Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ασ. Σκόνδρα: Σταματούν τα προβλήματα του τ. ΟΓΑ – Οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται στην Καρδίτσα

skondra vroutsis

Ασ. Σκόνδρα: Σταματούν τα προβλήματα του τ. ΟΓΑ – Οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται στην Καρδίτσα

Μετά από σειρά πολιτικών επαφών και κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων της Βουλευτή του Νομού μας, κ. Ασημίνας Σκόνδρα, προς τους αρμόδιους Υπουργούς, Υφυπουργούς αλλά και τις Διοικήσεις των αρμόδιων φορέων, μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία και την δικαιολογημένη αγανάκτηση χιλιάδων ασφαλισμένων αγροτών ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) της Καρδίτσας.

Θυμίζουμε, ότι η κ. Σκόνδρα, πριν καν την ορκωμοσία της το περασμένο έτος, στις 15.07.2019, είχε συνάντηση με τον τότε Υφυπουργό Εργασίας, ζητώντας λύση, στο καυτό πρόβλημα των ασφαλισμένων στον πρώην ΟΓΑ. Ακολούθησαν συναντήσεις στις 31.08.2019, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη και στις 19.11.2019, με τον Υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση, όπου η Βουλευτής επισταμένως έθετε το εν λόγω ζήτημα.

Στη συνέχεια, τον περασμένο Δεκέμβριο, συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση της κ. Σκόνδρα προς τον Υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, με θέμα την «Σοβαρή δυσλειτουργία λόγω υποστελέχωσης των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ Αγροτών Θεσσαλίας» τον Δεκέμβριο 2019.

Μετά από συμπληρωματικές επαφές και συνεργασίες της κ. Βουλευτή και του κ. Υπουργού, η Διοίκηση του Οργανισμού Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης e-ΕΦΚΑ, προχωράει τώρα στην τροποποίηση και υλοποίηση των αποφάσεων όπως ισχύουν σήμερα οι υπ’ αρ. 760830/19 (ΦΕΚ 2627 Β/19) και 101956 (ΦΕΚ 3822 Β/20).

Σε δήλωση της, η κ. Σκόνδρα, διευκρινίζει ότι «με τον τρόπο αυτό, ένα πάγιο αίτημα των αγροτών του Νομού μας υλοποιείται. ΤοΠεριφερειακό Υποκατάστημα ΜισθωτώνΚαρδίτσας (πρώην ΙΚΑ) αναλαμβάνει μεγάλο κομμάτι των εκκρεμών υποθέσεων, που ταλαιπωρούν επί χρόνια τους συναλλασσόμενους πολίτες.  

Το σύστημα αποσυμφορίζεται, μειώνοντας παράλληλα την αναμονή των ασφαλισμένων, που για κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούσε τα 2½ έτη. Οριστικό τέλος και στην ταλαιπωρία χιλιάδων αγροτών, που ήταν εγκλωβισμένοι στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, με καθυστερήσεις στην υπαγωγή – εγγραφή τους στον ΟΓΑ, απαραίτητη για την έκδοση βεβαίωσης ασφάλισης, όσο και για τη διαγραφή τους, αφού τα αρμόδια τμήματα στη Καρδίτσα αναλαμβάνουν, από τώρα και στο εξής, την διεκπεραίωση τους.  

Τονίζω, ότι τις μέρες αυτές πραγματοποιείται επιμόρφωση/εκπαίδευση υπαλλήλων των Περιφερειακών Υποκαταστημάτων του πρώην ΙΚΑ Θεσσαλίας, με συμμετοχή υπαλλήλων της Καρδίτσας, ώστε κατόπιν νέου σχετικού ΦΕΚ, τα εν λόγω τοπικά καταστήματα, να αναλάβουν περισσότερες αρμοδιότητες του τέως ΟΓΑ, όπως την έκδοση συντάξεων γήρατος.  

