Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Αρχαιολόγοι αναδημιούργησαν δάπεδο ναού όπου περπάτησε ο Χριστός

dapedo Xristos 4

Αρχαιολόγοι από το Ισραήλ, βασισμένοι σε ιστορικά κείμενα και λείψανα, αναδημιούργησαν το ιερό δάπεδο που περπάτησε ο Χριστός, στον αρχαίο εβραϊκό ναό της Ιερουσαλήμ, εκεί όπου έδιωξε τους  οργισμένους τους εμπόρους.

Όταν ο Ιησούς περπατούσε στον αρχαίο εβραϊκό ναό στην Ιερουσαλήμ, τα πόδια του πατούσαν σε λαξευμένα πλακάκια, που ήταν γεωμετρικά σχεδιασμένα, λαμπερά και ζωγραφισμένα στο χέρι.

dapedo Xristos

Αυτό πιστεύουν Ισραηλινοί αρχαιολόγοι, οι οποίοι, βασισμένοι σε λείψανα και ιστορικά κείμενα, έχουν αναδημιουργήσει το ιερό δάπεδο, ώστε να μπορεί κανείς να το δει σήμερα!

«Κάναμε ακόμη και τις γρατσουνιές και κάθε είδους σημάδια, για να έχουμε την ίδια εμφάνιση με εκείνη την εποχή», δήλωσε στο Reuters ο αρχαιολόγος Assaf Avraham.

Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, ο Ιησούς πήγε στο ναό ως αγόρι για προσκύνημα και σπουδές και ως παλαιότερος ιεροκήρυκας, έδιωξε τους εμπόρους που βρίσκονταν εκεί. Το Ευαγγέλιο του Ιωάννη τον περιγράφει να «περπατάει στον ναό, στη στοά του Σολομώντα». Λέει συγκεκριμένα το Ιω 2,14: «Μέσα στον περίβολο του ιερού (ναού) βρήκε αυτούς που πουλούσαν βόδια, πρόβατα και περιστέρια για τις θυσίες, και τους αργυραμοιβούς καθιστούς πίσω από τους πάγκους. Τότε έφτιαξε ένα μαστίγιο από σχοινιά και τους έβγαλε όλους έξω από τον περίβολο του Ναού, μαζί και τα πρόβατα και τα βόδια, και έριξε καταγής τα νομίσματα των αργυραμοιβών, και αναποδογύρισε τους πάγκους. Και είπε σε αυτούς που πουλούσαν τα περιστέρια: «Πάρτε τα αυτά από εδώ, μην κάνετε εμπορικό κατάστημα το σπίτι του Πατέρα μου».

dapedo Xristos 1

Ο ναός σχεδιάστηκε από τον βασιλιά Ηρώδη, όπως και άλλα μεγάλα οικοδομήματα στη Ρωμαϊκή εποχή της Ιουδαίας. Τα σωζόμενα πλακάκια από αυτά τα ερείπια «έλεγαν» στους αρχαιολόγους ποια υλικά είχαν χρησιμοποιηθεί -ασβεστόλιθος χειρός και πέτρα της Νεκράς Θάλασσας, καθώς και εισαγόμενο μάρμαρο- και ότι το ένθετο ήταν το περίτεχνο στυλ “Opus Sectile”. Ο Ιωσήφ Φλάβιος, ένας Εβραίος ιστορικός της εποχής, έγραψε ότι τα προαύλια των ναών «ήταν γεμάτα με πέτρες κάθε είδους», μια ακόμη ένδειξη ότι τα πλακάκια ήταν από διάφορα χρώματα και υφές.

Η αναδημιουργία του δαπέδου ήταν «πολύ σκληρή δουλειά», που χρειάστηκε επτά μήνες, δήλωσε ο Avi Tavisal, διευθυντής της ομάδας τεχνιτών. «Αλλά ήταν πολύ ενδιαφέρον και το κάναμε με όλη μας την καρδιά», είπε. «Ελπίζουμε ότι αυτό θα είναι κάτι που οι άνθρωποι μπορούν να έρθουν και να δουν, να αισθανθούν και να αγγίξουν και να νιώσουν την αίσθηση πώς ήταν 2.000 χρόνια πριν».

dapedo Xristos 2

dapedo Xristos 3




Total
0
Shares
Previous Article
Στον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Καρδίτσας η Επιτροπή Φορέων Επαγγελματιών

Στον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Καρδίτσας η Επιτροπή Φορέων Επαγγελματιών

Next Article
forolotaria december

Φορολοταρία για συναλλαγές Δεκεμβρίου. Δείτε αν κερδίσατε 1.000 ευρώ