Αργιθέα Θεσσαλίας: “Χαρακτηριστικό παράδειγμα Άνισης Ανάπτυξης”

Share

Αργιθέα Θεσσαλίας: “Χαρακτηριστικό παράδειγμα Άνισης Ανάπτυξης”

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

Η παλιά καλή φρουρά των Πατριωτών Αργιθεατών, όπως φαίνεται, δεν το… βάζει κάτω, επιμένει και αγωνίζεται για μια Σύγχρονη Ανθρώπινη Αργιθέα!

Ο Ανθηριώτης Σπύρος Δ. Παπαδόπουλος με σημερινό άρθρο του σε μεγάλη κυριακάτικη εφημερίδα, πραγματεύεται τη φτώχεια, την εγκατάλειψη, τις στρεβλώσεις και άνιση μεταχείριση σε βάρος μειονεκτικών απομακρυσμένων ορεινών περιοχών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό, της Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας….
Ο Σπύρος Δ Παπαδόπουλος, θήτευσε Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, με Υπουργό τον Δημήτρη Γ. Σιούφα (2004-2007).

|. Έδρασε στο Πολιτιστικό Τοπικό Αργιθεάτικο Κίνημα επί πολλά χρόνια.
||.Υπήρξε εισηγητής στο Δ’ Παναργιθεάτικο Συνέδριο, που για πρώτη φορά έγινε εντός της Αργιθέας, στο Ιστορικό Πετρίλο το 1990 (τα πρώτα τρία, λόγω κακής βατότητας δρόμων, έγιναν στο γειτονικό Μουζάκι).
|||. Συνέλαβε την ιδέα ενός “Πιλοτικού Σχεδίου Ανάπτυξης Ορεινής φθίνουσας Περιοχής – Αργιθέα και Άγραφα”, που αποτύπωσε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως
*( ΦΕΚ 1656/21-8-2007/ αριθμός ΚΥΑ Οικονομίας – Οικονομικών και Ανάπτυξης: 17724/1211/Φ.24).
* Δημήτρης Σιούφας – Χρήστος Φώλιας – Γιώργος Αλογοσκούφης.

|V. Η Ελληνική Πολιτεία με επίσημο τρόπο, “υιοθέτησε” τη φθίνουσα περιοχή της Αργιθέας, αναγνώριζε την άδικη κατανομή πόρων και μη ίση μεταχείριση σε σχέση με γειτονικές περιοχές της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας.

* Μιλούσε για Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης, για αειφορικά έργα και το κυριότερο: Για την άρση της απομόνωσης της ορεινής πατρίδας μας.

√ Για Ορεινά Κέντρα Ανάπτυξης (τρία/ένα ανά ενότητα/Αποκεντρωτικό μοντέλο).
√ Σύγχρονο οδικό δίκτυο και εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
√ Χρηματοδότηση μέσω πρώτου ΕΣΠΑ (2007-2013) – του ΠΔΕ και του” Πίνδος”.

• Φορέας Υλοποίησης: Περιφέρεια Θεσσαλίας.
• Συντονιστής: ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας του Υπ.Ανάπτυξης.

V. Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι, ως Αιρετοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Αργιθέα – πριν είκοσι χρόνια – σε στενή συνεργασία με όλες τις Κυβερνήσεις, πετύχαμε την Ασφαλτόστρωση χιλιομέτρων χωματόδρομων – και σήμερα και τα είκοσι χωριά να έχουν όλα άσφαλτο και βασικές υποδομές.
Με τη σφραγίδα του αείμνηστου Δημήτρη Σιούφα, από το 2004, ήρθαν κονδύλια στο νομό Καρδίτσας (ΕΑΠΝΑ 2 – Πίνδος) και προχώρησαν οι ασφαλτοστρώσεις έως Καταφύλλι -Αργύρι, έως Καλή Κώμη – Ελληνικά, οι Μελέτες έως Ρόγκια – Βραγκιανών/Φελίκι Κέδρων, από Αργύρι έως Όρια Αιτωλοακαρνανίας και επαρχιακής οδού “Γέφυρα Κοράκου έως Β Μάραθο – Αετοχώρι – Μονή Σπηλιώτισσας” κλπ. κλπ.

