Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ασ. Σκόνδρα: Οι λαϊκές αγορές εκσυγχρονίζονται προς όφελος καταναλωτών, παραγωγών και επαγγελματιών  

Ασημίνα Σκόνδρα

Ασ. Σκόνδρα: Οι λαϊκές αγορές εκσυγχρονίζονται προς όφελος καταναλωτών, παραγωγών και επαγγελματιών  

«Οι λαϊκές αγορές, δεν ιδιωτικοποιούνται, δεν εισέρχονται εταιρείες. Δεν επηρεάζονται οι υπάρχουσες άδειες των επαγγελματιών.Δεν επηρεάζονται οι παραγωγοί, που κατέχουν θέσεις. Όσοι έχουν άδειες χωρίς να έχουν θέση, θα τις αποκτήσουν πριν την προκήρυξη των νέων κενών θέσεων. Οι ποινές δεν αυστηροποιούνται» τόνισε η Βουλευτής μας, κ. Ασημίνα Σκόνδρα, στην ομιλία της στη Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπ. Ανάπτυξης για το υπαίθριο εμπόριο.

Μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Ο θεσμός των λαϊκών αγορών, συστάθηκε το 1929 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, στην δύσκολημεταπολεμική περίοδοκαι μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Σε μία περίοδο οικονομικής δυσχέρειας, για να αντιμετωπιστεί η κερδοσκοπία των μεσαζόντων και να φέρει παραγωγούς και καταναλωτέςσε απευθείας συναλλαγή, με πραγματικό όφελος και για τους δύο. 

Πέρασαν περισσότερες από 9 δεκαετίες, ο θεσμός άνθισε, πέρασε δοκιμασίες και αλλαγές, βελτιώθηκε και σήμερα οι περισσότερες Ελληνίδες και οι Έλληνες, εμπιστεύονται και προτιμούν τις λαϊκές αγορές, για να προμηθευθούν ποιοτικά, οικονομικά και φρέσκαβασικά αγαθά. 

Η Κυβέρνηση εισάγειένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο, για την βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας του θεσμού. Οι συνθήκες που διέπουν την παραγωγή, την οικονομία, τους κανόνες της αγοράς και τις καταναλωτικές συνήθειες και προτιμήσεις, σαφώς έχουν αλλάξει. Όπως και η τεχνολογία,που εξελίχθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ζούμε στον 21ο αιώνα και οι λαϊκές αγορές, που όλοι αγαπούμε και επισκεπτόμαστε, δεν μπορούν να αποτελούν εξαίρεση, στην προσαρμογή των νέων δεδομένων και της εξέλιξης.  

Στα σχέδια εκσυγχρονισμού της Κυβέρνησης, ο αντιπολιτευτικός λόγος που ακούμε, είναι και πάλι μία γενική και αόριστη,κακοπροαίρετη κριτική,που πολύ συχνά γίνεται ακραία. Στη παρούσα, ο ΣΥΡΙΖΑ μας κατηγορεί, ότι στοχεύουμε στην κατάργησητων λαϊκών αγορών. Λέει ότι δεν έχουμε επαφή με τα λαϊκά στρώματα. 

Και προσέξτε, αυτό το λέει στη Νέα Δημοκρατία, την παράταξη που είναι η συνέχεια του Λαϊκού Κόμματος και ο φυσικός εκφραστής του, όπως και των λαϊκών στρωμάτων. 

Ο Υπουργός, κ. Γεωργιάδης,κατ’ επανάληψη διευκρίνισε, ότι πραγματοποιήθηκε εκτενέστατος διάλογος, με όλους τους εμπλεκομένους. Κανείς εκπρόσωπος δεν το διαψεύδει. Ωστόσο, διάλογος δεν σημαίνει απαραιτήτως συμφωνία σε όλα. Ότανεξαντλείται, τότε φτάνει η ώρα των αποφάσεων και της νομοθέτησης, που είναι ευθύνη του κάθε Υπουργού. 

