Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ασημίνα Σκόνδρα: Νόμος του Κράτους η εξωνοσοκομειακή περίθαλψη και η ανακουφιστική φροντίδα για τους χρόνια πάσχοντες

Α. Σκόνδρα: Για αυξήσεις μισθών και φοροελαφρύνσεις το πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο Ασ. Σκόνδρα: Συνολικά 185,5 εκ ευρώ στον πρωτογενή τομέα ως τον Μάϊο - Α. Σκόνδρα: Παράσταση με τίτλο «Η κορύφωση του δράματος του ΣΥΡΙΖΑ» - Ασημίνα Σκόνδρα: Όφελος για όλους η ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης

Ασημίνα Σκόνδρα: Νόμος του Κράτους η εξωνοσοκομειακή περίθαλψη και η ανακουφιστική φροντίδα για τους χρόνια πάσχοντες

«Σε κανέναν πολίτη Κράτους Δικαίου, δεν αρμόζει να ταλαιπωρείται και να στερείται φροντίδας και ιατρικής κάλυψης, απλά και μόνο, επειδή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, να πληρώσει για την περίθαλψή του ή μπορεί να ζει μόνος ή να ζει σε ένα απομακρυσμένο χωριό». Τόνισε η Βουλευτής του Νομού μας, κ. Ασημίνα Σκόνδρα, στην τοποθέτησή της στη Βουλή, επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας για το «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Το κεφάλαιο «υγεία», δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια σκληρά, λόγω της πανδημίας και των προβλημάτων που προκάλεσε. Η υγειονομική θωράκιση της κοινωνίας μας στηρίχθηκε κυρίως στο Ε.Σ.Υ., τις δομές και την αποδοτικότητά του. Το Ε.Σ.Υ. λοιπόν, πέρασε δια πυρός και σιδήρου, αλλά ανταποκρίθηκε.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με αποκλειστικό γνώμονα, την προστασία των πολιτών, κατόρθωσε τα ακατόρθωτα και εξασφάλισε στις Ελληνίδες και τους Έλληνες, επαρκή υγειονομική κάλυψη και φροντίδα, όχι μόνο ως προς τον κορωνοιό αλλά και συνολικά, για κάθε είδος πάθησης.

Νομοθετούμε, για την Ανακουφιστική Φροντίδα, δηλαδή για συμπολίτες μας, που πάσχουν σοβαρά. Σκοπός μας είναι, να εξασφαλιστεί η ποιότητα ζωής των ασθενών, που πάσχουν από ή χρόνια εξελικτική ασθένεια.

Να δημιουργηθούν οι βάσεις, για ένα ολοκληρωμένο σύστημα παροχής ανακουφιστικής φροντίδας, που συνδυαστικά με τις υφιστάμενες δομές του Ε.Σ.Υ., θα εστιάζει και θα εξυπηρετεί, τις εξειδικευμένες ανάγκες των ασθενών και των οικογενειών τους.

Προχωράμε σε ένα συνολικό πλαίσιο, ώστε να ρυθμίσουμε την εξω-νοσοκομειακή περίθαλψη, την ανακουφιστική φροντίδα και τον χρόνιο πόνο, ώστε να καλυφθεί το κενό του συστήματος υγείας, ανάμεσα στη νοσηλεία, την αποκατάσταση, την κατ’ οίκον νοσηλεία, αλλά και η σφαιρική στήριξη του πάσχοντα και των δικών του ανθρώπων.

Νομοθετείται η συνύπαρξη και η σύμπραξη, πολλών ειδικοτήτων ιατρών, νοσηλευτών, φυσικοθεραπευτών, κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων. Συστήνονται επιστημονικές ομάδες, που θα μεριμνούν για κάθε πολίτη που πάσχει και έχει αυξημένες ανάγκες φροντίδας. Την ίδια στιγμή, ο πολίτης  αυτός, δεν θα καταλαμβάνει θέση ασθενούς σε νοσοκομείο, στο οποίο μέχρι τώρα παρέμενε κατ’ ανάγκη.

Θα χρησιμοποιηθούν ανεξάρτητες δομές που θα διαμορφωθούν, ξενώνες, ειδικά εξωτερικά ιατρεία στα νοσοκομεία, κέντρα ημερήσιας ανακουφιστικής φροντίδας ασθενών και μονάδες κατ’ οίκον.

Σκεφτείτε πόσο σημαντικό και ουσιώδες, είναι το σημερινό νομοθέτημα, που θα ωφελήσει περίπου 135.000 ασθενείς και τις οικογένειές τους. Μεγάλο ποσοστό αυτών πάσχει από κακοήθειες και περίπου, τα 2/3 από χρόνιες ασθένειες. Και φυσικά, ανάμεσα τους υπάρχουν και παιδιά.

Στόχος μας είναι να εξασφαλιστεί, για τα άτομα αυτά, η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών φροντίδας και περίθαλψης, η αυτονομία και η αξιοπρεπής τους διαβίωση, η οικονομική τους ελάφρυνση, η αξιοποίηση της τεχνολογίας και της τηλεϊατρικής, για κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Όλη αυτή η διαδικασία, να απελευθερώσει τα νοσοκομεία, δημιουργώντας έτσι χώρο, για περισσότερους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη νοσηλείας.

