Ασημίνα Σκόνδρα: Οι νέοι στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής  

Share

Ασημίνα Σκόνδρα: Οι νέοι στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής  

Γράφει η Ασημίνα Σκόνδρα, Βουλευτής Ν.Δ.

Αναντίρρητα διανύουμε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, με το κόστος τις ενέργειας να κάνει τα αγαθά ακριβότερα. Όμως οι ανάγκες παραμένουν ίδιες και πρέπει να ικανοποιηθούν. Η Κυβέρνηση αυτό το αναγνωρίζει και με αλλεπάλληλα μέτρα συμβάλει στη κάλυψη τους, είτε με εφάπαξ ενισχύσεις, είτε με μέτρα μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού.

Η επάρκεια στην ενέργεια, η δωρεάν υγεία, η στέγη, η μετακίνηση, η εκπαίδευση είναι δεδομένα και κεκτημένα, για τους συμπολίτες μας και η Νέα Δημοκρατία προσαρμόζει το πρόγραμμά της, σύμφωνα με τα νέα παγκόσμια δεδομένα, ώστε κανείς να μην στερηθεί τίποτα από τα παραπάνω αγαθά.

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση, προωθεί μια συντονισμένη πολιτική ενίσχυσης των νέων, ζευγαριών ή μη. Παρεμβαίνει στην αγορά ακινήτων με τρόπο αποτελεσματικό, κοινωνικά δίκαιο και σύγχρονο ώστε, οι νέοι μας να εξασφαλίσουν στέγη και να προχωρήσουν σε οικογενειακό προγραμματισμό, που κρίνεται αναγκαίος για τη ζωή τους αλλά και λόγω του δημογραφικού προβλήματος που πλήττει τη χώρα μας.

Διότι οι νέοι είναι το μέλλον μας, αποτελούν το ανθρώπινο κεφάλαιο, που η χώρα επενδύει σταθερά, ώστε να συνεχιστεί η αναπτυξιακή της πορεία. Οφείλουμε να τους προστατεύσουμε από τις κοινωνικές ανισότητες, που υφίστανται λόγω του νεαρού της ηλικίας τους και να τους ενθαρρύνουμε να σπουδάσουν, να προκόψουν, να δημιουργήσουν οικογένειες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ αναφέρθηκε στη νέα «Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης» με ειδική πολλαπλή μνεία για την νεολαία μας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα δράσεων, που προωθεί λύσεις στα θέματα στέγασης. Η Στρατηγική αυτή φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει το υψηλό κόστος στέγασης και να ενισχύσει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Το πρόγραμμα #σπίτιμου, αναμένεται να δώσει λύσεις στο καίριο ζήτημα της στέγασης και ενεργειακής επάρκειας. Από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΚΑΛΥΨΗ», θα επιδοτηθούν νέοι και νέα ζευγάρια για ενοικίαση των 1.000 κενών ιδιωτικών κατοικιών του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, με προτεραιότητα  σε πολύτεκνους, τριτέκνους και μονογονεϊκές οικογένειες.

Προβλέπεται η παροχή άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων, για αγορά κατοικίας σε 10.000 νέους ή νέα ζευγάρια 25 έως 39 ετών.

Δρομολογείται η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, ύψους 200 εκ. ευρώ για επιδοτήσεις ενοικίων στους παραπάνω δικαιούχους.

Ξεκινά η δράση κοινωνικής κατοικίας, για ευάλωτες ομάδες και παράλληλα, η αξιοποίηση ακινήτων της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και του ίδιου του Υπουργείου.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, προχωρά στην αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος και επενδύει στην δημιουργία νέων, σύγχρονων φοιτητικών εστιών για τους νέους μας που σπουδάζουν σε πόλεις μακριά από την μόνιμη κατοικία τους.

Επίσης, ανεξάρτητα της ηλικίας του δικαιούχου, υπάρχει μέριμνα και για τις υφιστάμενες κατοικίες και κτήρια και την ενεργειακή τους αναβάθμιση, με συνολικά τέσσερα νέα προγράμματα «Εξοικονομώ», ώστε να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που έχουν δεχτεί πλήγμα από την ενεργειακή κρίση.

Οι νέες χρηματοδοτήσεις θα χορηγηθούν, από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και από το ΕΣΠΑ, με στόχο την μείωση του ενεργειακού κόστους, επειδή ακριβώς οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα διεθνώς.

Ο κεντρικός σχεδιασμός των συναρμόδιων υπουργείων προβλέπει δύο νέους γύρους του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» αλλά και την έναρξη, εντός του φθινοπώρου, του «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις, αλλά και του «Εξοικονομώ» για νέους.

  • «Εξοικονομώ κατ’ οίκον 1», θα ανοίξει τους επόμενους μήνες και τα ποσοστά ενίσχυσης, θα διαμορφωθούν στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο πρόγραμμα.
  • «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω», 350 εκ. ευρώ, όπου θα ενταχθούν 20.000 νέοι, προκειμένου να αναβαθμίσουν το σπίτι τους αλλά και για αγορά οικιακών συσκευών.
  • «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω», επιδοτεί την ανακαίνιση κατοικιών, που είναι κενές και δεν χρησιμοποιούνται, για να διατεθούν προς μίσθωση. Θα έχει προϋπολογισμό 50 εκ. ευρώ και το ποσοστό επιδότησης υλικών και εργασιών θα φθάνει έως 40%.

Τέλος, συνολικά 450 εκ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, θα διατεθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Το πρόγραμμα θα ενισχύσει την ενεργειακή αποδοτικότητα των επιχειρήσεων, μειώνοντας το 30% του ενεργειακού κόστους.

Aπό το σύνολο των επιδοτούμενων επιχειρήσεων, εκτιμάται ότι οι 8.500 θα είναι μικρές και οι 1.200 μεσαίες και μεγαλύτερες, σε διάφορους παραγωγικούς τομείς, όπως στον τουρισμό, στον αγροδιατροφικό τομέα κ.α., ενώ δικαίωμα συμμετοχής, θα έχουν ιδιωτικά γραφεία και εμπορικά κτίρια.

Με τη δράση αυτή θα αναβαθμισθούν περίπου 10.000 επιχειρήσεις, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και βελτιώνοντας το ενεργειακό τους αποτύπωμα τουλάχιστον κατά 30%.

Όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις, είναι εστιασμένες καθολικά προς την νεολαία μας, τον πολίτη και την καθημερινότητα του, τον τρόπο που ζει, την άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζει στην δημιουργία οικογένειας και σε όσα αντιμετωπίζει κατά την διάρκεια της ανατροφής των παιδιών του.

Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας δεν αδρανεί, δεν κολλάει στους τύπους και απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών, χωρίς εξαιρέσεις.

Ο Πρωθυπουργός, με γρήγορα αντανακλαστικά, δίνει άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις, παρακάμπτοντας τους δεινόσαυρους της γραφειοκρατίας και τις όποιες δημοσιονομικές δυσκολίες, θα προέκυπταν ή θα εφευρίσκονταν σε άλλη περίπτωση…

Δείτε επίσης