Ασημίνα Σκόνδρα: Πάντα πίστευα στη σταθερή αξία του πρωτογενή τομέα

Ασημίνα Σκόνδρα

Ασημίνα Σκόνδρα: Πάντα πίστευα στη σταθερή αξία του πρωτογενή τομέα

Μεγάλα αρδευτικά έργα – επιστροφή φόρου αγροτικού πετρελαίου – μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων

«Οι αποφάσεις της κυβέρνησης, σχετικά με τον παραγωγικό πρωτογενή ιστό, αποδεικνύουν ότι ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας, κατέχει σημαντική θέση στον στρατηγικό σχεδιασμό του μοντέλου ανάπτυξης, που εφαρμόζεται στη χώρα», ισχυρίζεται η Βουλευτής κ. Ασημίνα Σκόνδρα, δηλώνοντας την ικανοποίησή της, για τη θετική εξέλιξη, τριών σημαντικών ζητημάτων. Άλλωστε, η επί σειρά ετών ενασχόληση και διεκδίκησή της, για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, είναι δεδομένη, όπως γνωστή είναι και η επίμονη θεσμική προσπάθεια, που κατέβαλλε, μέχρι τις καταλυτικές καλές αποφάσεις.

Σε δήλωσή της η Βουλευτής επισημαίνει: «Είναι καταγεγραμμένο, ότι διαχρονικά η Νέα Δημοκρατία στηρίζει τον αγροτικό κόσμο, ενισχύει την αγροτική οικονομία και την τόνωση της παραγωγικότητας . Σταθερά προσηλωμένη, σ’ αυτή την αρχή, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, βρίσκεται εμπράκτως στο πλευρό των αγροτών και κτηνοτρόφων. Τόσο για να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες, λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων, όσο και για να ανατάξει και να εκσυγχρονίσει τον πρωτογενή τομέα, προς όφελος της χώρας, της οικονομίας, των υφιστάμενων, αλλά και της νέας γενιάς, αγροτοκτηνοτρόφων.

Τις τελευταίες ημέρες, τρία αγροτικά ζητήματα, που δημιουργούν προβλήματα στον αγροτικό κόσμο, αλλά είναι και ανασταλτικός παράγοντας παραγωγής και ανάπτυξης,  δρομολογούνται , με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πρόκειται για :

  1. Τα μεγάλα αρδευτικά έργα, προϋπολογισμού πάνω από 1 δις ευρώ, που ανακοινώθηκαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ένας ολοκληρωμένος αρδευτικός σχεδιασμός που είχε να γίνει από το 1960. Δύο εξ’ αυτών  μάλιστα  αφορούν το Νομό μας, αφού πρόκειται  για το εμβληματικό έργο του  νέου Κλειστού Αρδευτικού Ταυρωπού, κόστους 129 εκ.  ευρώ που αφορά πάνω από 8.000 αγρότες της περιοχής Καρδίτσας και 115.000 στρ., αλλά και το αρδευτικό Δίκτυο Υπέρειας – Ορφανών Καρδίτσας, κόστους 88 εκ ευρώ, από το οποίο ωφελούνται περίπου 4.000 αγρότες και 75.000 στρ.
  2. Την επιστροφή στους αγρότες του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου, που ήταν ένα πάγιο αίτημα των αγροτών και σήμερα, είναι πια κυβερνητική ειλημμένη απόφαση. Σαφώς και στην παρούσα στιγμή, συντέλεσε η πρόθεση της κυβέρνησης να προστατεύσει τους αγρότες, από την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, που επηρεάζει και τη χώρα μας. Η ρύθμιση, αφορά περίπου 200.000 αγρότες, που είναι μέλη ομάδων παραγωγών, συνεταιρισμών και συμβολαιακής γεωργίας και νέους αγρότες. Ήδη καταβάλλεται προσπάθεια, το μέτρο να ισχύσει για όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και θεωρώ, ότι πρέπει να εξαντληθούν τα περιθώρια, ώστε να επιτευχτεί.
  3. Τα μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, που κατατέθηκαν, προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Θα λύσει προβλήματα των κτηνοτρόφων μας, ώστε να αδειοδοτηθούν εγκαταστάσεις με πρόχειρα καταλύματα. Παρατείνεται η αναστολή κατεδάφισης αυθαίρετης κατασκευής κτηνοτροφικής εγκατάστασης, για να δοθεί χρόνος νομιμοποίησης, μειώνοντας παράλληλα σημαντικά, τα πρόστιμα, που έχουν επιβληθεί. Επανακαθορίζονται δε, μια σειρά ζητημάτων που ταλαιπωρούν τους κτηνοτρόφους μας.

Τα τελευταία δυόμιση χρόνια, επίμονα αναδείκνυα και διεκδικούσα λύσεις, μεταξύ άλλων, και για τα τρία αυτά ζητήματα. Αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, αρχής γενομένης, στις 30/8/2019 με τον κ. Βορίδη και καθ’ όλη την παραμονή του στο Υπουργείο και στη συνέχεια, με σειρά επαφών και συζητήσεων με τον κ. Λιβανό,  που τον διαδέχθηκε. Παράλληλα , επισκέψεις και συναντήσεις εργασίας με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη.

Τα αγροτικά προβλήματα βεβαίως, έθεσα κατά τη συνάντησή μας και στον κ. Πρωθυπουργό, ο οποίος, όπως και οι αρμόδιοι Υπουργοί, έδειξε αποφασισμένος να στηρίξει  τον αγροτικό κόσμο, γιατί θεωρεί τον πρωτογενή τομέα, πυλώνα παραγωγής πλούτου για την εθνική οικονομία και για τους εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, γεωργούς και κτηνοτρόφους.

Παράλληλα, με την κάθε κυβερνητική απόφαση,  δημιουργούνται κίνητρα για συνένωση αγροτικών δυνάμεων και σύσταση νέων συλλογικών σχημάτων, ώστε να μπορούν να καινοτομήσουν αξιοποιώντας την τεχνολογία και να απολαύσουν την προστιθέμενη αξία των προϊόντων τους.

Εν τέλει κεντρική μας επιλογή είναι να δημιουργήσουμε ελκυστικό και φιλικό περιβάλλον, για  παραμονή, αλλά και προσέλευση νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα, που υπηρέτησα, πάντα πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω, ότι είναι πυλώνας ευημερίας και κοινωνικής συνοχής.

Είναι η στιγμή που μπαίνουν οι βάσεις για ένα βιώσιμο, πράσινο, ψηφιακό καινοτόμο, συνεργατικό και ανανεωμένο αγροτοκτηνοτροφικό τομέα».
Total
0
Shares