Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Άριστες οι εντυπώσεις από την διήμερη εκδρομή του Συλλόγου Αργιθεατών Τρικάλων

Η ανοδική πορεία του Συλλόγου Αργιθεατών
syllogos argitheaton kalavryta 2

 

Η ανοδική πορεία του Συλλόγου Αργιθεατών

Αναδεικνύεται μέσα από τις συνεχείς επιτυχίες των δραστηριοτήτων του, μια πορεία η οποία κρατά σαράντα χρόνια και συνεχίζεται.

Στις 18-05-2019 ημέρα Σάββατο το πρωί οι εκδρομείς ξεκίνησαν από τα Τρίκαλα με προορισμό την Τρίπολη με ενδιάμεσες στάσεις.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Έλλη Τσιρογιάννη ανέφερε στους εκδρομείς ότι τα ταξίδια δεν έχουν μόνο ψυχαγωγικό χαρακτήρα, αλλά μορφωτικό κοινωνικό και πολιτιστικό. Φτάνοντας στην Τρίπολη πρωτεύουσα του νομού Αρκαδίας τους ενημέρωσε για τα αξιοθέατα της πόλης για την ιστορία της και για την Τριπολιτσά κατά την Οθωμανική περίοδο.

Επισκεφθήκαμε το πολεμικό μουσείο που μέσα κρύβει μια μεγάλη ιστορία. Ημέρα των μουσείων η 18 Μαίου !!! Ξεναγηθήκαμε από τους υπαλλήλους.

Στη συνέχεια το λεωφορείο μας πήρε την ανηφόρα βογγώντας και αναστενάζοντας από το βάρος των εκδρομαίων (πενήντα δύο άτομα) και την ανηφόρα, για την Ιερά Μονή Μαλεβής Αρκαδίας.

Ένα ιστορικό μοναστήρι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Για την ιστορία της Μονής μας μίλησε η υπεύθυνη του Μοναστηριού. Να είναι ευλογημένο το όνομά της και η σκέπη της να μας συνοδεύει πάντα.

Ανήσυχοι όπως πάντα οι Αργιθεάτες ήθελαν το βράδυ στην Τρίπολη να στήσουν το χορό τους με τα μοναδικά τραγούδια τους, έτσι κι έγινε σ’ ένα παραδοσιακό κεντράκι.

Κυριακή πρωί αναχωρήσαμε για την Αγία Λαύρα Καλαβρύτων, μια από τις αρχαιότερες μονές του Ελληνικού, γνωστή ως τόπος έναρξης της Ελληνικής επανάστασης. Επισκεφθήκαμε το μουσείο, ο πολυτιμότερος θησαυρός που βρίσκεται στο μοναστήρι είναι το λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821, τα χρυσοκέντητα άμφια του Παλαιών Πατρών Γερμανού και πολλά άλλα. Στη συνέχεια έγινε μια στάση στην πλατεία Καλαβρύτων για καφέ. Από εκεί προορισμός μας ήταν ο τόπος θυσίας των Καλαβρυτών από το Γερμανικό στρατό.

Εκτελέστηκε όλος ο ανδρικός πληθυσμός και τα παιδιά πάνω από 12 ετών, σύνολο 750 άτομα. Παρακολουθήσαμε ηχητικά όλη την ιστορία. Συγκινηθήκαμε, κλάψαμε, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά..

Με βαριά καρδιά φύγαμε για τη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου. Κτισμένη στην είσοδο μιας φυσικής σπηλιάς σε υψόμ. 924 μ. που καθηλώνει και τον πιο αδιάφορο επισκέπτη. Το Μέγα Σπήλαιο έπαιξε σημαντικό ρόλο στις εξεγέρσεις κατά των Τούρκων.

Μετά τη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου πήραμε το δρόμο για την Άρτα. Στην είσοδο της πόλης βρίσκεται το φημισμένο πέτρινο γεφύρι, σήμα κατατεθέν της πόλης. Είναι το πιο ξακουστό γεφύρι στην Ελλάδα και αυτό το οφείλει στο θρύλο για τη θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα.

Τελείωσε το πρόγραμμα της εκδρομής μας και πήραμε το δρόμο επιστροφής για Τρίκαλα αργά το βράδυ.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου σε όλη τη διαδρομή ενημέρωνε και ξεναγούσε τους εκδρομείς σε κάθε τοποθεσία με την ανάλογη ιστορία του.

Οι άψογες οργανωμένες εκδρομές του Συλλόγου δείχνουν τη μεγάλη προσέλευση. Γυρίσαμε κατάκοποι και κουρασμένοι με ευχάριστες αναμνήσεις. Οι κυρίες δεν σταμάτησαν κατά την διάρκεια της εκδρομής να μοιράζουν πλούσια σπιτικά εδέσματα.

Μεγάλη διαδρομή, ακούραστοι οι δύο οδηγοί και ιδιαίτερα ο Βασίλης ο Κούρεντας με τα πλούσια ανέκδοτά του.

Ήταν μια πετυχημένη εκδρομή, χάρις στην άψογη διοργάνωσή της.

Ήταν ένα αξέχαστο ταξίδι.!!!

Έλλη Τσιρογιάννη

Πρόεδρος Αργιθεατών Τρικάλων

Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αργιθεάτικων Συλλόγων

syllogos argitheaton kalavryta 1

syllogos argitheaton kalavryta 3

syllogos argitheaton kalavryta 4




Total
0
Shares
Previous Article
ypourgeio oikonomikon

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη ρύθμιση οφειλών στην εφορία

Next Article
ntourva paraskevi

Ανακοίνωση του Συνδυασμού "ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΗΜΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ"