Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Χαιρετισμός του Κων/νου Νούσιου* στην Ημερίδα για τις Φιλοπεριβαλλοντικές Πρακτικές Καλλιέργειας

*Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής της 17ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας, περιφερειακού συμβούλου Καρδίτσας

Ως Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της 17ης Οικολογικής Γιορτής σας καλωσορίζω στην σημερινή πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα  με θέμα τις «φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές καλλιέργειας».

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η ημερίδα αυτή θεωρείται προάγγελος της Οικολογικής Γιορτής και στην οποία οι εξαίρετοι προσκεκλημένοι ομιλητές θα αναλύσουν τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές του θέματος που επιλέχθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή της 17ης Οικολογικής Γιορτής.

Φίλες και φίλοι,

Οι πολίτες σήμερα επιζητούν από τη γεωργία, εκτός από την παραγωγή φθηνών, ασφαλών και υγιεινών τροφίμων, το σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος περιορίζοντας στο ελάχιστο τις αρνητικές επιπτώσεις της γεωργικής παραγωγής.

Για το λόγο αυτό η Ε.Ε. έχει ξεκινήσει μια διαβούλευση για την αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής μετά το 2020.

Είναι γεγονός ότι η σημερινή Γεωργική Πολιτική έχει επιτύχει πολλά ως προς την κατεύθυνση της ασφάλειας και της επάρκειας των τροφίμων στην ΕΕ, ωστόσο υπάρχουν τομείς όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η άμβλυνση και η προσαρμογή στη κλιματική αλλαγή, όπου ομολογουμένως  δεν έχει να επιδείξει αξιόλογα αποτελέσματα.

Τα μέτρα για το «πρασίνισμα» που έχουν προταθεί μετά την τελευταία αναθεώρηση συμβάλουν από ελάχιστα έως και καθόλου στην αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων.

Η πολυπλοκότητα, η ασφάλεια, η έλλειψη συνέχειας αυτών των μέτρων δημιουργούν προβλήματα στους παραγωγούς και είναι από τις βασικότερες αιτίες που αποτυγχάνουν στην επίτευξη των στόχων.

Η σύγχρονη ΚΑΠ θα πρέπει να ανταποκρίνεται επαρκώς στις σύνθετες και συχνά αντικρουόμενες απαιτήσεις της κοινωνίας για ασφαλή και προσιτά τρόφιμα και της γεωργίας για υψηλή και αειφόρο παραγωγή παρέχοντας κίνητρα σε πρακτικές που εξασφαλίζουν μια ολιστική προσέγγιση στις προαναφερόμενες απαιτήσεις.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, συνδιοργανώτρια για άλλη μια μία χρονιά σε αυτή τη μεγάλη γιορτή της Οικολογίας στην Καρδίτσα, πρωτοπορούσα και ιδιαιτέρως ευαίσθητη στην προστασία του περιβάλλοντος, τόσο κατά τη θητεία μου ως Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος όσο και σήμερα, με συνεχείς ελέγχους, παρεμβάσεις στην Ευρώπη, με ημερίδες ευαισθητοποίησης του κοινού και των αγροτών, και με την διεκδίκηση προγραμμάτων για καλλιέργειες φιλικές προς το περιβάλλον, δείχνει το δρόμο για το μέλλον της γεωργίας.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς, όλους τους συνδιοργανωτές, τους χορηγούς και τους εθελοντές που για άλλη μια φορά αφιέρωσαν κόπο, χρόνο και πόρους, για να οργανωθεί η 17η Οικολογική Γιορτή, η οποία είμαι βαθιά πεπεισμένος πως θα αγκαλιαστεί από τους Καρδιτσιώτες και θα στεφθεί με πλήρη επιτυχία.

Δεν θα μπορούσα επίσης να μην αναφερθώ, στις άοκνες προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟικόΣφαιρας, με πρωτεργάτη τον ακούραστο Σωκράτη Βασιλάκο, που κάνουν πράξη την ιδέα της Οικολογίας στην πόλη μας.

Μ΄ αυτούς τους προβληματισμούς θα ήθελα να παραχωρήσω το βήμα στους προσκεκλημένους ομιλητές, αφού πρώτα σας καλέσω για μαζική συμμετοχή στα εγκαίνια της 17ης Οικολογικής Γιορτής καθώς και σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.




Total
0
Shares
Previous Article

Καρδίτσα: Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο με...Ποδηλατάδα!!!

Next Article

Μνημόνιο Συνεργασίας για το «Δίκτυο Πόλεων με Ασκληπιείο»