Στέκομαι στην πολιτική ουσία, καθώς αγγίζει μέρος παραγωγών της Καρδίτσας, της Περιφέρειας μου. Οι παραγωγοί που έχουν πάγκο στις λαϊκές, συντελούν στο να δημιουργηθεί η αμφίδρομη εμπιστοσύνη, μεταξύ των ιδίων και των καταναλωτών. Τονώνουν και αναπτύσσουν την τοπική οικονομία.  

Παράγουν και διαθέτουν στην αγορά ποιοτικά προϊόντα, σε τιμές προσιτέςγια τον καταναλωτή και δίκαιες για τους ίδιους.  

Και αφού εφαρμόζουν στη πράξη,  το δόγμα «από το χωράφι, στο ράφι», δικαίως διεκδικούν την προστιθέμενη αξία του προϊόντος, που θα εισέπρατταν σε διαφορετική περίπτωση οι μεσάζοντες. 

ΟιΚυβερνήσεις βεβαίως, οφείλουν να νομοθετούνμε βασικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, το καλό των πολλών και όταν υπάρχει ανάγκη νομοθέτησης.  

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι κοινά αποδεκτό, ότι τέτοια ανάγκη υπάρχει. Το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών, χρήζει βελτιώσεων και υπάρχουν ανοικτά ζητήματα, που οφείλουν να λυθούν, για  την εύρυθμη λειτουργία τους, την διαφάνεια και την προστασία των καταναλωτών, των παραγωγών και των επαγγελματιών.  

Να πάψουν οι κακές γλώσσες, να διασπείρουν ψεύδη και λάσπη στον ανεμιστήρα. Οι λαϊκές αγορές δεν ιδιωτικοποιούνται. Στις λαϊκές αγορές, δεν εισέρχονται εταιρείες.  

Δεν επηρεάζονται οι υπάρχουσες άδειες των επαγγελματιών. Δεν επηρεάζονται οι παραγωγοί, που κατέχουν θέσεις. Και, όσοι έχουν άδειες χωρίς να έχουν θέση, θα τις αποκτήσουν πριν την προκήρυξη των νέων κενών θέσεων. Οι ποινές δεν αυστηροποιούνται.  

Ο Υπουργός δεσμεύθηκε για βελτιώσεις,όπως την αποσαφήνιση της διάρκειας των αδειών παραγωγών πωλητώνσε πέντε έτη, για να μην υπάρχει ανησυχία, επανάληψης της διαδικασίας κάθε χρόνο.  

Για υποχρεωτική γνωστοποίηση των κενών θέσεων, σε λαϊκές αγορές δύο φορές το χρόνο, ώστε να μην χάνεται χρόνος και να γίνεται γρήγορη κάλυψη των κενών θέσεων.  

Οιμοριοδότηση θα αφορά μόνο σε περιπτώσεις, όπου υπάρχουν λιγότερες διαθέσιμες θέσεις απ’ ότιοι ενδιαφερόμενοι. Κανείς δεν θα μένει εκτός λαϊκών αγορών. Σε περίπτωση όμως, που δεν υπάρχει διαθέσιμη θέσηστην συγκεκριμένη αγορά, θα πάρει θέση σε κάποια διπλανή,που θα υπάρχει.Είναι το πρακτικότερο και το λογικότερο.  

Δίνεται ένας μήνας περιθώριο για τους παραγωγούς της Αττικής να μετατρέψουν την άδεια τους σε εμπορική, εάν επιθυμούν. Δίνεται έτσι δυνατότητα να νομιμοποιηθούν κάποιοι, που λόγω του μικρού κλήρου, η παραγωγή τους δεν επαρκεί ώστε να πωλούν όλο το χρόνο και αναγκάζονται από ένα σημείο και μετά να προμηθεύονται από αλλού και επί της ουσίας να εμπορεύονται.  Το φαινόμενο αυτό υπάρχει σε όλη την επικράτεια, όπου οι περισσότεροι εξ’ ανάγκης, αλλά και κάποιοι εκ του πονηρού, το πράττουν πολλές φορές.  

