Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ασ. Σκόνδρα: Διάλυση – Εξαθλίωση – Αφανισμός – Ήρθε η ώρα των αγροτών

Η πλήρης διάλυση της οικονομίας επιτεύχθηκε από τον Τσίπρα και την κυβέρνησή του, άμεσα και σε ελάχιστο χρόνο, από την ώρα που ανέλαβε.

Ρίχνοντας το βάρος στην οικονομία, δεν έγινε από την αρχή αντιληπτό, ότι με την ίδια αμεσότητα και ταχύτητα, διαλύουν τη χώρα και το κράτος.

Η πλήρης αποσύνθεση σε όλους τους τομείς, βιώνεται πλέον καθημερινά από τους πολίτες.

Η κοινωνία βρίσκεται σε σύγχυση και οι άνθρωποι τρελαμένοι, δεν μπορούν να βρουν λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας, που τα δημιουργεί η ίδια η κυβέρνηση.

Και δεν αναφέρομαι στην ανεργία και τη φτώχεια, που είναι παγιωμένα δεδομένα, αναφέρομαι σε πολύ πιο απλά ζητήματα, που όσο κι αν κάποιοι φιλότιμοι κρατικοί λειτουργοί προσπαθούν, δεν μπορούν να δώσουν λύσεις.

Διότι, όταν το κεντρικό κράτος, που κινείται από την κυβέρνηση, δεν λειτουργεί, δεν αποφασίζει, δεν διοικεί, δε κατευθύνει, τότε όλος ο κρατικός μηχανισμός παραλύει.

Πρόσφατο και τρανταχτό παράδειγμα το «μπάχαλο», που ταλαιπωρεί τους αγρότες-παραγωγούς, κτηνοτρόφους τις τελευταίες ημέρες.

Μετά από ένα χρόνο απλήρωτοι από τα πάντα και μετά από αλλεπάλληλες κοροϊδίες, πιστώθηκαν οι λογαριασμοί των παραγωγών και παράλληλα αναρτήθηκαν τα προσωρινά δικαιώματα.

Ο ερασιτεχνισμός, η ανεπάρκεια και η διαχειριστική ανικανότητα, δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στον αγροτικό κόσμο, που το δρομολόγιό του πλέον, είναι τράπεζα –ΟΠΕΚΕΠΕ- ΟΣΔΕ και πάλι απ’ την αρχή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι λογαριασμοί είναι άδειοι, τα λάθη στα δικαιώματα για την επόμενη 5ετία, τραγικά, οι κουτσουρεμένες ενισχύσεις, εξαγρίωσαν τους αγρότες και σα να μην έφταναν όλα αυτά, παρακρατήθηκε και η ασφάλιση του ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα, πολλοί να φαίνονται και χρεωμένοι.

Μπροστά σε παρόμοια δυσάρεστη έκπληξη, βρίσκονται βεβαίως και οι «νεοεισερχόμενοι» αγρότες, που σε σχέση με τους «παλιούς» αγρότες, με την ίδια καλλιέργεια και στην ίδια περιοχή, εισπράττουν μικρότερα ποσά

Όλοι πλέον μιλούν για πρωτοφανή εμπαιγμό και απίστευτη κοροϊδία, αφού είχαν ακούσει τον αρμόδιο Υπουργό να δεσμεύεται, ότι έστω και τώρα, θα πληρωθούν για το 90% της ενίσχυσης.

Τελικά, οι λογαριασμοί πιστώθηκαν με το 50% και το υπόλοιπο –το οποίο βεβαίως είναι 35%- τώρα μετατίθεται να πληρωθεί το Φεβρουάριο. Κι εδώ προσθέτω «με κάθε επιφύλαξη», διότι, η κυβέρνηση αυτή δεν γνωρίζει τη λέξη «συνέπεια».

Το αξιοσημείωτο είναι, ότι το αρμόδιο Υπουργείο δεν μπήκε καν στον κόπο να ενημερώσει τον αγροτικό κόσμο, έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα μέρος του πανικού.

Να τους πει δηλαδή, ότι φέτος, με την νέα ΚΑΠ, δεν έχουμε πλέον ενιαία ενίσχυση, αλλά έχουμε «βασική» και «πράσινη», που στο σύνολό της θα είναι μειωμένη κατά 15%. Να δώσουν έστω το παράδειγμα, ότι ένας αγρότης που πέρσι έλαβε ως προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης το ποσό των 10.000 ευρώ, φέτος ο λογαριασμός του, θα πιστωθεί περίπου 5.000 ευρώ, δηλαδή τα μισά. Επειδή υπάρχει η μείωση του 15% στις επιδοτήσεις, θα πάει στα 8.500 ευρώ. Από αυτά αφαιρούμε το 30% του πρασινίσματος, που υποτίθεται ότι θα δοθεί το Φεβρουάριο, άρα το ποσό μειώνεται στα 5.400 ευρώ.

Και ενώ οι αγρότες έλαβαν το 90% της βασικής ενίσχυσης, ουσιαστικά, το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στα 50% της παλιάς ενιαίας ενίσχυσης.

Όσο για τη νιτρορρύπανση, εκεί πλέον επικρατεί το απόλυτο χάος. Και αφού, αρχές του ’15, είχε προγραμματιστεί η πληρωμή του ’13, ένα χρόνο μετά, δεν έχουν γίνει ούτε καν οι διορθώσεις και πολλοί φαίνονται εκτός προγράμματος. Άρα η τύχη της είναι άγνωστη και ασαφής.

Δυστυχώς η κυβέρνηση των Τσίπρα- Καμμένου, δεν συγκινείται, αν ο αγρότης θα πρέπει να φάει, να συντηρήσει οικογένεια, να πληρώσει εμπόρους, λιπάσματα και φάρμακα, να τακτοποιήσει υποχρεώσεις προς το κράτος, φόρους, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας…

Έχουν αποφασίσει και αυτόν τον πλουτοπαραγωγικό τομέα, να τον αφανίσουν με συνοπτικές διαδικασίες. Όπως σχεδόν εξαφάνισαν όλο τον ιδιωτικό τομέα, από εμπόρους και βιοτέχνες, μέχρι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Από μια κυβέρνηση επικίνδυνη και αλλοπρόσαλλη, ακραία και ανεύθυνη, τι έχουμε να περιμένουμε;

Πόσο βάθος έχει αυτός ο γκρεμός;

Πόσες αντοχές μπορεί να έχουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες;

Ασημίνα Σκόνδρα
πρ. Βουλευτής Ν.Δ. Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article

49χρονος προσποιούμενος το μέντιουμ εξαπατούσε ανυποψίαστα θύματα

Next Article

Η Κινηματογραφική Λέσχη Καρδίτσας προβάλει την ταινία «Νιότη»