Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ασημίνα Σκόνδρα: «Κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο»

Ασημίνα Σκόνδρα

Ασημίνα Σκόνδρα: «Κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο»

  • Εξαιρείται η υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων ζώων, επιτυχής η διεκδίκηση της Ασημίνας Σκόνδρα

Την ικανοποίησή της, εξέφρασε από το Βήμα της Βουλής, η κ. Ασημίνα Σκόνδρα, αφού τελικά άλλαξε και δεν συμπεριλήφθη η διάταξη για την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων.

Ένα ζήτημα, με το οποίο ασχολήθηκε επισταμένως, εξήγησε, διεκδίκησε και τελικά επετεύχθη.

Στην τοποθέτησή της, μεταξύ άλλων, η Βουλευτής ανέφερε:

«Συζητάμε το νέο νομικό πλαίσιο, για την ευζωία των ζώων συντροφιάς που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, αφού, σχεδόν ένα στα δύο νοικοκυριά, έχουν τουλάχιστον ένα ζώο στο σπίτι τους.

Το Υπ. Εσωτερικών, μετά από μία ολοκληρωμένη δημόσια διαβούλευση, υλοποιεί μία ακόμη προεκλογική μας δέσμευση.

«Κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο».

Η χώρα μας, δυστυχώς καταγράφει έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς, αδέσποτων ζώων, σε αστικό ιστό, και περιφέρεια.

Μία σκληρή πραγματικότητα, μία θλιβερή εικόνα, που δεν συνάδει με τις ανθρώπινες αξίες, την ιστορία και τον πολιτισμό της πατρίδας μας.

Με το «Πρόγραμμα Άργος», μεταφέρουμε για πρώτη φορά, μαζί με υποχρεώσεις και αντίστοιχους πόρους στους Δήμους, προκειμένου να φέρουν εις πέρας, το έργο που τους αντιστοιχεί.

Βασικός στόχος, είναι η βελτίωση των συνθηκών ζωής των ζώων και η προστασία των αδέσποτων.

Το νομοσχέδιο αρθρώνεται γύρω από 12 άξονες και αποβλέπει, στη θεσμοθετημένη συνεργασία μεταξύ κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης, επιστημόνων, φιλοζωικών οργανώσεων και πολιτών.

Δημιουργείται μια ενιαία, επίσημη πλατφόρμα συνεργασίας, όπου θα ενταχθούν όλα τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα, αυτά προς υιοθεσία, τα φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, κτηνίατροι, εκτροφείς και τα καταφύγια.

Διασφαλίζεται η ευζωία τους και θεσμοθετείται, περιορισμός των αδέσποτων ζώων, μέσω ενός αποτελεσματικού συστήματος υιοθεσίας και ενός νέου πλαισίου αναπαραγωγής, με κανόνες.

Μείζον ζήτημα προέκυψε, κατά την δημόσια διαβούλευση, για την υποχρέωση ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, να τα στειρώνουν, προκειμένου να αποφευχθούν επιπλέον γέννες.

Προσωπικά, έγινα δέκτης έντονων αντιδράσεων, από ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, κυνηγούς αλλά και ιδιοκτήτες ζώων εργασίας, οι οποίοι προέβαλαν σοβαρές και τεκμηριωμένες ενστάσεις, για την υποχρεωτική στείρωση, στα ήδη τσιπαρισμένα ζώα τους. Έχοντας στο σπίτι μου ζώα συντροφιάς, τηρώντας όλους τους κανόνες, συμμερίστηκα την θέση τους.

Έλαβα δημόσια θέση επί του ζητήματος, επιδιώκοντας να βρεθεί λύση ισορροπίας. Δηλαδή,να μην αφήνονται παρατημένα ζώα στο έλεος – και όποιος το κάνει να έχει επιπτώσεις – αλλά, ούτε να υποβάλλονται σε υποχρεωτική στείρωση, δεσποζόμενα, σημασμένα ζώα, που οι ιδιοκτήτες τους τηρούν τους κανόνες και αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη τους.

Για αυτό θεωρώ άδικες και επιπολαίες, τις προσωπικές λεκτικές επιθέσεις κάποιων, στους λογαριασμούς μου, στα social media.

Η Κυβέρνηση αφουγκραζόμενη τις θέσεις των ιδιοκτητών, που μετέφερα και υποστήριξα, για την μη υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων, σειμασμένων ζώων, βρήκε λύση, που δεν ριψοκινδυνεύει με εκτροχιασμό τον βασικό σκοπό.

Δηλαδή την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή των ζώων, που καταλήγουν αδέσποτα και κακοποιημένα στους δρόμους.

