Ασ. Σκόνδρα: Η Κυβέρνηση ανακρίθηκε στο αίτημα μου – Μέχρι 4000 € ενίσχυση στους Πολιτιστικούς Συλλόγους μέσω Επιστρεπτέας

Ασ. Σκόνδρα: Η Κυβέρνηση ανακρίθηκε στο αίτημα μου - Μέχρι 4000 € ενίσχυση στους Πολιτιστικούς Συλλόγους μέσω Επιστρεπτέας

Ασ. Σκόνδρα: Η Κυβέρνηση ανακρίθηκε στο αίτημα μου – Μέχρι 4000 € ενίσχυση στους Πολιτιστικούς Συλλόγους μέσω Επιστρεπτέας

Σημαντικές αποδείχθηκαν οι παρεμβάσεις της Βουλευτή Καρδίτσας, κ. Ασημίνας Σκόνδρα, με κυρίαρχη την κοινοβουλευτική ερώτηση, που κατέθεσε μέσω της Βουλής, στις 19.01.2021 προς τους Υπουργούς Πολιτισμού κα. Μενδώνη, Οικονομικών κ. Σταïκούρα και Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη και ζητούσε την οικονομική ενίσχυση των Πολιτιστικών Συλλόγων και Σωματείων.

Χθες υπογράφθηκε η σχετική απόφαση, με την οποία η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ενίσχυση των Συλλόγων και Σωματείων, λόγω των απωλειών που υπέστησαν εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19. 

Σε δήλωση της, η κ. Σκόνδρα τονίζει:

«Με μεγάλη ικανοποίηση έλαβα γνώση αρμοδίως για την υπογραφή της σχετικής απόφασης, για την ένταξη των Πολιτιστικών Συλλόγων και Σωματείων στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7. Το ύψος της χρηματοδότησης θα εξαρτηθεί από το προσωπικό που απασχολεί κάθε Σύλλογος ή Σωματείο και υπολογίζεται από 1.000 έως 4.000 ευρώ. Πρόκειται για μία σημαντική οικονομική στήριξη και ενίσχυση των 215 και πλέον πολιτιστικών, μορφωτικών και χορευτικών συλλογών που είναι ενεργοί, κανονικά εγγεγραμμένοι και κάτοχοι ΑΦΜ στο Ν. Καρδίτσας.  

Η παρέμβαση μου τον περασμένο Ιανουάριο, βρήκε ανταπόκριση από τη Κυβέρνηση και έχουμε το ουσιαστικό αποτέλεσμα, που δίνει οικονομική ανάσα και διασφαλίζει εν μέρει την λειτουργικότητα των συλλόγων μας και την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομίας του τόπου μας»  

Στα πλαίσια αυτά θυμίζουμε την ερώτηση, που είχε καταθέσει στους 3 Υπουργούς η Βουλευτής μας, κ. Ασημίνα Σκόνδρα, τον Ιανουάριο του 2021 για την στήριξη των πολιτιστικών συλλόγων του Νομού μας. 

«Όπως προκύπτει από το Μητρώο της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων, το δευτεροβάθμιο όργανο του Νομού Καρδίτσας, περισσότεροι από 215 πολιτιστικοί, μορφωτικοί και χορευτικοί σύλλογοι είναι ενεργοί, κανονικά εγγεγραμμένοι και κάτοχοι ΑΦΜ, στο νομό μας. 

Οι εν λόγω πολιτιστικοί σύλλογοι διαχρονικά αποτελούν σημείο αναφοράς, για την διάδοση τοπικών εθίμων, την διάσωσητ ωνπαραδόσεων του τόπου, αλλά και την δημιουργική ενασχόληση των ανθρώπων που ζουν στην Περιφέρεια. Ειδικά για τους νέους και τις νέες, αποτελούν ίσως μοναδικό τρόπο, να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τις ιδιαιτερότητες του τόπου τους, ώστε η πολιτιστική κληρονομιά να διατηρηθεί ζωντανή, να καλλιεργηθεί, να μεταδοθεί και να μη χαθεί με την πάροδο των ετών. 

Βασική πηγή χρηματοδότησης των παραπάνω συλλόγων είναι οι εισφορές μελών και τα λιγοστά έσοδα από δράσεις που πραγματοποιούν στη διάρκεια του έτους. Είναι γνωστό ότι από τον Μάρτιο του 2020, λόγω των αυστηρών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον covid-19, το σύνολο των προαναφερθέντων συλλόγων βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας, με αποτέλεσμα να έχουν ματαιώσει το σύνολο των εκδηλώσεων τους και ως εκ τούτου να έχουν απωλέσει κάθε πηγή χρηματοδότησης τους. Λαμβάνοντας υπόψη, ότι και τα μέλη δεν συνεισφέρουν, αφού οι σύλλογοι βρίσκονται σε αδράνεια. 

Συνέπεια των παραπάνω σήμερα, ένα έτος μετά την πρώτη επιβολή περιοριστικών μέτρων κατά της διασποράς του ιού, σχεδόν το σύνολο των πολιτιστικών συλλόγων έχει οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο και σε πλήρη αδυναμία, κάλυψης βασικών, ανελαστικών και παγίων εξόδων τους. Δηλώνουν απερίφραστα δε αυτή τους την αδυναμία και τον κίνδυνο οριστικής διάλυσης τους, με την παράπλευρη απώλεια και θέσεων εργασίας των απασχολουμένων σε αυτούς. 

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: 

  • Δύναται να συμπεριληφθούν οι πολιτιστικοί σύλλογοι, στα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης τη ςκυβέρνησης, από την πανδημία Covid-19;
  • Πως προτίθεται να διασφαλίσει η κυβέρνηση την λειτουργία των εν λόγω συλλόγων, ώστε να μην οδηγηθούν σε οριστικό κλείσιμο, με ότι επακόλουθα μπορεί να έχει αυτό για τις υγιείς δραστηριότητες των τοπικών κοινωνιών και την απρόσκοπτη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μαςTotal
0
Shares
Previous Article
adedy apergia

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία στις 3 Ιουνίου κατά του εργασιακού νομοσχεδίου

Next Article
forologikes diloseis 3

Φορολογικές δηλώσεις: Οι νέοι κωδικοί και οι αλλαγές - Προετοιμασίες για το άνοιγμα του Taxisnet


Total
0
Share