Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ασ. Σκονδρα: Το χρονικό της 18ης Σεπτεμβρίου όπως το βίωσα

skondra asimina 656

Ασ. Σκονδρα: Το χρονικό της 18ης Σεπτεμβρίου όπως το βίωσα

Κυρίαρχο, οι 680 απεγκλωβισμοί συμπολιτών μας

Έξι μήνες μετά την βιβλική νύχτα του Ιανού.

Μια νύχτα, που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη, όσων βρεθήκαμε στο επίκεντρο του χαλασμού. Τις πληγές που άνοιξε η θεομηνία, τις είδαμε σε όλο το μεγαλείο τους τις επόμενες ημέρες.

Καταστροφές απερίγραπτες, πρωτόγνωρες, ανείπωτες. Τα συναισθήματα, θλίψη, απόγνωση και αγωνία. Ένα ήταν το αισιόδοξο. Ότι, δεν θρηνήσαμε εκατοντάδες θύματα, που θα μπορούσε να συμβεί, σύμφωνα με τη σφοδρότητα του φαινομένου.

Έξι μήνες μετά, οι υλικές ζημίες, έχουν κατά ένα μεγάλο μέρος αποκατασταθεί και συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, κατασκευή έργων και υποδομών, με σύγχρονες προδιαγραφές, που υπό άλλες συνθήκες, ίσως δεν θα γίνονταν ποτέ.

Πρωτόγνωρη η καταστροφή, πρωτόγνωρα τα αντανακλαστικά και η αντίδραση της Κυβέρνησης, που στάθηκε από τη πρώτη στιγμή στο πλευρό των συμπολιτών μου.

Αυτό που ωστόσο δεν θα μπορούσε να αντικατασταθεί, θα ήταν η απώλεια ανθρώπινων ζωών. Και επιμένω σε αυτό, διότι φτάσαμε πολύ κοντά στο να συμβεί.

Δεν είναι ευρέως γνωστό, όμως τη βραδιά εκείνη, οι άντρες της Πυροσβεστικής Καρδίτσας και της ΕΜΑΚ Λάρισας, με τη συνδρομή της Αστυνομίας, απεγκλώβισαν 680 άτομα από τη περιοχή Καμινάδων, στα σεισμόπληκτα και πέριξ του θερινού κινηματογράφου.

Προσωπικά αισθάνομαι την ανάγκη, να ευχαριστήσω τους άντρες και τις γυναίκες, που επιχείρησαν υπό τις αντίξοες αυτές συνθήκες. Έζησα πολύ έντονα, τα όσα διαδραματίστηκαν εκείνες τις δύσκολες ώρες, διότι ήμουν παρούσα και με ενεργό ρόλο, από τις 7 το απόγευμα της Παρασκευής, μέχρι τις 7 το πρωί του Σαββάτου. Και συνέχισα φυσικά…

Βρισκόμουν από νωρίς στο γραφείο μου, επικοινωνούσα συνεχώς με τον αντιπεριφερειάρχη, τους δημάρχους, τοπικούς παράγοντες και φίλους, και είχα σφαιρική εικόνα της κατάστασης, τόσο στα ορεινά, όσο και στο κάμπο. Περίπου στις 7 με ενημέρωσε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Τσιάκος, για μεγάλο κίνδυνο πλημμύρας στον οικισμό της Μαύρικας.

Αμέσως κάλεσα τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά, τον ενημέρωσα και ζήτησα ενισχύσεις. Η αντίδραση της Πολιτικής Προστασίας υπήρξε ακαριαία και θέλω να ευχαριστήσω θερμά, τον Υπουργό και τους συνεργάτες του, για την ετοιμότητα και την άμεση ανταπόκριση τους, παρόλο που εκείνη τη στιγμή, διαχειρίζονταν ταυτόχρονα και πανελλαδικά ακραία φαινόμενα.

Σε 45’ κατέφθασαν στη Καρδίτσα τμήμα της ΕΜΑΚ Λάρισας, οχήματα και πλωτά μέσα, επικεφαλής των οποίων ήταν ο Υποστράτηγος κ. Μάριος Αποστολίδης, Συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικής Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, που ήρθε από τη Λαμία.

Σημείο συνάντησης ορίσαμε την είσοδο της πόλης, στην διασταύρωση της Μέλισσας. Ενημέρωσα και συναντηθήκαμε ο κ. Τσιάκος, ο κ. Νούσιος, ο κ. Αποστολίδης με δυνάμεις της ΕΜΑΚ, Δυνάμεις της Πυροσβεστικής και Αστυνομίας Καρδίτσας υπό τους διοικητές κ.κ. Νταουντά και Ραïκο αντίστοιχα, και εγώ.

Η επιχείρηση στη Μαύρικα δεν κατέστη εφικτή, λόγω αδυναμίας προσέγγισης των πλωτών μέσων, που παρασύρονταν από το ρεύμα, και των βαρέων οχημάτων, αφού η περιοχή είχε μετατραπεί σε λίμνη. Παρά την αδυναμία να επιχειρήσουν, ζήτησα από τον κ. Υποστράτηγο, να παραμείνει ο ίδιος και οι δυνάμεις του στη πόλη, λόγω του ότι η νύχτα προμηνύοταν δύσκολη. Πράγμα που έκανε και θέλω να δηλώσω την ευγνωμοσύνη μου γι’ αυτό, διότι απεδείχθη σωτήριο.