Χαίρομαι, που αυτό το ζήτημα βρίσκει τη λύση του. Απομένει βέβαια, να στηριχθεί το υποκατάστημα πρώην ΙΚΑ, και οι υπηρετούντες υπάλληλοι του εμπράκτως, που με αρτιότητα, ευσυνειδησία και υψηλό αίσθημα ευθύνης, εκτελούν τις νέες αυτές αρμοδιότητες. Απαιτούνται κατάλληλες υποδομές και εξοπλισμός, αλλά και επιπλέον αριθμός υπαλλήλων, διότι ο όγκος εργασίας τους πολλαπλασιάζεται.» 

Ακολουθεί περιληπτική ανάλυση των εν λόγω αποφάσεων του e-ΕΦΚΑ:

Στο Τμήμα Παροχών Ασθενείας του Περιφερειακού Υποκαταστήματος Μισθωτών Καρδίτσας μεταφέρονται από το Περιφερειακό Τμήμα Αγροτών Θεσσαλίας οι ακόλουθες αρμοδιότητες για τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους του τ. ΟΓΑ:

  • Η παραλαβή των αιτήσεων για τη χορήγηση σύνταξης θανάτου,
  • Μεταβολή στοιχείων μητρώου και απόδοση εξόδων κηδείας,
  • Μέριμνα για τη συγκέντρωση ελλειπόντων δικαιολογητικών
  • Έκδοση των αποφάσεων περί επιδόματος κυοφορίας, τοκετού, βοηθήματος λοχείας, συνταξιοδοτήσεως ή μη των αιτούντων.
  1. Στο ΤμήμαΕσόδων του Περιφερειακού Υποκαταστήματος Μισθωτών Καρδίτσας μεταφέρονται οι ακόλουθες αρμοδιότητες για τους ασφαλισμένους τ. ΟΓΑ:
  • Θεμάτων υπαγωγής ή μη στην ασφάλιση.
  • Χορήγησης βεβαιώσεων για την ασφαλιστική κατάσταση, χρόνο ασφάλισης και ασφαλιστικής ενημερότητας.
  • Η έκδοση απόφασης επιστροφής εισφορών που έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως
  1. Στο Τμήμα Μητρώου του Περιφερειακού Υποκαταστήματος ΜισθωτώνΚαρδίτσας μεταφέρονται οι ακόλουθες αρμοδιότητες:
  • Η επεξεργασία των στοιχείων των μεταβολών στη προσωπική ή ασφαλιστική κατάσταση των ασφαλισμένων.
  • Η τήρηση και η ενημέρωση του Μητρώου Ασφαλισμένων.
  • Η μέριμνα για τη χορήγηση/παράταση ασφαλιστικής ικανότητας.



Total
0
Shares
Previous Article
edathess

Συνεργασία ΔΕΔΑ – ΕΔΑ ΘΕΣΣ - Στη λειτουργία και συντήρηση των δικτύων διανομής

Next Article
Τρίκαλα: Συνελήφθη με 2 κιλά και 429 γραμμάρια κάνναβης

Τρίκαλα: Συνελήφθη με 2 κιλά και 429 γραμμάρια κάνναβης

Related Posts

nero 4
Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ. στην κοινοβουλευτική επιτροπή σχετικά με την «Δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (Ο.Δ.Υ.Θ.)»

Εισήγηση Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ. στην κοινοβουλευτική επιτροπή σχετικά με την «Δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (Ο.Δ.Υ.Θ.)» Κύριε Πρόεδρε, Κύριοι Υπουργοί,…
new E65
Διαβάστε περισσότερα

Εγκαινιάζεται παρουσία του Πρωθυπουργoύ το τμήμα Λαμία – Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65

Εγκαινιάζεται παρουσία του Πρωθυπουργoύ το τμήμα Λαμία – Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65 Παρουσία του Πρωθυπουργού, πραγματοποιούνται…