Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Απροστάτευτοι στον …υιό – Υγεία και κοινωνία στο απόσπασμα

Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου

Απροστάτευτοι στον …υιό

Υγεία και κοινωνία στο απόσπασμα 

Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα μας, η κυβέρνηση της ΝΔ απέτυχε παταγωδώς, από ιδεοληψία, στη διαχείρισή της και έχει δημιουργήσει τα θεμέλια μιας νέας βαθιάς οικονομικής κρίσης. Οι Έλληνες πολίτες αβοήθητοι, οικονομικά και ψυχολογικά, έγκλειστοι, με περιορισμένες ελευθερίες και δικαιώματα, αντιλαμβάνονται καθημερινά ότι τα «έξυπνα μέτρα» που τους επιβλήθηκαν ήταν χωρίς σχέδιο και λογική και είχαν περιορισμένη απόδοση. Η Ελλάδα, είναι ίσως η μοναδική χώρα, που εφάρμοσε τόσο παράλογα και αδικαιολόγητα μέτρα ενώ άφησε  χωρίς έλεγχο τη διασπορά του ιού στα μεγαλύτερα μέτωπα μετάδοσής του. Στους χώρους εργασίας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Γροθιά στο στομάχι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία

Σήμερα, στα νοσοκομεία της χώρας συντελείται μια πρωτοφανής, σε καιρό ειρήνης, τραγωδία. Η πραγματικότητα της ντροπής, καταγράφει 130 ασθενείς, διασωληνωμένους σε κρεβάτια κοινών θαλάμων και διαδρόμων, να περιμένουν απεγνωσμένα κρεβάτι ΜΕΘ, 650 διασωληνωμένους συνανθρώπους μας στις ΜΕΘ να χαροπαλεύουν, αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων και 7.500 ανθρώπινες απώλειες. Χιλιάδες ασθενείς με  χρόνια, απειλητικά για τη ζωή τους νοσήματα, μένουν χωρίς φροντίδα, χάνονται ή έχουν επιδείνωση της υγείας τους, διότι το ΕΣΥ αδυνατεί να τ’ αντιμετωπίσει.

Η μετατροπή νοσοκομείων σε μιας νόσου, κλινικών ΜΕΘ σε κλινικές covid, οδηγεί τα δημόσια νοσοκομεία στο κόκκινο με τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό. Οι κραυγές αγωνίας των υγειονομικών φτάνουν στα όρια της απόγνωσης. Αυτούς που πέρυσι μας καλούσαν υποκριτικά να  χειροκροτήσουμε, τώρα αγνοούν τα αιτήματά τους, τους απειλούν και τους διώκουν, γιατί τολμούν και αναδεικνύουν τα προβλήματα. Η κυβέρνηση σπατάλησε έναν ολόκληρο χρόνο, δεν ενίσχυσε την επιδημιολογική ετοιμότητα της χώρας, δεν επένδυσε στα αντί-covid φάρμακα, παρά περίμενε μόνο τα σωτήρια εμβόλια που δεν έρρευσαν όπως υποσχόταν.

Το  Υπουργείο Υγείας  δηλώνει, διπλασιασμό των 557 κλινών ΜΕΘ (που παρέλαβαν το 2019) σε 1300 και 7000 προσλήψεις γιατρών, αριθμοί που δεν προκύπτουν από πουθενά. Πως γίνεται  με 650 διασωληνωμένους να νοσηλεύονται 130 εκτός ΜΕΘ και να γίνεται έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν;

Πολλά και προφανή τα ερωτήματα με όσα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά εδώ και 6 μήνες.

