Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Χαιρετισμός Γιώργου Κωτσού στο 14ο Παναργιθεάτικο Συνέδριο

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΤΣΟΥ ΣΤΟ 14Ο ΠΑΝΑΡΓΙΘΕΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 

«Απαιτείται λήψη αποφάσεων για την Αργιθέα του μέλλοντος»!!!

«Με χαροποιεί ιδιαίτερα η νέα προσπάθεια που βλέπω να ξεκινάει από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αργιθεάτικων Συλλόγων (ΠΟΑΣ), με κεντρικό σύνθημα «14ο Συνέδριο Αργιθεατών – Γέφυρα με το Αύριο!», και στόχο την πλήρη αξιοποίηση των ευκαιριών που υπάρχουν σήμερα για την τοπική ανάπτυξη.

Δηλώνω ένθερμος υποστηρικτής της και αναμένω τις επόμενες κινήσεις για να συμβάλλω και εγώ με τις δυνάμεις μου στην υλοποίηση όλων των επιδιώξεων.

Ωστόσο, πάντοτε πίστευα ότι οι δρόμοι από μόνοι τους δεν είναι δυνατόν να φέρουν την ανάπτυξη!

Πρέπει να αποφασίσουμε πως θέλουμε να είναι η Αργιθέα του μέλλοντος και μέσα από ποιες διαδικασίες και δράσεις, αυτή η όμορφη περιοχή μπορεί να οδηγηθεί στην πρόοδο και στην ευημερία!

Όλοι εμείς οι Αργιθεάτες που γνωρίζουμε άριστα τις ανάγκες, τα προβλήματα, τις ιδιομορφίες και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, καλούμαστε να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις κι’ αυτό θα επιχειρήσω να κάνω σήμερα όχι μόνο ως Αργιθεάτης, αλλά ως αιρετός της τοπικής αυτοδιοίκησης που ξεκίνησα την πρώτη Δημαρχιακή θητεία μου σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο.   Έχω την αίσθηση ότι εξαιρετική σημασία για την ανάπτυξη της Αργιθέας έχουν τα εξής ζητήματα!

Το πρώτο είναι η ολοκλήρωση των έργων μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στον Θεσσαλικό κάμπο. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την σημαντικότητά τους, όσο κι’ αν διαφωνούμε για τον χαρακτήρα τους! Δεν μπορεί να παραμένουν στην σημερινή παρακμιακή κατάσταση ως ένα κουφάρι μιας μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής! Τα έργα αυτά πρέπει να ολοκληρωθούν, έστω ως προς το ενεργειακό σκέλος τους αν συνεχίσει να υπάρχει η διάσταση απόψεων για την μεταφορά υδάτων. Η δικιά μου άποψη βέβαια είναι ότι θα πρέπει να γίνει η εκτροπή, καθώς η Θεσσαλία έχει απόλυτη ανάγκη τα νερά του Αχελώου. Η μελέτη ενός Γάλλου καθηγητή, σκληρού οικολόγου, του Χέντριξ, – στον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αναθέσει το 1993 να διερευνήσει την δυνατότητα χρηματοδότησης των έργων από Ευρωπαϊκά προγράμματα – υπογράμμιζε ότι η μεταφορά 650 εκατ. κ.μ. νερού από τον Αχελώο είναι απολύτως απαραίτητη για την Θεσσαλία και δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στην Αιτωλοακαρνανία! Φυσικά, για την Αργιθέα, η δημιουργία της Λίμνης Συκιάς και η λειτουργία του Υδροηλεκτρικού έργου είναι κομβικής σημασίας για την δημιουργία νέων αναπτυξιακών προοπτικών στην περιοχή.

Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο πρέπει κατά την άποψή μου να επικεντρώσουμε τις διεκδικητικές μας προσπάθειες είναι η υλοποίηση της έτοιμης πλέον μελέτης της σήραγγας Τυμπάνου, της οποίας την χρηματοδότηση με 200 εκατ. δραχμές (τότε) επιτύχαμε στο συνέδριο του Πετρωτού.

Ξέρω ότι διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο στη χώρα και οι πόροι δεν περισσεύουν. Ξέρω ότι πιθανότατα αυτή την χρονική περίοδο να είναι άλλες οι προοπτικές και οι πολιτικές κατευθύνσεις. Όμως για εμάς τους Αργιθεάτες, η σήρραγγα Τυμπάνου θα πρέπει να είναι έργο «σημαία» για το αύριο! Έχουμε την τύχη αρκετοί Αργιθεάτες να έχουν σημαντική παρέμβαση στην κεντρική πολιτική σκηνή, ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επομένως αυτό το θέμα πρέπει συνεχώς να το αναδεικνύουμε.

