Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Bravo Schools 2021: Ακρίτες μαθητές «καλλιέργησαν» τις γνώσεις τους και κατέκτησαν το πρώτο βραβείο σε πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό

Bravo Schools 2021

Bravo Schools 2021: Ακρίτες μαθητές «καλλιέργησαν» τις γνώσεις τους και κατέκτησαν το πρώτο βραβείο σε πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό

Οι μαθητές της έκτης τάξης του δημοτικού των Ριζίων στον ακριτικό νομό Έβρου παραδίδουν την σκυτάλη στους συμμαθητές τους αφού αποκόμισαν δεκάδες οφέλη γνωστικά και συμπεριφοριστικά από τη λειτουργία ενός εκπαιδευτικού θερμοκήπιου με την στήριξη της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί».

Οι γνώσεις και οι εμπειρίες των μαθητών αποκτούν βάθος και νόημα όταν αυτές μοιράζονται. Οι μαθητές του βορειότερου δημοτικού σχολείου της χώρας στα Ρίζια του Έβρου το γνωρίζουν πολύ καλά αφού πριν λίγες ημέρες απέσπασαν το 1ο Βραβείο συνεργασίας στον πανελλήνιο διαγωνισμό «Bravo Schools 2021» για το πρόγραμμα του εκπαιδευτικού θερμοκηπίου που υλοποιήθηκε με την στήριξη της  Ένωσης «Μαζί για το Παιδί». Επιπλέον, οι μαθητές έλαβαν την 1η θέση στην ενεργοποίηση της κοινωνίας στην ανοιχτή ψηφοφορία του κοινού, καθώς και δύο διακρίσεις, στους πυλώνες «Περιβάλλον-δράσεις συνεργασίας» και «Κοινωνία-δράσεις συνεργασίας».

Παράλληλα, η σχολική μονάδα των Ριζίων εντάχθηκε στο Δίκτυο Σχολείων Πρεσβευτών για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους in Action SDGs Schools Club!

Τα βραβεία που απέσπασε το σχολείο και αφορούν  τις κατηγορίες «Περιβάλλον-δράσεις συνεργασίας» και «Κοινωνία-δράσεις συνεργασίας» δεν είναι παρά μια αναγνώριση του διαδραστικής μάθησης σε ένα περιβάλλον «εύφορο».

Bravo Schools 2021

Γιορτάζοντας την διάκριση

Σε μια τελετή γεμάτη συναισθήματα χαράς αλλά και συγκίνησης που πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του σχολείου, τηρώντας τους υγειονομικούς κανόνες, παρουσία των τοπικών αρχών, εκπαιδευτικών, εκπροσώπων της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» και φίλων του σχολείου, οι μαθητές της έκτης δημοτικού πέρασαν  την σκυτάλη στους συμμαθητές τους που την επόμενη σχολική χρονιά θα φοιτούν στην τελευταία τάξη του δημοτικού.

Τα παιδιά που τελείωσαν την πέμπτη τάξη δεσμεύτηκαν υπογράφωντας  συμφωνία παράδοσης και παραλαβής  της λειτουργίας του θερμοκήπιου για την επόμενη χρονιά συνεχίζοντας την καλλιέργεια των προσπάθειων των συμμαθητών τους.

Οι γνώσεις και η περιβαλλοντολογική συνείδηση

Μέσω της λειτουργίας του εκπαιδευτικού θερμοκηπίου, τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν περισσότερο τον τόπο τους. «Καλλιεργούν» την περιβαλλοντολογική τους συνείδηση, αποκτούν γνώσεις στην κυκλική οικονομία αναπτύσσουν δεξιότητες όπως η επικοινωνία, η συνεργασία, η δημιουργικότητα, η πρωτοβουλία, η ενσυναίσθηση, η υπευθυνότητα, η στρατηγική σκέψη  ενώ παράλληλα μαθαίνουν τις έννοιες της ομαδικότητας και της συνεργασίας. Καθημερινά ανακαλύπτουν τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που τους προσφέρει η εύφορη γη της πατρίδας τους. Σε κάθε τους μάθημα αποκωδικοποιούν τον αγροτικό τομέα.

