Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Χαιρετισμός του Δημάρχου Μουζακίου και προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Κωτσού στην ημερίδα για το βαμβάκι

Χαιρετισμός του Δημάρχου Μουζακίου και προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Κωτσού στην ημερίδα για το βαμβάκι 

«Η βαμβακοκαλιέργεια αποτέλεσε για δεκαετίες κυρίαρχη αγροτική δραστηριότητα στο Νομό Καρδίτσας, συνέβαλε στην ανάπτυξη της περιοχής μας και βελτίωσε σημαντικά το επίπεδο ζωής στον κάμπο, δίνοντας σοβαρό οικονομικό εισόδημα σ’ όλες τις αγροτικές οικογένειες.

Τα τελευταία χρόνια όμως υπήρξε μία συστηματική δυσφήμιση του βαμβακιού από πάρα πολλές πλευρές (κατηγορήθηκε ως «ενεργοβόρα» και «υδροβόρα» καλλιέργεια, μονοκαλλιέργεια κλπ), ενώ σ’ αυτό συνέβαλε και η πτώση της ποιότητας του παραγόμενου βαμβακιού.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι στο Νομό μας, οι αγρότες  μας έχουν κάνει τεράστιες επενδύσεις σε υλικοτεχνική υποδομή προσανατολισμένη στη βαμβακοκαλλιέργεια, ενώ παράλληλα έχουν αποκτήσει και τεράστια τεχνογνωσία και εμπειρία στη συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Κανείς εξάλλου δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το βαμβάκι παραμένει ο «Λευκός Χρυσός» και ο «Βασιλιάς» των καλλιεργειών στη Θεσσαλία και στην Καρδίτσα συγκεκριμένα. Για να είναι δυνατή όμως η προσέγγιση μεγάλων και εύρωστων αγορών επιβάλλεται να βελτιωθεί η ποιότητα του παραγόμενου βαμβακιού και εδώ οφείλω να συγχαρώ το Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου Βάμβακος για την εξαιρετική δουλειά που κάνει.

Η δημιουργία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος σίγουρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως θεωρώ ότι είναι απαραίτητη η οργάνωση των αγροτών μας σε συλλογικά σχήματα, που θα  τους επιτρέψουν να πετύχουν καλύτερες τιμές στα εφόδιά τους και καλύτερη τιμή στην πώληση των προϊόντος τους. Εδώ ουσιαστική επιβάλλεται να είναι και η κινητροδότηση των συλλογικών σχημάτων μέσω μείωσης της φορολογίας τόσο των εφοδίων, όσο και του πετρελαίου που θα διακινούνται μέσω των συνεταιρισμών.

Επίσης μέσω των συλλογικών σχημάτων σίγουρα θα δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες μας να σταματήσουν το άδικο καθεστώς των «ανοιχτών τιμών» που καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια και λειτουργεί εις βάρος των παραγωγών.

Τέλος η διασφάλιση ικανών ποσοτήτων ύδατος για τις καλλιέργειες και εδώ είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση της μεταφοράς υδάτων από τον Αχελώο προς το Θεσσαλικό κάμπο για να καλυφθεί το υδατικό έλλειμμα της Περιφέρειάς μας»




Total
0
Shares
Previous Article

Συνάντηση Μαράβα με τους Προέδρους των ΤΚ της Δ.Ε Πινδέων

Next Article

Η Αργιθέα χωρίς το...Αλάτι της Γης !!!