Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Χαιρετισμός Γ. Κωτσού στο 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θεσσαλών

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ Γ. ΚΩΤΣΟΥ ΣΤΟ 10ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΩΝ

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες

Συμπληρώθηκαν ήδη 10 χρόνια από την ίδρυση της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ», η οποία έχει συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη του κοινού στόχου διάδοσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε διεθνές επίπεδο.

Μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, η Ομοσπονδία σε στενή συνεργασία με τους Συλλόγους-μέλη που την αποτελούν, έχει ενδυναμώσει την επικοινωνία και τον συντονισμό των Θεσσαλών που κατοικούν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο εξωτερικό.

Αποτελεί δε τον ισχυρότερο φορέα διασύνδεσης των αποδήμων συμπατριωτών μας, με τη μητέρα Ελλάδα και ειδικά με τις γενέτειρές τους.

Ως πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας, αλλά και Δήμαρχος Μουζακίου, θέλω να συγχαρώ το Διοικητικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας και τον Δήμο Καρδίτσας για την άρτια οργάνωση του 10ου Παγκόσμιου συνεδρίου των Θεσσαλών στην πόλη μας.

Εκφράζω ακόμη τη βούλησή όλων των αιρετών εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιφέρειά μας να βοηθήσουμε δυναμικά την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλετε για να διατηρήσετε ζωντανά τα ήθη και έθιμά μας, αλλά και να μεταλαμπαδεύσετε την πλούσια παράδοση του τόπου μας στις νέες γενιές!

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες

Από την δεκαετία του 50’ ως την δεκαετία του 80’, η Θεσσαλία σημαδεύτηκε από την αποδημία.

Βασικός λόγος αποτέλεσε η υιοθέτηση του μοντέλου της εντατικής γεωργίας που συνοδεύθηκε από την μηχανοποίηση των αγροτικών εργαλείων, σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη της εκτεταμένης κτηνοτροφίας.

Αυτή η ριζική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, είχε ως συνέπεια  τα περισσότερα χωριά να ερημώσουν, αφού οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να βρουν δουλειά για να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Ο περισσότερος ενεργός πληθυσμός έφυγε αναζητώντας εργασία και καλύτερη ποιότητα ζωής κυρίως σε χώρες του εξωτερικού, όπου αρκετοί έφτιαξαν την οικογένειά τους, καταξιώθηκαν σε επαγγελματικό, ή επιχειρηματικό επίπεδο και σήμερα μας τιμούν με την παρουσία τους.

Απευθυνόμενος σε εσάς τους πρεσβευτές της Θεσσαλικής κουλτούρας και πολυποίκιλης δημιουργικότητας, οφείλω να τονίσω ότι μπορεί να περάσατε πολλές δυσκολίες και στεναχώριες μέχρι να ορθοποδήσετε κοινωνικά και οικονομικά, όμως τα καταφέρατε πολύ καλά, χωρίς να αποξενωθείτε από τους πατροπαράδοτους δεσμούς σας.

Αν και πολλά χρόνια μακριά από τα χωριά σας, έχετε διατηρήσει αναλλοίωτη την μεγάλη αγάπη που τρέφετε για τις πατρογονικές σας εστίες.

Τρανή απόδειξη είναι το σημερινό συνέδριο που διοργανώνετε για τον ρόλο των αποδήμων στην δημιουργία της Θεσσαλίας του μέλλοντος.

Είναι μία ακόμη δυναμική δράση από την πλευρά σας για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και ανάδειξης των ξεχωριστών πλεονεκτημάτων και των τεράστιων δυνατοτήτων της περιφέρειάς μας.

Σε αυτό το σημείο, δράττομαι της ευκαιρίας για να απευθύνω κάλεσμα για επιστροφή στις ρίζες όσων από εσάς έχουν την οικονομική δυνατότητα για νέες επενδύσεις!

Γνωρίζω ότι η οικονομική συγκυρία στη χώρα μας δεν είναι η καλύτερη, καθώς έχει πληγεί βαριά από τη μεγαλύτερη κρίση που γνώρισε μετά την μεταπολίτευση.

Όμως θέλω να υπογραμμίσω ότι παλεύει πολύ σκληρά για να ορθοποδήσει και έχει απόλυτη ανάγκη τη βοήθειά σας!

Κατανοώ απόλυτα την δυσπιστία σας για τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου μας.

Βλέπετε, οι «αριστερές» ιδεοληψίες του παρελθόντος, έχουν «φυτέψει» βαθιά στην ελληνική κοινωνία τους κακούς «σπόρους» της καχυποψίας για οτιδήποτε δεν είναι ελληνικό και της αμφισβήτησης κάθε αληθινά μεταρρυθμιστικής πρότασης!

Ωστόσο, είμαι σίγουρος ότι οι τραγικές πολιτικές επιλογές των τελευταίων ετών που ξαναζωντάνεψαν αυτή την ξεπερασμένη κρατικίστικη αντίληψη, σύντομα θα τερματιστούν!

Έρχεται θεαματική πολιτική αλλαγή που πρόκειται να δώσει τεράστια ώθηση στην ελληνική οικονομία!