Ήμουνελεγκτής τομεάρχης του ΟΣΔΕ και έχω σαφή εικόνα. 

Η διαφάνεια είναι προς όφελος των σωστών παραγωγών και προς όφελος των καταναλωτών, που θα γνωρίζουν τι προμηθεύονται και από ποιον. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία σε παραγωγό, ότι θα αποκλειστεί από τις λαϊκές αγορές.  

Για την προσωρινή ανάκληση των αδειών, οι δύο διαφορετικοίέλεγχοιτου ΣΔΟΕ, γίνονται πλέον τρεις. Εφόσον διαπιστωθεί φοροδιαφυγή, σε τρεις διαφορετικούς ελέγχους εντός του έτους, θα γίνεται η ανάκληση, διότι προφανώς, εκεί μιλάμε για συστηματική παραβίαση της φορολογικής νομοθεσίας.    

Στόχος της Κυβέρνησης, είναι οι λαϊκές αγορές να λειτουργούν με διαφάνεια, με ισονομία, υπέρ του ανταγωνισμού, υπέρ της ελεύθερης διακίνησης των αγροτικών προϊόντων και της απρόσκοπτης δραστηριοποίησης των παραγωγών.  Με την διασφάλιση πάντα του καταναλωτικού κοινού.  

Το παρόν νομοσχέδιο αναμορφώνει και εκσυγχρονίζει το ρυθμιστικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου, αφήνοντας πίσω μια σειρά στρεβλώσεων, πολλές εκ των οποίων διακινούνται από κατευθυνόμενους δήθεν παράγοντες, με ισόβιες ιδιότητες, που ακόμη και τώρα προσπαθούν να διχάσουν τον κλάδο και να εκφοβίσουν τους συναδέλφους τους.»




Total
0
Shares
Previous Article
Rapid tests: Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα των μαζικών δειγματοληπτικών ελέγχων ανίχνευσης κορωνοιού στη Θεσσαλία αύριο Πέμπτη 4/11

Next Article
kdap ilios kogia

Εγκαίνια του ΚΔΑΠ ΜΕΑ Ήλιος στην Καρδίτσα

Related Posts

Χρ. Τριαντόπουλος: Θεσμοθετήθηκε η ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες - Χρ. Τριαντόπουλος: Με την τροπολογία ανοίγει ο δρόμος για τις ενισχύσεις των πλημμυροπαθών αγροτών της Θεσσαλίας από τον ΕΛΓΑ - Χρ. Τριαντόπουλος στη Βουλή: Εργαζόμαστε όλοι εντατικά για να φτάσει η πρώτη αρωγή σε όσους πραγματική την δικαιούνται
Διαβάστε περισσότερα

Χρ. Τριαντόπουλος: Με ετήσιο ορίζοντα η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους πληγέντες από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023

Χρ. Τριαντόπουλος: Με ετήσιο ορίζοντα η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους πληγέντες από τις πλημμύρες…
mitsotakis mouzaki
Διαβάστε περισσότερα

Σημαντική η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι! Παρουσίασε τα έργα αποκατάστασης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias»

Σημαντική η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι! Παρουσίασε τα έργα αποκατάστασης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα…
Τοποθέτηση Τάσου Τσιαπλέ στο Π.Σ. Θεσσαλίας για τα προβλήματα των αγροτών - Τάσος Τσιαπλές: Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
Διαβάστε περισσότερα

Να καλύψει το κράτος όλο το ποσό του ενοικίου, όσων πλημμυροπαθών αναγκάστηκαν να νοικιάσουν, γιατί τα σπίτια τους δεν κατοικούνται

Να καλύψει το κράτος όλο το ποσό του ενοικίου, όσων πλημμυροπαθών αναγκάστηκαν να νοικιάσουν, γιατί τα σπίτια τους…