* Δυστυχώς, ο “Καλλικρατικός οδοστρωτήρας” ανέκοψε τους ρυθμούς σύγκλισης της οικολογικής – δυναμικής περιοχής μας, της κοιλάδας Αχελώου ποταμού και Αργιθέας σε συνδυασμό με την ανόρεχτη Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλίας, η οποία από το 2011 έως σήμερα, φέρθηκε στην απομακρυσμένη περιοχή των 20 κοινοτήτων χωρίς όραμα, δίχως πολιτική βούληση ισόρροπης ανάπτυξης .

• Την αντιμετώπισε ως…. “νόθο τέκνο/αποπαίδι”… της ισχυρής Θεσσαλίας!

* Ούτε μια φορά στα 11 έτη εξουσίας του, ο νυν Περιφερειάρχης Θεσσαλίας δεν έχει επισκεφθεί τα χωριά του Αχελώου και το Δημαρχείο Αργιθέας!!!
Ενώ, εξαγγέλλονται χρηματοδοτήσεις για δρόμους στον Κάμπο και αστικά κέντρα (Σήμερα: ποσό 3.700.000€ για 11 χιλιόμετρα δρόμου από Αμπελώνα – Ροδιά – Γόνοι της Λάρισας) – αγνοούνται επιδεικτικά η ορεινή Αργιθέα και τα Βραγκιανά Αχελώου Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας…..
Απαξιώνονται οι Δημότες, τα δίκαια αιτήματα, οι επιστολές Πατριωτών Βραγκιανιτών Λάρισας Προς την Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας.
Η ρητή δέσμευση από το 2012, ενώπιον της Επιτροπής Ορεινών περιοχών της Βουλής (τότε Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας: Β.Τσιάκος) για κατά προτεραιότητα ασφαλτόστρωση των έξι χιλιομέτρων δρόμου έως Ρόγκια – Βραγκιανών – Φελίκι Κέδρων… ακόμη ανενεργός…..

* Ήδη ετοιμάζουμε Υπόμνημα προς την Επιτροπή Ορεινών περιοχών της Βουλής των Ελλήνων, το Γραφείο πρωθυπουργού, του Προέδρου της Βουλής και το Κογκρέσο Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα ενημερώσουμε όλους τους αρμόδιους για την άνιση μεταχείριση της Αργιθέας, την μη δίκαιη κατανομή κονδυλίων του Κράτους και της ΕΕ, σε βάρος περιοχών που βιώνουν οδικό – κοινωνικό και ψηφιακό αποκλεισμό.

* Έως 15 Μαρτίου 2021 οι μόνιμοι κάτοικοι, οι μικροί μαθητές μας που μετακινούνται καθημερινά σε λασπόδρομους, αναμένουν:
– Την επίσκεψη του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας στα Βραγκιανά Αχελώου ή του Αναπληρωτή του, μέσω Τυμπάνου ή Εγνατίας και Άρτας (προς αποφυγή επικίνδυνων στροφών…)
– Την εξαγγελία χρηματοδότησης και δημοπράτησης του σημαντικού έργου ασφάλτου (6 χλμ, μόλις) που θα συνδέσει τα Θεσσαλικά Άγραφα με τα Ευρυτανικά!
—————————————————
Ο καλός φίλος Σπύρος Δ Παπαδόπουλος ζητά με το σημερινό άρθρο του:
1. Επικαιροποίηση του εγκαταλειφθέντος Προγράμματος και υλοποίηση του στην νέα περίοδο 2021-2027
2. Κατασκευή δύο έργων υποδομής με πολλαπλασιαστικές αναπτυξιακές δυνατότητες για τις περιφ. ενότητες Καρδίτσας – Άρτας – Τρικάλων
Α. Οδική Σήραγγα Τυμπάνου
Β. Αναστήλωση ιστορικής γέφυρας Κοράκου, που ανατινάχθηκε το 1949
———————————
* Η Δημοτική Αρχή, οι Παρατάξεις, οι Φορείς της Αργιθέας ας συντονιστούμε με Πατριωτική Ενότητα και Πείσμα….
Μπορούμε να επιβάλλουμε το Συνταγματικό Δικαίωμα μας ! (Άρθρο 101 -4).

“Σχέδια” υπάρχουν…. πολιτική βούληση ζητείται!!!

Δημήτρης Παπακώστας /28-2-2021

Δείτε επίσης