Τρίτο και πολύ καθοριστικό ζήτημα για την αναστροφή της πορείας της Αργιθέας είναι η μετεξέλιξή της σε απόθεμα Γής, σε μια περιοχή προστατευόμενη, εξαιρετικού φυσικού κάλους, με πλούσια πολιτισμική παράδοση, σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη. Γι’ αυτό θα πρέπει να την διαφυλάττουμε και να φροντίζουμε για την διατήρηση των φυσικών της πλεονεκτημάτων, αποφεύγοντας την υλοποίηση παρεμβάσεων που πλήττουν την εικόνα της και την περιβαλλοντική ισορροπία, όπως εκείνο το περιβόητο πρόγραμμα βελτίωσης βοσκοτόπων που κυριολεκτικά «χαράκωσε» μεγάλες εκτάσεις στην ορεινή μας ζώνη.

Εξίσου σημαντικό ζήτημα που πρέπει να προωθήσουμε είναι και η αξιοποίηση του πλούσιου υδάτινου και αιολικού δυναμικού της περιοχής που προσδίδει προστιθέμενη αξία στην ήδη καθορισμένη παραγωγική κατεύθυνση της Αργιθέας, μέσω του πρωτογενούς τομέα και της κτηνοτροφίας.

Τέλος, ανεκτίμητο προτέρημα μας είναι οι ίδιοι οι Αργιθεάτες και ιδιαίτερα οι απόδημοι Αργιθεάτες, οι οποίοι αποτελούν έναν τεράστιο άυλο πόρο, που πράγματι έχει αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα σε μεγάλο βαθμό, όμως διαθέτει ακόμη περισσότερες δυνατότητες. Οι απόδημοι Αργιθεάτες προσδίδουν κύρος, πολιτική, κοινωνική, επιστημονική και επιχειρηματική ισχύ στην Αργιθέα και θα πρέπει να αξιοποιηθούν στον μέγιστο βαθμό, ειδικά εφόσον αρκετοί από αυτούς κατέχουν σημαντικές θέσεις στην κεντρική πολιτική σκηνή και στον κρατικό μηχανισμό.

Όταν υπηρέτησα την Αργιθέα ως Δήμαρχος, συνέχεια υπερηφανευόμουν και έλεγα πως σε οποιαδήποτε Υπηρεσία  έβρισκα Αργιθεάτη, πάντα ήταν πρόθυμος να συνδράμει τον Δήμο του, ανεξάρτητα εάν συμφωνούσε μαζί μου πολιτικά! Ο πατριώτης Αργιθεάτης πάνω απ’ όλα βάζει την Αργιθέα, κάτι που δεν συμβαίνει σε όλες τις περιοχές.

Κλείνοντας θα ήθελα να ζητήσω από το προεδρείο του Συνεδρίου αυτού και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία, την συνδρομή τους σε δυο προσπάθειες που κάνουμε σε συνεργασία με τον Δήμο Αργιθέας.

Μία είναι η ένταξη της περιοχής μας στο νέο πρόγραμμα «Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις». Απευθυνόμενος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας θέλω να τονίσω πως η Αργιθέα και η Δυτική Θεσσαλία δικαιούνται ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις και προς αυτή την κατεύθυνση ετοιμάζουμε έναν ολοκληρωμένο φάκελο που θα κατατεθεί σύντομα.

Η άλλη μεγάλη προσπάθειά μας είναι το «Δίκτυο για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της Πίνδου» το οποίο εξελίσσεται σε συνεργασία με Δήμους της Ηπείρου, της Στερεάς και Κεντρικής Ελλάδας και έχει ως στόχο την αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την ανάπτυξη του ορεινού όγκου, επιθυμία που εξέφρασε και ο Πρωθυπουργός.

Συγχαίρω με όλη μου την καρδιά τους διοργανωτές του 14ου Παναργιθεάτικου Συνεδρίου για την πρωτοβουλία τους να αναβιώσουν στον τόπο μας τον θεσμό των συνεδρίων, των οποίων η οργάνωση δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Όμως θέλει αρετή και τόλμη από όλους μας να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ξανά την ισχυρή δυναμική και πίεση που ασκούσαν πάντοτε όλα τα παναργιθεάτικα συνέδρια  στην κεντρική εξουσία.

Μουζάκι και Αργιθέα πάνε πάντα μαζί! Έχουμε τεράστια δύναμη την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε για να δούμε την Αργιθέα να ξεκινάει σύντομα από μια νέα αφετηρία, με πραγματική ελπίδα και πολλές προοπτικές για το μέλλον».

kotsos giorgos argithatiko synedrio 1




Total
0
Shares
Previous Article

Πρόγραμμα Κινητής Αστυνομικής Μονάδας Καρδίτσας

Next Article

Mε επιτυχία οι εκδηλώσεις παρουσίασης του βιβλίου της Τέσυς Μπάιλα «Άγριες Θάλασσες»

Related Posts