Συμφωνήσαμε, ότι θα βρισκόμαστε σε επαφή και εκείνος μετέβη στον Σταθμό της Πυροσβεστικής και εγώ στη πόλη. Καθοδόν πληροφορήθηκα, ότι ξεχείλιζε το ποτάμι στη Γέφυρα στα Χίλια Δέντρα και κατευθύνθηκα προς τα εκεί, παρατηρώντας στη Καραϊσκάκη να ρέουν λασπόνερα.

Στο ύψος του Νοσοκομείου, η Αστυνομία είχε κλείσει τον δρόμο και μου ζήτησε να επιστρέψω. Κατευθύνθηκα στο Δημαρχείο, στη πόλη υπήρχε ήδη διακοπή ρεύματος και το νερό είχε αρχίσει να ανεβαίνει. Γνωρίζοντας την τοπογραφία της Καρδίτσας, υποψιάστηκα ότι διέτρεχε μεγάλο κίνδυνο πλημμύρας η περιοχή των Καμινάδων, γεγονός που μου επιβεβαίωσε ο Δήμαρχος, φθάνοντας στο γραφείο του.

Επικοινώνησα αμέσως με τον Υποστράτηγο, επισήμανα τον κίνδυνο που διατρέχει η συγκεκριμένη περιοχή και του ζήτησα, την άμεση επέμβαση των δυνάμεων και των μέσων που διέθετε, και παράλληλα ενημέρωσα και την Αστυνομική Διεύθυνση.

680 συμπολίτες μας, που βρέθηκαν σε άμεσο κίνδυνο, διασώθηκαν με αυτό τον τρόπο, εκείνο το βράδυ.

Η ίδια παρέμεινα στο Δημαρχείο με τον Δήμαρχο, τον Γενικό Γραμματέα, δύο Αντιδημάρχους, τον ειδικό συνεργάτη και τις γραμματείς του. Ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, συντόνιζαν συνεργεία, για την καλύτερη δυνατή διαχείριση της κατάστασης και επικοινωνούσαν με πολίτες που βρίσκονταν σε ανάγκη. Εγώ από τη πλευρά μου, συνέδραμα για τον καλύτερο συντονισμό, ενημερώνοντας κυβερνητικά στελέχη για την πορεία της κατάστασης. Όλα αυτά βέβαια, έως ότου έπεσαν τα τηλεφωνικά δίκτυα.

07.15’ το πρωί, αφήνοντας στο Δημαρχείο τον κ. Τσιάκο και τους συνεργάτες του να συνεχίζουν την προσπάθεια, ξεκίνησα για το σπίτι μου με τα λασπόνερα να φθάνουν πάνω από το γόνατο. Εδώ θέλω να ευχαριστήσω τον συμπολίτη μας μηχανικό, κ. Γιάννη Βαïου, που κατεβαίνοντας από το γραφείο του, είχε την ευγένεια να με συνοδεύσει υποβασταζόμενη, μέχρι την πόρτα του σπιτιού μου, διότι μου ήταν αδύνατο να διασχίσω τον όγκο των λασπόνερων.

Μπήκα σε αρκετές λεπτομέρειες, για να κάνω γνωστά τα γεγονότα, όπως διαδραματίστηκαν και τα βίωσα εκείνο το βράδυ. Οι συνθήκες υπήρξαν ακραίες. Οι Δήμαρχοι όλων των Δήμων του Νομού, με τους οποίους επικοινωνούσα συνεχώς, με τα μέσα που διέθεταν, ήταν στις επάλξεις όλη τη νύχτα. Ο Αντιπεριφερειάρχης και ο μηχανικός εξοπλισμός της Περιφέρειας βρισκόταν στους δρόμους, παρέχοντας υπηρεσίες και βοήθεια.

Όσο για την Κυβέρνηση, η άμεση παρουσία του Πρωθυπουργού και του μισού Υπουργικού Συμβουλίου στη Καρδίτσα και οι μετέπειτα δράσεις της, απέδειξαν την βούληση να μην αφεθεί κανείς πολίτης στο έλεος του θεού, μετά την βιβλική αυτή καταστροφή και να αποκατασταθούν γρήγορα οι ζημιές.

Εύχομαι να ήταν η πρώτη και η τελευταία φόρα, που ζήσαμε τέτοιες δραματικές καταστάσεις στον τόπο μας. Όπως εύχομαι, να ξεπεράσουμε όσο πιο ανώδυνα την φονική πανδημία, για να συναντηθούμε και πάλι όλοι μαζί, υγιείς και δυνατοί.

Όσο για τις οικονομικές συνέπειες, που θα αφήσει πίσω της, να εμπιστευτούμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση του, ότι – διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες –  θα επουλώσει τις πληγές γρήγορα και αποτελεσματικά, όπως έγινε και με τις καταστροφές του Ιανού.




Total
0
Shares
Previous Article
Δήμος Μουζακίου: Παραδόθηκε ο δρόμος του Αγίου Γεωργίου Καραϊσκάκη που είχε καταστραφεί από τον Ιανό

Δήμος Μουζακίου: Παραδόθηκε ο δρόμος του Αγίου Γεωργίου Καραϊσκάκη που είχε καταστραφεί από τον Ιανό

Next Article
Kυκλώνες Ατλαντικού: Τέλος τα ονόματα από το ελληνικό αλφάβητο

Kυκλώνες Ατλαντικού: Τέλος τα ονόματα από το ελληνικό αλφάβητο

Related Posts