Δηλώνω την ικανοποίηση μου και ευχαριστώ τους αρμοδίους υπουργούς,που ασχολήθηκαν ιδιαίτερα, ικανοποιώντας και τους δυο στόχους.

Εναλλακτικά λοιπόν στη στείρωση και εφόσον, το σημασμένο ζώο είναι άνω του ενός έτους, υποχρεούνται οι ιδιοκτήτες, να αποστείλουν δείγμα γενετικού υλικού, στο εργαστήριο φύλαξης και ανάλυσης DNA, που θα τηρείται στο Ίδρυμα, Ιατρο-βιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται, ότι και εάν εγκαταλειφθεί ένα μη σημασμένο ζώο, θα βρεθεί ο γεννήτοράς του και κατ’ επέκταση ο ιδιοκτήτης του, ο οποίος θα έχει όλες, τις προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. Κ. Υπουργέ, είναι πολύ σημαντικό,  που εξαιρέσατε από την πληρωμή παραβόλου τα ζώα εργασίας, π.χ. τους σκύλους των κτηνοτρόφων. Εκτιμώ, ότι πρέπει να μειωθεί το κόστος του παραβόλου και στα άλλα ζώα, π.χ., τα κυνηγόσκυλα και γενικότερα να ληφθεί υπόψη ότι πολλοί συμπολίτες μας, έχουν πολύ περισσότερα από ένα ή δύο ζώα.

Με το πρόγραμμα «Άργος», η Κυβέρνηση προχωράει στη χρηματοδότηση των Δήμων, που  καλούνται να καταρτίζουν πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο, με μετρήσιμους ποσοτικούς στόχους, ως προς τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Θα λάβουν συνολικά 40 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή καταφυγίων και την προμήθεια, του απαραίτητου εξοπλισμού, ενώ προβλέπεται,πρόσθετη χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ ετησίως, από τους Κ. Α.Π. για κτηνιατρική φροντίδα, σήμανση και στείρωση των αδέσποτων και συναφείς δράσεις.

Όσοι Δήμοι δεν συμμορφώνονται με τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις, θα τους επιβάλλονται οικονομικές κυρώσεις, από το Υπ. Εσωτερικών.

Προβλέπεται ολοκληρωμένο πλαίσιο εποπτείας, με την συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη και των φιλοζωικών οργανώσεων.

Το σύγχρονο πλέγμα παρεμβάσεων, συμπληρώνουν τέλος, προγράμματα και ενημερωτικές δράσεις, για την βελτίωση της εκπαίδευσης και ενημέρωσης, όλων όσων συμμετέχουν στην προστασία τους.

Οι Δήμοι μπορούν να παρέχουν κίνητρα, στους συνεπείς ιδιοκτήτες ζώων, για την σήμανση, την καταγραφή και στείρωση, όπως μείωση δημοτικών τελών, έως και 10%.

Η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, τα ζώα συντροφιάς αποκτούν ψηφιακό φάκελο υγείας, κατοχυρώνεται ο θεσμός του ερασιτέχνη εκτροφέα και συντάσσεται, δημόσιο μητρώο επαγγελματιών και ερασιτεχνών εκτροφέων, βάζοντας τέλος στο παράνομο εμπόριο.

Δημιουργείται πανελλήνια πλατφόρμα υιοθεσίας αδέσποτων ζώων, διευκολύνοντας την διαδικασία υιοθεσίας τους.

Διευρύνεται ο κατάλογος των πράξεων κακοποίησης ζώων, εισάγονται πρόστιμα για τις νέες παραβάσεις και αυστηροποιούνται τα πρόστιμα.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, διασφαλίζει την ευζωία των αδέσποτων αλλά και των δεσποζόμενων ζώων. Το ήθος, ο πολιτισμός, η ανθρωπιά και η ευαισθησία μας, επιτάσσουν να στηρίξουμε αυτές τις ρυθμίσεις.

Άλλωστε, το μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους, κρίνονται από τον τρόπο, που φέρεται στα ζώα, είπε ο Γκάντι και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη».




Total
0
Shares
Previous Article
Τρίκαλα: 80 θέσεις δωρεάν στάθμευσης στο αναμορφωμένο πάρκινγκ περιοχής ΔΕΗ

Τρίκαλα: 80 θέσεις δωρεάν στάθμευσης στο αναμορφωμένο πάρκινγκ περιοχής ΔΕΗ

Next Article
Δήμος Τρικκαίων: Με sms η παραλαβή τροφίμων από το ΤΕΒΑ

Διανομή προϊόντων στις οικογένειες του ΚΕΑ-TEBA στους Δήμους του Ν. Καρδίτσας