με τον συνεργάτη της Αναστάσιο Αθανασιάδη. Η κ. Εκμετσίογλου εκπροσωπεί επί σειρά ετών την πολίτικη και τη μικρασιατική κουζίνα. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωσταντινούπολη, έζησε 15 χρόνια στην Θεσσαλονίκη όπου σπούδασε παντρεύτηκε και έφερε στον κόσμο τα τρία της παιδιά και έχει πλέον επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη όπου τα τελευταία 21 χρόνια λειτουργεί στην Κωσταντινούπολη το εστιατόριο της Maria’s το οποίο βρίσκεται στα καλύτερα τέσσερα της χώρας .Διδάσκει στο πανεπιστήμιο Okan της Τουρκίας γαστρονομία και ιστορία τροφίμων. Είναι μέλος στον Γαλλικό Σύλλογο Γαστρονομίας Chaîne des Rôtisseurs ,στο διοικητικό του Συλλόγου Γαστρονομίας Τουρκίας και στο Σύλλογο Χαμένες Γεύσεις του Αιγαίου καθώς και στο Chef Club της Ελλάδος.
Στην Ελλάδα και στην Τουρκία κυκλοφορεί σειρά βιβλίων της με τις διάσημες πλέον συνταγές της. Παρουσίασε τηλεοπτικές εκπομπές οδοιπορικών και μαγειρικής στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Σύντομα θα κυκλοφορίσει το νέο βιβλίο της μυθιστόρημα που αφορά της ζωή μιας γυναίκας στην Κωνσταντινούπολη. Ο συνεργάτης της Τάσος Αθανασιάδης είναι Καθηγητής – Υπεύθυνος Τμήματος Αρτοζαχαροπλαστικής του Ομίλου Παστέρ, υπηρετεί την τέχνη της ζαχαροπλαστικής από το 2020 σε μεγάλες επιχειρήσεις εστίασης της Θεσσαλονίκης και έχει τιμηθεί για τη συμβολή του στο χώρο της γαστρονομίας από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων και λοιπούς επαγγελματικούς φορείς της μαγειρικής τέχνης.

Την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου στις 8.00 το βράδυ, στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας η Μαρία Εκμετσιόγλου θα παρουσιάσει συνταγές της Καππαδοκίας και του Πόντου.

Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβίου, στις 9.00 το βράδυ, στην Πλατεία του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας της Νέας Ιωνίας, θα πραγματοποιηθεί η Συναυλία της Γλυκερίας – αφιερωμένη στη μουσική των Χαμένων Πατρίδων, με τη συμμετοχή του Δημήτρη Κοντογιάννη. Αφήγηση: Λεωνίδας Κακούρης.




Total
0
Shares
Previous Article
Κατά του Υδροηλεκτρικού έργου Αυλακίου στην Κοιλάδα Αχελώου η πλειοψηφία των θιγόμενων κατοίκων του Δήμου Αργιθέας!

Κατά του Υδροηλεκτρικού έργου Αυλακίου στην Κοιλάδα Αχελώου η πλειοψηφία των θιγόμενων κατοίκων του Δήμου Αργιθέας!

Next Article
Διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων, σχολικών προγραμμάτων και σελιδοδεικτών από αστυνομικούς της Θεσσαλίας σε μαθητές σχολείων

Διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων, σχολικών προγραμμάτων και σελιδοδεικτών από αστυνομικούς της Θεσσαλίας σε μαθητές σχολείων