Ο καταστροφικός λαϊκισμός θα κατανικηθεί και θα απελευθερωθούν οι καταπιεσμένες σήμερα δυνάμεις της αναπτυξιακής επιχειρηματικότητας και παραγωγής, της καινοτομίας, της δημιουργικότητας, της προσφοράς και της προόδου.

Η ζοφερή πραγματικότητα που ζούμε στην Ελλάδα θα αποτελέσει οριστικά παρελθόν και ένας νέος άνεμος αισιοδοξίας θα πνέει για την πατρίδα μας στις παγκόσμιες αγορές!

Η «συνταγή» της επιτυχίας δεν είναι άλλη από τη στενή συνεργασία και τη σκληρή δουλειά όλων μας μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενός εξειδικευμένου πλάνου, το οποίο θα βασίζεται στην αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτουμε, χωρίς τοπικιστικές αγκυλώσεις!

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες

Όλοι μαζί πρέπει να αγωνιστούμε για να απαλλαγεί το γρηγορότερο δυνατό η χώρα από τη δυστυχία της ατέρμονης λιτότητας και του επιδοματικού κρατισμού που μεγαλώνουν και διαιωνίζουν τη φτώχεια και τη δυστυχία στον λαό μας.

Οι Θεσσαλοί δεν ήμασταν ποτέ θιασώτες της μιζέριας και της υπανάπτυξης.

Δικαιούμαστε και αξίζουμε ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας.

Γι’ αυτό, πρέπει από κοινού να στηρίξουμε δυναμικά την εκπόνηση ενός συγκεκριμένου αποτελεσματικού πλάνου για τη νέα πορεία του τόπου.

Πρώτα όμως είναι ανάγκη να δώσει επιτέλους η κεντρική εξουσία τα ηνία της ανάπτυξης στην ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία, όπως γνωρίζετε πολύ καλά από τις προσωπικές σας εμπειρίες στις χώρες όπου ζείτε, είναι ο μόνος τομέας που μπορεί να αναζωογονήσει την παραπαίουσα σήμερα ελληνική οικονομία.

Ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η γεωργία, η κτηνοτροφία, ο αγροδιατροφικός τομέας, η μεταποίηση, η ενέργεια (ΑΠΕ), οι νέες τεχνολογίες, η καινοτομία, είναι τομείς όπου η Θεσσαλία μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο, αρκεί να υπάρξει ένα τεχνοκρατικά αξιόπιστο Σχέδιο Οργανωμένων Αναπτυξιακών Δράσεων.

Πυλώνας αυτού του Σχεδίου μπορεί να είναι η θέσπιση κινήτρων για υλοποίηση νέων επενδύσεων στην περιφέρειά μας.

Διότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη… Είναι η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, η Λάρισα και ο Βόλος!

Για παράδειγμα, στο Νομό Καρδίτσας έχουμε την πανέμορφη Λίμνη Πλαστήρα, τα ιστορικά Άγραφα, τα γραφικά χωριά της Αργιθέας, τη νεαρή Λίμνη Σμοκόβου, έναν απέραντο εύφορο κάμπο και υψηλής ποιότητας προϊόντα ζωικής, αλλά και φυτικής παραγωγής που με ειδική επεξεργασία μεταποίηση και προώθηση, μπορούν να κατακτήσουν τον κόσμο!

Ιδού λοιπόν ένα ευρύ πεδίο για νέες επενδύσεις και προσοδοφόρα επιχειρηματική δράση, με θεαματικά αποτελέσματα!

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες

Η επίδραση της επενδυτικής δράσης Θεσσαλών αποδήμων στα πάτρια εδάφη θα είναι αναμφισβήτητα ευεργετική, καθότι δυναμικά χαρακτηριστικά του τρόπου λειτουργίας των χωρών όπου έχουν μεταναστεύσει, θα μεταφερθούν στις εδώ τοπικές κοινωνίες, συμβάλλοντας στην σταδιακή μεταβολή της εσωστρεφούς νοοτροπίας που τις χαρακτηρίζει σήμερα και στο «άνοιγμα» νέων επαγγελματικών οριζόντων.

Πρόκειται για μια πολύ δυνατή αλληλεπίδραση, η οποία αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να δημιουργήσει νέες προοπτικές για την ανάπτυξη σε εσωτερικό, Ευρωπαϊκό, αλλά και διεθνές επίπεδο.

Εξάλλου, οι απόδημοι λειτουργούσαν πάντα ως ιδιότυπα «κανάλια προβολής» της ιδιαίτερης εικόνας και των τεράστιων δυνατοτήτων της Θεσσαλίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου να επιτευχθούν οι στόχοι του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θεσσαλών, με περεταίρω σύσφιξη των σχέσεων και της δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ των ομογενών και των γηγενών κατοίκων της περιοχής μας, που είναι έγνοια και ζητούμενο όλων μας.




Total
0
Shares
Previous Article

ΜΟΥΖΑΚΙΑ 2018: 19/20/21 Αυγούστου - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Next Article

Σύλληψη δύο Αλλοδαπών που Επιχείρησαν να Εξέλθουν Παράνομα από τη Χώρα