Σε κανέναν πολίτη Κράτους Δικαίου, δεν αρμόζει να ταλαιπωρείται και να στερείται φροντίδας και ιατρικής κάλυψης, απλά και μόνο, επειδή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, να πληρώσει για την περίθαλψή του ή μπορεί να ζει μόνος ή να ζει σε ένα απομακρυσμένο χωριό.

Φιλοδοξούμε, αυτό το τόσο σημαντικό και με βαρύ κοινωνικό πρόσημο Σ/Ν, να συμβάλλει αποτελεσματικά στην ανακούφιση χιλιάδων συμπολιτών μας. Το Εθνικό Σχέδιο Υγείας υλοποιείται σταθερά και με επιτυχία.

Είναι η πρώτη φορά, που υπάρχει από Κυβέρνηση, σχέδιο, πολιτική βούληση και κάθετη απόφαση, για ενδυνάμωση του Ε.Σ.Υ., όπως αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του προϋπολογισμού των τελευταίων ετών. Τα νούμερα μιλάνε μόνα τους, οπότε είναι περιττά όλα όσα λέτε στην αντιπολίτευση. Κρατήστε μόνο, ότι στον προϋπολογισμό του 2019, προβλέπονταν για την υγεία από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, 3,8 δις ευρώ, ενώ για το 2023, από την Ν.Δ., προβλέπονται 5,2 δις.

Σήμερα, αλλάζουμε ριζικά και θετικά την αντιμετώπιση του χρονίως πάσχοντα ασθενούς. Επίσης, ανανεώνονται οι συμβάσεις, του έκτακτου υγειονομικού προσωπικού στο Ε.Σ.Υ., ρυθμίζεται το θέμα των ανεμβολίαστων υγειονομικών και ανακαλούνται, τα πρόστιμα εμβολιασμού που είχαν επιβληθεί στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, άνω των 60ετών.

Συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, δεν υπάρχουν ασθενείς λιγότερο ή περισσότερο σημαντικοί. Τα ίδια κριτήρια ισχύουν για όλους και η αξία αυτή, βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής μας και είναι διάχυτη σε κάθε Ν/Σ που προωθούμε.

Αντιθέτως με εσάς, που ακόμα και σε αυτό το Ν/Σ, εμμένετε να λαϊκίζετε και να διατυμπανίζετε, ότι δεν κάνουμε τίποτα για την υγεία, ότι δήθεν δεν νοιαζόμαστε, για τον άρρωστο πολίτη και ότι αφήνουμε αθωράκιστο το Ε.Σ.Υ.

Γιατί αντιμετωπίζετε με τόση εμπάθεια, τις τομές που τολμάμε, ώστε να εκσυγχρονίσουμε το Κράτος μας και να στηρίξουμε τους πολίτες; Γιατί βάλλεστε κατά πάντων;

Αλήθεια, θα καλωσορίσετε την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για την Κάρτα Αγορών; Ή σας αποσυντονίζει το γεγονός,ότι φορολογεί εκτάκτως τους πλουτοκράτες, όπως λέτε, των διυλιστηρίων και ενισχύει με τα έσοδα αυτά, τους πιο αδύναμους και την μεσαία τάξη;

Κι όσο για κάποιους, που μιλάνε για ψίχουλα, η απάντηση είναι μία: Η Κυβέρνηση, με το 10% ενίσχυσης επί των αγορών, μηδενίζει το 10% αύξησης του πληθωρισμού.

Τελικά αυτή την εβδομάδα πώς σας βολεύει να μας χαρακτηρίσετε; Ανάλγητους νεοφιλελεύθερους ή επιτηδευμένους κοινωνιστές; Γιατί αλλάζετε άποψη, κατά πως σας συμφαίρει. Πάντως, το εκκρεμές αποδεικνύεται πιο σταθερό από τις πολιτικές σας θέσεις!

Κατά τον Ηράκλειτο, είναι η αιώνια φωτιά που μεταβάλλει τον κόσμο, είναι η αλλαγή και η πρόοδος,που βελτιώνει το μέλλον μας… Κι εμείς έτσι πορευόμαστε. Κρατήστε τους αναχρονισμούς και τις κονσερβοποιημένες σας αντιλήψεις, για τα μικρά αριστερά σας πηγαδάκια και αφήστε μας, να προχωρήσουμε το έργο, που οι πολίτες μας εμπιστεύθηκαν να φέρουμε σε πέρας.

Και θα μας εμπιστευθούν και εκ νέου, γιατί ότι υποσχεθήκαμε το κάναμε και θα συνεχίσουμε μέχρι, κάθε πολίτης αυτής της χώρας, να αισθάνεται ασφαλής και να μην στερείται τίποτα, από τα βασικά αγαθά.»

ΑΣΗΜΙΝΑ ΣΚΟΝΔΡΑ

Βουλευτής Ν. Καρδίτσας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Total
0
Shares