Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ασημ. Σκόνδρα: Στηρίζουμε έμπρακτα τον πολιτισμό και τον δημιουργικό κόσμο

ΑΣΗΜΙΝΑ ΣΚΟΝΔΡΑ

Ασημ. Σκόνδρα: Στηρίζουμε έμπρακτα τον πολιτισμό και τον δημιουργικό κόσμο

«Από αυτό το Βήμα, θα ήθελα να εκφράσω την αγανάκτησή μου και να καταδικάσω την απόφαση της Τουρκίας, για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Μια προκλητική και προσβλητική απόφαση, διότι η Αγιά Σοφιά είναι μνημείο ορόσημο του Χριστιανισμού και του πολιτισμού και ανήκει σε όλους μας. Ανήκει στην παγκόσμια κοινότητα.»

Έτσι ξεκίνησε την τοποθέτησή της στη Βουλή, η Βουλευτής μας κ. Ασημίνα Σκόνδρα, στη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού «Κέντρο πολιτισμού και δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ και άλλες διατάξεις»

Στη συνέχεια ανέφερε:

«Ο πολιτισμός αποτελεί αδιαμφισβήτητα, ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της πατρίδας μας. Είναι ο εθνικός μας πλούτος, για τον οποίο εισπράττουμε τον παγκόσμιο θαυμασμό και μέχρι σήμερα,  μας κατατάσσει σε περίοπτη θέση, στην παγκόσμια πολιτιστική σκακιέρα.

Πολιτισμός είναι το σύνολο όλων των επιτευγμάτων, στην ιστορική διαδρομή ενός λάου. Ως εκ τούτου η πολιτιστική κληρονομία μας, δεν περιορίζεται  μόνο στα μνημεία του αρχαίου Ελληνισμού, τον φιλοσοφικό πλούτο του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, τον επιστημονικό πλούτο του Αρχιμήδη και του Πυθαγόρα, τον ποιητικό πλούτο και την αρχαία κωμωδία του Αριστοφάνη, του Αισχύλου και του Ευριπίδη.

Υπάρχει και ο ζωντανός  πολιτιστικός πλούτος. Υπάρχουν καλλιτέχνες, ποιητές, άνθρωποι των τεχνών, που τις περασμένες δεκαετίες, μέσα από τις δημιουργίες τους, πρόσφεραν, έγιναν οι καλύτεροι πρεσβευτές της χωράς μας και πρόβαλλαν την Ελλάδα και τον Ελληνισμό σε ολόκληρη την υφήλιο. Ελύτης, Θεοδωράκης, Σεφέρης, Μούσχουρη, Κάλλας, Μερκούρη και πολλοί άλλοι, που ταξίδεψαν, μάγεψαν με τις δημιουργίες τους, εκατομμύρια ανθρώπους από όλο τον κόσμο.   Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε όμως, ότι ο πολιτισμός παράγει και οικονομικό πλούτο και πολυπόθητες θέσεις εργασίας. Ότι ζουν άνθρωποι απ´αυτόν και ότι και η χώρα έχει οικονομικά οφέλη.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, εισάγει το νομοσχέδιο, για την σύσταση ενός νέου αναπτυξιακού πολιτιστικού φορέα. Βασικός στόχος της Κυβέρνησης, είναι να εκσυγχρονιστούν οι δομές και να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια του ΕΣΠΑ, που θα βοηθήσουν τους καλλιτέχνες και δημιουργούς στην πορεία τους.  Ένας κλάδος που χτυπήθηκε αλύπητα, τόσο από την 10ετή κρίση,  όσο και από την πανδημία.

Ζούμε πλέον σε έναν κόσμο, όπου οι αποστάσεις έχουν συμπτυχθεί, και η τεχνολογική πρόοδος, ανοίγει  νέες μορφές ανθρώπινης συνύπαρξης και έκφρασης.

Δημιουργώντας υποστηρικτικούς φορείς, που καθιστούν τον δημιουργικό τομέα ισχυρότερο και ανταγωνιστικότερο, βοηθάμε τους ίδιους τους καλλιτέχνες να προβάλλουν τα έργα τους ευκολότερα σε μεγαλύτερο κοινό. Αυτός είναι επί της ουσίας ο ρόλος, που καλείται να διαδραματίσει το ΑΚΡΟΠΟΛ, υποστηρίζοντας την καλλιτεχνική δημιουργία και βοηθώντας τον καλλιτεχνικό και δημιουργικό κόσμο, να αποκτήσει για παράδειγμα, πρόσβαση σε ευρωπαϊκούς πόρους, οι οποίοι είναι διαθέσιμοι αλλά έως σήμερα δεν αξιοποιούνταν.

Θα τους παρέχει ακριβώς, εκείνα τα εργαλεία, που θα τους ενδυναμώσουν, να κινήσουν την δραστηριότητα τους και με τον τρόπο αυτό, θα παραμείνουν απερίσπαστοι, στο έργο και τη δημιουργία τους.