Οι γνώσεις που αποκτούν μπορεί στο μέλλον να  αξιοποιηθούν έτσι ώστε αυτά τα παιδιά να παραμείνουν  στον τόπο τους ως ενήλικες.

Bravo Schools 2021

Αλλαγή συμπεριφοράς και υπευθυνότητα

Το εκπαιδευτικό θερμοκήπιο «ρίζωσε» στην μικρή κοινωνία των Ριζίων. Η συμπεριφορά και η στάση των μαθητών του σχολείου άλλαξε, η συγκέντρωση που έδειξαν τα παιδιά κατά τη διάρκεια του μαθήματος μέσα στο θερμοκήπιο είναι άξια λόγου και μάλιστα αυτή συνεχίστηκε να υπάρχει και στα υπόλοιπα μαθήματα.

Παράλληλα, παρατηρήθηκε ανάπτυξη της ικανότητας τους στην χρήση του προφορικού και του γραπτού λόγου.  Επειδή μέσα στο θερμοκήπιο η εκπαίδευση είναι βιωματική έχει μεγάλο ενδιαφέρον η αφομίωση της γνώσης και για τον εκπαιδευτικό αλλά και για τους εκπαιδευόμενους. Τα παιδιά έγιναν πολύ πιο υπεύθυνα, έγιναν μια μεγάλη παρέα με έναν κοινό στόχο, εξαλείφθηκαν όποιες διαφορές και αντιμετωπίζουν με ώριμο πλέον τρόπο την κάθε μέρα μεταφέροντας αυτή την στάση και στις οικογένειες τους.

Το Μαζί για το Παιδί δίπλα στα παιδιά απομακρυσμένων και ακριτικών περιοχών

Αξίζει  να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται στις δράσεις της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» που «αγκαλιάζει» παιδιά σε απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες στην Παιδεία μειώνοντας αποστάσεις και ξεπερνώντας εμπόδια.

Η δημιουργία του θερμοκηπίου πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας Rivulis- Eurodrip. 

Δείτε το σχετικό βίντεο:


Λίγα λόγια για το Μαζί για το Παιδί:

Το Μαζί για το Παιδί ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα το 1996.  Πρόκειται για μια ένωση μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, που εργάζονται για την ευημερία περισσότερων από 30.000 παιδιών κάθε χρόνο. Κύριος στόχος της Ένωσης είναι να προσφέρει βοήθεια σε παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν την φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια.

To 2016 τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική της προσφορά, ενώ το 2019 έλαβε βραβείο BRAVO για την ενεργοποίηση χιλιάδων πολιτών στο πλαίσιο της δράσης της «Ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά: Δράσεις για την Υγεία και την Παιδεία σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας». 

Τα Σωματεία-μέλη του Μαζί για το Παιδί:

Ίδρυμα «Η Παιδική Στέγη» • Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας «Χατζηπατέρειον» – Κ.Α.Σ.Π. • Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών •Πνοή-Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού• Οι Φίλοι του Παιδιού• Οι Φίλοι της Μέριμνας• Πανελλήνια Ένωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (Π.Ε.Α.Ν.Δ.) •Κέντρο Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά» •Σωματείο «Φίλοι του Θεοτόκος».

Αγ. Θωμά 14 Αθήνα 115 27 | Τηλ.: 210 7482690 |  Fax : 210 7482664 | E-mail: info@mazigiatopaidi.gr | http://www.mazigiatopaidi.gr| www.facebook.com/mazigiatopaidi |Twitter/Instagram: @mazigiatopaidi




Total
0
Shares
Previous Article
skopelos

Θρίλερ σε καφετέρια στη Σκόπελο: 52χρονη έπινε καφέ και κατάπιε γυαλί - Μεταφέρθηκε με σκάφος σε νοσοκομείο

Next Article
«Στην αντεπίθεση» ο 91χρονος Λαρισαίος που κατηγορείται για απόπειρα βιασμού 45χρονης

«Στην αντεπίθεση» ο 91χρονος Λαρισαίος που κατηγορείται για απόπειρα βιασμού 45χρονης