Γιατί η κυβέρνηση δε στήριξε ουσιαστικά το ΕΣΥ με ανακατανομή των πόρων υπέρ της δημόσιας υγείας, μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, εξοπλισμό, κλίνες -κυρίως εντατικής νοσηλείας covid-, σε συνδυασμό με την κάλυψη των συνολικών υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας;

Γιατί άφησαν χωρίς ελέγχους, μέτρα προστασίας και τεστ τους εργαζόμενους στους χώρους εργασίας, εργοστάσια, καταστήματα, γηροκομεία, καταυλισμούς;

Γιατί δεν ενίσχυσαν με περισσότερα λεωφορεία και δρομολόγια τα μέσα μαζικής μεταφοράς;

Γιατί τα σχολεία ανοιγοκλείνουν χωρίς σχέδιο με περισσότερους μαθητές ανά τμήμα, χωρίς εμβολιασμούς κατά προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς και επαναλαμβανόμενα τεστ στους μαθητές;

Γιατί δεν γίνονται μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ παντού, συνταγογραφούμενα, δωρεάν ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν έγκαιρα την κατάστασή τους και να υπάρχει σαφής επιδημιολογική εικόνα;

Γιατί δεν αξιοποιήθηκαν έγκαιρα τα στρατιωτικά νοσοκομεία  με  έγκαιρη επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, ώστε  να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα του ΕΣΥ;

Γιατί η κυβέρνηση αρνείται, πεισματικά, να ενισχύσει τις αμοιβές των εργαζομένων του ΕΣΥ, όταν αντίθετα προβλέπει ιδιαίτερα ευνοϊκά κίνητρα για τους ιδιώτες γιατρούς, που θα το στηρίξουν;

Γιατί ο τουρισμός άνοιξε χωρίς σχέδιο και πραγματικούς ελέγχους;

Μετά από πέντε μήνες σκληρών περιοριστικών μέτρων, ποιος θ’ απολογηθεί για την αύξηση των κρουσμάτων, τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, τον βιασμό της ενημέρωσης, τα πολιτικά ψεύδη και την συνειδητή διαστρέβλωση της αλήθειας;

Η κυβέρνηση αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της. Όμως, όσο καλή δουλειά συγκάλυψης κι αν κάνουν τα φιλικά, καλοπληρωμένα με δημόσιο χρήμα, ΜΜΕ, οι ευθύνες της δεν μπορούν πια να κρυφτούν.

Ενώ παγκόσμια η πανδημία έχει θέσει σε προτεραιότητα τις ανάγκες της κοινωνίας, αναγνωρίζοντας τη σημασία των δημόσιων αγαθών και του ισχυρού κοινωνικού κράτους, η κυβέρνηση της ΝΔ καταργεί ότι καλό κληρονόμησε απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ. Συνεχίζει απτόητη με πολιτικές που οδηγούν σε ύφεση, φτωχοποίηση, λουκέτα, ανεργία, επισφάλεια της εργασίας.

Εμμένει στην ιδιωτικοποίηση των πάντων, προσφέροντας έργο και κέρδη στους κολλητούς επιχειρηματίες. Οι παραγωγικοί κλάδοι βουλιάζουν, η μεσαία τάξη, που χρησιμοποιήθηκε σαν σκαλοπάτι ανόδου της στην εξουσία, οδηγείται σε αφανισμό.

Σε μια κοινωνία που μετρά τις πληγές της, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αντί να συνθέσει ένα αισιόδοξο αντίδοτο στην πανδημία, χρηματοδοτώντας την δημόσια υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό, μοιράζει ατομική ευθύνη. Απαιτεί με αλαζονεία  από τους πολίτες να πειθαρχούν και να μην διαμαρτύρονται. Επενδύει στη διχαστική προπαγάνδα, φιμώνει την ενημέρωση, στοχοποιεί τον δημόσιο χώρο. Δίνει ελευθερία στους μηχανισμούς καταστολής, πάγιο καταφύγιο της δεξιάς και επιτίθενται με αυταρχισμό και βία στα παιδιά μας, στους ενεργούς πολίτες. Στοχοποιεί την αντιπολίτευση, ενορχηστρώνει εκστρατεία λάσπης κατά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η κοινωνία συνειδητοποιεί τα νέα δεδομένα, η δυσαρέσκεια γίνεται οργή, έκρηξη.

Η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει τα όρια ανοχής των πολιτών.

