Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ασημίνα Σκόνδρα: Ουαί και αλλοίμονο, αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ

asimina skondra vouli

Ασημίνα Σκόνδρα: Ουαί και αλλοίμονο, αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Κατά την συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2021 στη Βουλή των Ελλήνων, η Βουλευτής του Νομού μας, κ. Ασημίνα Σκόνδρα, μεταξύ άλλων, τονίζει:

«Η πατρίδα μας διανύει, μια περίοδο σύνθετων προκλήσεων και έντονων δυσκολιών, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σύσσωμη η Κυβέρνηση, τις αντιμετωπίζουν και τις διαχειρίζονται με σύνεση, ψυχραιμία και επιτυχία.

Θυμίζω το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού, τα τεκταινόμενα στον Έβρο και την καταστροφή του κέντρου μεταναστών στην Λέσβο. Από τις αρχές του 2020, βρισκόμαστε στη δίνη της παγκόσμιας πανδημίας του COVID-19.

Η Κυβέρνηση αντιμετώπισε πολύ σωστά, την εξωγενή αυτή πρόκληση, και ξεπεράσαμε το πρώτο κύμα, με τις καλύτερες επιδόσεις συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη της υφηλίου.

Είχαμε φυσικές καταστροφές στα νησιά του Ιονίου, στην Κεντρική Ελλάδα, σεισμό στη Σάμο. Η Καρδίτσα, η περιφέρειά μου, βρέθηκε στο επίκεντρο της θεομηνίας που προκάλεσε ο «Ιανός», καταγράφοντας τις μεγαλύτερες ζημιές στην ιστορία της.

Εκεί όμως, στην Καρδίτσα, καταγράφηκε και κάτι άλλο πρωτοφανές, που ήταν η ταχύτητα και η αποφασιστικότητα, με την οποία η Κυβέρνηση αντέδρασε και αντιμετώπισε τις καταστροφές.

Με ικανοποίηση δηλώνω, ότι οι συμπολίτες μου έχουν εισπράξει δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ σε αποζημιώσεις, που βοήθησαν να σταθούν στα πόδια τους. Επίσης με χαρά πληροφορήθηκα, ότι με πρωτοβουλία του Υπουργού Υποδομών κ. Καραμανλή, αποφασίστηκε να διατεθούν 150 εκατομμύρια, για αποκατάσταση των έργων υποδομών στο Νομό μου.

Τονίζω δε, ότι όλα αυτά, συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, εσείς δεν τα ψηφίσατε, και το γνωρίζουν οι Καρδιτσιώτες.

Παράλληλα, χτύπησε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις του κόσμου, να επιβάλλουν ένα δεύτερο lockdown στις κοινωνίες και οικονομίες τους.

Και μέσα σε όλα αυτά, έχουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας, η οποία έχει ξεπεράσει κάθε όριο και έχει εξοργίσει όλο το δυτικό κόσμο.

Η Κυβέρνηση μας λοιπόν, δίνει και αλλεπάλληλες διπλωματικές μάχες, και φροντίζει για τον αμυντικό εξοπλισμό της χώρας.

Την ώρα που αντιμετώπιζε όλες αυτές τις δυσκολίες, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έπαψε να προετοιμάζει το έδαφος και τις συνθήκες, ώστε – μετά το πέρας της πανδημίας – η οικονομία και η κοινωνία μας, να ανακάμψουν το ταχύτερο δυνατόν.

Σ’αυτό το πλαίσιο κινείται και ο προϋπολογισμός του 2021, που εκ των πραγμάτων καλείται να προνοήσει, για πολλούς αστάθμητους παράγοντες. Ως εκ τούτου παρουσιάζει σημαντικές ταμειακές εφεδρείες, για να στηρίξει την πραγματική οικονομία.

Όλοι καταλαβαίνουμε, ότι το α’ εξάμηνο του 2021, θα είναι δύσκολο για την οικονομία. Αλλά γνωρίζουμε επίσης, ότι η πανδημία φτάνει στο τέλος της, με τους εμβολιασμούς να ξεκινάνε σε λίγες εβδομάδες.

Το μεγάλο στοίχημα, που πρέπει να κερδίσουμε όλοι μαζί ως πολιτεία, είναι η αντιμετώπιση της ύφεσης, που προκλήθηκε το τελευταίο έτος, σ’ ολόκληρο τον πλανήτη.

Προνοητική βέβαια η Κυβέρνηση, και πιστή στο πρόγραμμά της, προέβει στις μεταρρυθμίσεις για μία γρήγορη και σημαντική ανάκαμψη, όλων των κλάδων της οικονομίας.

Είναι δεδομένο, ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι φέτος ελλειμματικό. Αυτό ωστόσο, δεν αποτελεί άμεσο πρόβλημα, αφού οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν ανασταλεί για φέτος και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παραμένουν χαμηλές.

Μια αναφορά στο ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, διότι απασχολεί πολλούς συμπολίτες μου, εδώ και πολλά χρόνια. Το έργο του Υπουργού, κ. Γιάννη Βρούτση, για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του συστήματος απονομής συντάξεων, είναι τεράστιο.