Η δραστηριότητα του ΑΚΡΟΠΟΛ θα βασίζεται σε τρεις άξονες:

Ο πρώτος άξονας αφορά τους ίδιους τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς, που παραμένουν έως σήμερα ευάλωτοι και παλεύουν, να ανταποκριθούν σε διάφορες περίπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες και προθεσμίες, εργατικές νομοθεσίες και οικονομικές υποχρεώσεις. Αυτούς σκοπεύει να βοηθήσει, με την ανάπτυξη δράσεων εξωστρέφειας και προγραμμάτων επιμόρφωσης.

Επίσης, το πρόγραμμα ΕΡΑΣΜΟΥΣ πλας, πρόγραμμα που δεν περιορίζεται σε μαθητές, αλλά αφορά επίσης καλλιτέχνες και δημιουργούς. Ελάχιστοι είναι όμως αυτοί που γνωρίζουν, πώς  να το αξιοποιήσουν αυτό μέχρι σήμερα. Αυτό αλλάζει. Επιδιώκουμε την σύμπραξη και συνεργασία Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θέλουν να εργαστούν μαζί, προκειμένου να δημιουργήσουν καλλιτεχνικό έργο.

Αντίστοιχα, συστήνεται κόμβος ψηφιακής και φυσικής πληροφόρησης, προκειμένου η δημιουργική και καλλιτεχνική κοινότητα να ενημερώνεται, για όλες τις δράσεις και δυνατότητες, για τις πηγές χρηματοδότησης, για νέα εργαλεία και για πληθώρα άλλων ζητημάτων,  που τους αφορούν.

Ο δεύτερος άξονας αφορά, την υποστήριξη της σύγχρονη ελληνικής δημιουργίας και την ανάδειξη όλων των αναδυόμενων καλλιτεχνικών δυνάμεων. Το ΑΚΡΟΠΟΛ καλείται να βοηθήσει, στην προαγωγή καινοτόμων, ευνοϊκών πρακτικών.

Τέλος, ο τρίτος άξονας, αφορά στη διάχυση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας στο ευρύτερο κοινό. Μέσα από την ανάπτυξη και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για το γενικό κοινό και για ειδικές κοινωνικές ομάδες, το Υπουργείο Πολιτισμού στοχεύει, στην αναζωογόνηση της περιοχής, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και η δημιουργία ενός νέου προορισμού, πολιτισμού και αναψυχής.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν κάνει πολιτική με λόγια, ευχολόγια και επιφανειακές ευαισθησίες. Περνάει σε πράξεις, όπως και με το παρόν νομοσχέδιο, που φέρνει η υπουργός μας κ. Λίνα Μενδώνη. Από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακούστηκαν διάφορες μομφές, κυρίως συγκρίνοντας το παρόν σχέδιο νόμου με νομοσχέδιο, που είχε προτείνει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ το 2019, αλλά που δεν πέρασε από τη Βουλή.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε αντίθεση με την δική τους αρχική πρόταση, το ΑΚΡΟΠΟΛ δεν θα είναι απλώς ένας εκθεσιακός χώρος, που θα φιλοξενεί εκδηλώσεις. Δημιουργούμε ένα θεσμικό εργαλείο χρηματοδότησης, του πολιτιστικού και δημιουργικού κλάδου. Υποστηρίζουμε έμπρακτα τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς. Επίσης, σχετικά με την στελέχωσή του, η ΝΔ, δημιουργεί φορέα με προσωπικό μόλις 17 ατόμων, όταν στα δικά τους σχέδια προβλεπόταν υπερδιπλάσιος αριθμός. Αντίστοιχα για το ΔΣ, προβλέπανε επταμελές και αμειβόμενο, όταν το δικό μας είναι πενταμελές και μη αμειβόμενο. Όλοι λοιπόν αντιλαμβάνονται τη διαφορά, μεταξύ του «Βολεύω καμιά 20ρια δικούς μου, σε έναν εκθεσιακό χώρο» από το «Δημιουργώ ενεργό φορέα διοικητικής και χρηματοδοτικής υποστήριξης των Ελλήνων Καλλιτεχνών».

Το ΑΚΡΟΠΟΛ, οι πόροι του οποίου δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, αλλά προέρχονται μέσω ΕΣΠΑ, είναι ένας σύγχρονος φορέας, που θα προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών, με απώτερο στόχο την αναβάθμιση ολόκληρου του τομέα της πολιτιστικής παραγωγής και δημιουργίας.

Προωθούμε την αναβάθμιση του πολιτιστικού τομέα με οργανωμένο τρόπο, διότι ο πολιτισμός μας αξίζει την έμπρακτη και ουσιαστική υποστήριξη μας.»




Total
0
Shares
Previous Article
dromos karditsa karpenisi

Δημοπρατείται η ολοκλήρωση της μελέτης της Επαρχιακής οδού Καρδίτσας – Καρπενησίου

Next Article
astynomikotmhmamouzakiou

Νέα μεγάλη επιτυχία του Α.Τ. Μουζακίου - Εξιχνιάστηκαν δύο περιπτώσεις απάτης επιχειρηματιών της περιοχής