Προτεραιότητα  στον άνθρωπο και τις ανάγκες του

Είναι δυστύχημα σήμερα, για τη χώρα μας και το λαό μας, να διαχειρίζεται αυτή την πολύ-επίπεδη κρίση μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, που δεν πιστεύει στο ΕΣΥ και στο κοινωνικό κράτος.

Στις δύσκολες στιγμές που ζούμε αποδεικνύεται ότι, ένα ισχυρό και αποτελεσματικό σύστημα υγείας είναι βασικός πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση, παγιδευμένη στις νεοφιλελεύθερες συνταγές του πολιτικού της αφηγήματος,  κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για στείρα κριτική, αγνοώντας συστηματικά τις προτάσεις του.

Το  πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την υγεία, ως επόμενη κυβέρνηση, την διαψεύδει.

Αποτελεί βασική δέσμευση  απέναντι στο λαό με κορυφαία προτεραιότητα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και περιλαμβάνει:

Γενναία αύξηση των πόρων υπέρ της δημόσιας υγείας. Περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες υγείας για όλους.

Άμεση πρόσληψη μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, μονιμοποίηση του συνόλου του προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας και αναδιαμόρφωση του μισθολογίου τους.

Αναδιάρθρωση του χάρτη υγείας της χώρας με αποκεντρωμένες και αναβαθμισμένες δομές/υπηρεσίες και έμφαση στην πρόληψη και προαγωγή υγείας: τριπλασιασμό ΤΟΜΥ, πολυδύναμα κέντρα υγείας ανά δήμο, εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού για όλους, δίκτυο κατ’ οίκον φροντίδας.

Ανάπτυξη Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Ανάπτυξη ειδικών μονάδων (ογκολογικών ,καρδιοχειρουργικών, παιδιατρικών).

Διεύρυνση υπηρεσιών στο σύνολο του πληθυσμού με: ολοκληρωμένο δίκτυο υγειονομικής / ψυχοκοινωνικής φροντίδας, υπηρεσίες σχολικής υγείας, γηριατρικής, υπηρεσίες αποκατάστασης, μετανοσοκομειακή φροντίδα.

Δραστική μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών στα φάρμακα, τις εξετάσεις, την οδοντιατρική φροντίδα, την αποκατάσταση.

Πλήρη κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών.

Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός όλων των υποδομών υγείας.

Στην ιστορία της ανθρωπότητας τις μεγάλες πανδημίες ακολουθούν μεγάλες αλλαγές.

Η ήττα της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας ίσως αποδειχτεί μια απ’ αυτές.

Το μέλλον βρίσκεται στη στήριξη των δημόσιων αγαθών, στο σεβασμό των δικαιωμάτων, στην ενίσχυση της Δημοκρατίας.

Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου

πρ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article
Διαδικτυακή εκδήλωση με αναπαράσταση προετοιμασίας αγωνιστών του '21 για μάχη, την Πέμπτη 25 Μαρτίου

Διαδικτυακή εκδήλωση με αναπαράσταση προετοιμασίας αγωνιστών του '21 για μάχη, την Πέμπτη 25 Μαρτίου

Next Article
dimarxeio mouzakiou

Το νερό αποτελεί αδιαμφισβήτητα φυσικό και δημόσιο αγαθό

Related Posts

nero 4
Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ. στην κοινοβουλευτική επιτροπή σχετικά με την «Δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (Ο.Δ.Υ.Θ.)»

Εισήγηση Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ. στην κοινοβουλευτική επιτροπή σχετικά με την «Δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (Ο.Δ.Υ.Θ.)» Κύριε Πρόεδρε, Κύριοι Υπουργοί,…
new E65
Διαβάστε περισσότερα

Εγκαινιάζεται παρουσία του Πρωθυπουργoύ το τμήμα Λαμία – Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65

Εγκαινιάζεται παρουσία του Πρωθυπουργoύ το τμήμα Λαμία – Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65 Παρουσία του Πρωθυπουργού, πραγματοποιούνται…