Στήριξη σε όλους, ειδικό βάρος στον πρωτογενή τομέα

Share

Στήριξη σε όλους, ειδικό βάρος στον πρωτογενή τομέα

Γράφει η Ασημίνα Σκόνδρα, Βουλευτής Καρδίτσας Ν.Δ.

Η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια διέρχεται μια πρωτοφανή «καταιγίδα κρίσεων», που διαταράσσουν την οικονομία, την δημόσια υγεία, την ενεργειακή ασφάλεια και την διεθνή πολιτική. Κάθε μεμονωμένη κρίση που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, θέτει νέα δεδομένα στον κυβερνητικό σχεδιασμό και την άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής.

Η ελληνική κυβέρνηση, μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, έχει στηρίξει την εθνική οικονομία στο σύνολό της, με ενισχύσεις και ελαφρύνσεις που προστάτευσαν επιχειρήσεις και πολίτες από την οικονομική δυσχέρεια, λόγω της ύφεσης της αγοράς κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Της πανδημίας που ενώ δεν έχει ακόμα παρέλθει, την διαδέχθηκε μια ισχυρή ενεργειακή κρίση, που παραλίγο να «γονατίσει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η δε απειλή του πολέμου και της ενεργειακής επάρκειας, συνεχίζει να είναι ζωντανή πάνω από την Ευρώπη.

Με την ανακοίνωση στοχευμένων μέτρων στήριξης, για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, δόθηκαν οικονομικές ανάσες στους πολίτες. Τα έκτακτα αλλά και τα προγραμματισμένα μέτρα, κάθετης οικονομικής ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας, είναι κοινωνικά δίκαια, όπως αρμόζει σε ένα Κράτος Πρόνοιας, για να ανακουφίσουν κυρίως αυτούς, που αντιμετωπίζουν τις περισσότερες δυσκολίες.

Αυτά τα μέτρα στήριξης, που ξεπερνούν τα 45 δις ευρώ, σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική και οικονομική ισορροπία της χώρας. Γιατί η δημοσιονομική σταθερότητα είναι η εγγύηση, για κάθε επενδυτική και χρηματοπιστωτική  δραστηριότητα που χρειάζεται η χώρα μας. Μάλιστα η σημασία της αυξάνεται σε μια περίοδο, που η διεθνής οικονομία διαταράσσεται από τους κλυδωνισμούς του πολέμου στην Ουκρανία.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση της Ν.Δ. ενισχύει την ενεργειακή αυτονομία της χώρας, εφαρμόζοντας στρατηγική μετάβασης στην πράσινη ενέργεια. Την μορφή ενέργειας που είναι φθηνότερη και φιλικότερη, για το περιβάλλον και θα συμβάλλει στην βελτίωση της οικονομίας και της καθημερινότητας των πολιτών.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως, ειδικό βάρος δίνει στον πρωτογενή τομέα και το δείχνει έμπρακτα, στηρίζοντας τους επαγγελματίες αγρότες.

  • Επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο
  • Μείωση Φ.Π.Α. στο 6% για τα λιπάσματα
  • Επιδότηση 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις
  • Επανάχρηση καλλιέργειας σε δασωμένες εκτάσεις, αφαιρώντας τον ασπάλαθο
  • Απλοποίηση διαδικασιών για τους εργάτες γης
  • Αύξηση ορίου χρεών εισφορών των αγροτών σε 10.000€ ώστε να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν
  • Μείωση φόρου 50% σε κέρδη από αγροτική δραστηριότητα των κατά κύριο επάγγελμα αγρότών, μέλη συλλογικών σχημάτων και αγροτών που συνάπτουν έγγραφη συμβολαιακή γεωργία. Το συγκεκριμένο μέτρο θα εφαρμοστεί από το τρέχον φορολογικό έτος.

Προσωπικά, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου, για την ευελιξία και την αποδοχή από την πολιτική ηγεσία, των θεμάτων που μεταφέρω και διεκδικώ ως Βουλευτής της Περιφέρειας.

Η αλήθεια είναι, ότι κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν λειτουργεί «Αθηνοκεντρικά».

Οι διεκδικήσεις μικρότερων περιοχών όπως η Καρδίτσα, εισακούονται και βρίσκουν δίκαιες και εφικτές λύσεις.

Δείτε επίσης