Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Χαιρετισμός της Ασημίνας Σκόνδρα στο συνέδριο «Ο Καραϊσκάκης και η εποχή του»

Ασημίνα Σκόνδρα

Χαιρετισμός της Ασημίνας Σκόνδρα στο συνέδριο «Ο Καραϊσκάκης και η εποχή του»

Εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων στο τριήμερο συνέδριο «Ο Καραϊσκάκης και η εποχή του», που πραγματοποιείται στο Μουζάκι, είναι η Βουλευτής Καρδίτσας κ. Ασημίνα Σκόνδρα.

Στο χαιρετισμό της μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Συμπληρώθηκαν  200  χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, και είναι τιμή μου, που ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, σας καλωσορίζω στο Ιστορικό συνέδριο «Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και η εποχή του».

Μια  ηγετική  μορφή του τόπου μας που «όταν ήθελε, γίνονταν άγγελος, και όταν πάλε ήθελε γίνονταν διάβολος», όπως ο ίδιος είχε πει.

Για  τον  «Αετό των Αγράφων», «το καμάρι του Έθνους μας», δεν θα σας μιλήσω εγώ. Την  μορφή  και την προσωπικότητά του, θα αναλύσουν και θα αναπτύξουν οι εισηγητές του συνεδρίου, καταξιωμένοι συγγραφείς, ερευνητές, καθηγητές πανεπιστημίου και διδάκτορες απ’ όλη την Ελλάδα.

Ο Καραϊσκάκης  που «Διεκρίθη ως ουδείς άλλος…»,  όπως είχε επισημάνει  ο Σπυρίδων Τρικούπης, έγραψε το δικό του σημαντικό κεφάλαιο στην ένδοξη ιστορία μας και μας άφησε ως πολύτιμη παρακαταθήκη σημαντικά διδάγματα, με κυρίαρχα, κατά την άποψή μου, οι συμβουλές του λίγο πριν το θάνατό του: «να είμαστε μονοιασμένοι και να στηρίζουμε την πατρίδα».

194 χρόνια μετά  το  θάνατό του, η τόλμη του, η πίστη του, η αγωνιστικότητα του, η φιλοπατρία του,  η ανδρεία του, η δικαιοσύνη,  είναι αρετές  που μας εμπνέουν και σήμερα για την επίτευξη των στόχων μας.

Το  συνέδριο  που πραγματοποιείται αυτό το τριήμερο, από τον Δήμο  Μουζακίου και την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού μας και που σήμερα ανοίγει τις πύλες του, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Και εδώ, θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές, διότι μέσα από τέτοιες δράσεις και πρωτοβουλίες, αναδεικνύουν το ρόλο των τοπικών κοινωνιών, κρατάνε άσβεστη την ιστορία μας, για να την παραδώσουνε στις νέες γενιές που είναι το μέλλον της πατρίδας μας.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Μέσα  από τις  διεργασίες του, εκτός από την πλουσιότερη γνώση, που θα αποκτήσουμε για τον  μεγάλο ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, του οποίου η γενέτειρα είναι το Μαυρομμάτι Καρδίτσας,  θα  φωτιστούν οι  λιγότερο γνωστές πτυχές της εποχής του μεγάλου αγώνα της ανεξαρτησίας. Θα παρουσιαστούν άγνωστες πλευρές  της δράσης  του Γεωργίου Καραϊσκάκη, όπως επίσης θα αναδειχθούν οι επιδράσεις της εποχής  στην λαϊκή παράδοση, τις εικαστικές τέχνες, το θέατρο, την ποίηση και την λογοτεχνία στη χώρα μας.

Συγχαίρω  όλους εσάς, που σε  αυτή την ομολογουμένως δύσκολη εποχή του Covid-19, καταφέρνετε να παρουσιάζετε και να μεταλαμπαδεύετε τα αποτελέσματα των ερευνών σας και τις γνώσεις σας.

Χαίρομαι  ιδιαίτερα, διότι το σημερινό συνέδριο, σε συνδυασμό με τη ετήσια διεθνή γιορτή  πολιτισμού ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΕΙΑ, έναν από τους μακροβιότερους και πιο καταξιωμένους θεσμούς, αναδεικνύουν τον πλούσιο πολιτισμό και την ιστορία του δοξασμένου τόπου μας.

Εκ  μέρους του  Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, κ. Τασούλα,  και των Συναδέλφων Βουλευτών, εύχομαι κάθε επιτυχία στις εκδηλώσεις, αφιερωμένες στον «έναν που ξεχώριζε, του Γένους το καμάρι, της Καλογριάς το γιό…»

Σας  ευχαριστώ».




Total
0
Shares
Previous Article
voridis agorastos 1

Συνάντηση Κ. Αγοραστού - Μ. Βορίδη στην Αθήνα για τη στελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Next Article
panthessaliki salamina karaiskakis 3

 Η ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ τίμησε τις εκδηλώσεις ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ για τα 200 Χρόνια από την Επανάσταση του '21

Related Posts