Μπαίνει τέλος στον γραφειοκρατικό δεινόσαυρο δεκαετιών. Η δε απονομή παλαιοτέρων συντάξεων, δρομολογείται άμεσα και σε αυτό εγγυητής είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Ακούστηκαν διάφορα από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται, ούτως η άλλως, σε μία μόνιμη άρνηση και κακοπροαίρετη κριτική για τα πάντα.

Ακούσαμε κριτική για το ΕΣΥ, για τις ΜΕΘ, φωνάζει για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ζητάει συνέχεια πρόσληψη νέου μόνιμου προσωπικού παντού, γκρινιάζει για τα εργασιακά, διαφωνεί με τις πάσης φύσεων μεταρρυθμίσεις, λαϊκίζει δηλαδή εκ πεποιθήσεως.

Έκανε πρόταση μομφής, ζητώντας την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα, σε μία μάταιη προσπάθεια, να προσάψει ευθύνες για την ύφεση. Ποια ύφεση; Αυτή που προκάλεσε παγκοσμίως η πανδημία. Ενώ θα έπρεπε να τον συγχαρούν. Όπως οι συμπολίτες μου στην Καρδίτσα, τον συγχαίρουν, γιατί μέχρι αυτήν τη στιγμή, έχουν εισπράξει 66 εκατομμύρια ευρώ, από επιστρεπτέα προκαταβολή και από τη στήριξη των εργαζομένων. Κυβερνητικά μέτρα, που επίσης οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν τα ψήφισαν.

Γενικά, συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχετε σταθεί ούτε μία φορά στο ύψος των περιστάσεων, αντίθετα καταψηφίζετε όλες τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Δεν στηρίξατε τίποτα. Ούτε την αντιμετώπιση των προκλήσεων από το προσφυγικό, ούτε την αντιμετώπιση της πανδημίας, ούτε την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, ούτε καν τις αποζημιώσεις για τους πλημμυροπαθείς και την στήριξη των αγροτών, ούτε τις μειώσεις φόρων, ούτε την κινητροδότηση επενδύσεων.

Ακόμη και την έκθεση Πισσαρίδη – μια ανεξάρτητη οικονομική έκθεση- τη χαρακτηρίσατε καταστροφική. Ένα σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που με την αξιοποίηση των πρόσθετων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε., μάς οδηγεί σε μια μακρόπνοη ανάπτυξη της οικονομίας και ευημερίας των Ελλήνων.

Πολλά στοιχεία της έκθεσης αυτής, έχουν ήδη υλοποιηθεί ή δρομολογηθεί. Όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση της φορολογίας φυσικών προσώπων, οι παραγωγικές επενδύσεις, κίνητρα για περισσότερες επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία, η αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, η δημιουργία ενός ανταποδοτικού επικουρικού πυλώνα στο ασφαλιστικό σύστημα, η έμπρακτη στήριξη της οικογένειας και της προσχολικής εκπαίδευσης, για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Σε όλα αντίθετοι, διότι δεν ακολουθούν την νοσηρή ιδεολογική σας αντίληψη, δηλαδή την αύξησης των εισοδημάτων, μέσω επιδομάτων, από δανεισμό. Την μέθοδο δηλαδή, που έφερε την Ελλάδα στα πρόθυρα της πτώχευσης.

Εμείς προτείνουμε έναν άλλο δρόμο, μέσα από την εφαρμογή βέλτιστων μεθόδων παραγωγικότητας, την στήριξη της επιχειρηματικότητας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, των επενδύσεων για να καλυφθεί το 10ετές κενό της κρίσης.

Τονίζω, ότι ο προϋπολογισμός του 21 είναι μεταρρυθμιστικός, ευέλικτος, αναπτυξιακός, ρεαλιστικός, που δεν φέρνει ούτε έναν νέο πρόσθετο φόρο για τα νοικοκυριά και τους πολίτες.

Ενισχύει το δημόσιο σύστημα υγείας, προβαίνει στην απαραίτητη αύξηση δαπανών, εκεί που κρίνονται αναγκαίες, προστατεύει την επιχειρηματικότητα και τους εργαζόμενους.

Διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, μειώνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, ενισχύει την κοινωνική συνοχή. Η Κυβέρνηση της ΝΔ απέδειξε την ικανότητα της, να διαχειριστεί με επιτυχία πολλαπλές κρίσεις. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας, που σύσσωμος ο ιδιωτικός τομέας στηρίχθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό, και αυτό, το αναγνωρίζει η ίδια η κοινωνία.

Τα μέτρα στήριξης για τους πάσης φύσεως πληγέντες, από την πανδημία άγγιξε τα 32 δισ. €.

Ουαί και αλίμονο, εάν είχατε κληθεί εσείς να διαχειριστείτε τις αντίστοιχες κρίσεις και τα αντίστοιχα ποσά. Εμείς βρισκόμαστε στο πλευρό κάθε ελληνικής οικογένειας. Ο προϋπολογισμός του 2021 θέτει την Ελλάδα στον δρόμο της επιστροφής στην ανάπτυξη.»




Total
0
Shares
Previous Article
EU Jobs and Mobility Roadshow

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο 4ο EU Jobs and Mobility Roadshow

Next Article
lappas spyros

Σπύρος Λάππας: Προϋπολογισμός λαιμητόμος

Related Posts