Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Αποκεντρωτικό Κοινοτικό μοντέλο: Το αντίδοτο στην… αλαζονεία

Αποκεντρωτικό Κοινοτικό μοντέλο: Το αντίδοτο στην… αλαζονεία

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

Ο καλός πατριώτης και έμπειρος του χώρου της Αυτοδιοίκησης Γιάννης Σωτ. Φρύδας (επί χρόνια Γραμματέας της κοινότητας Καταφυλλίου Αχελώου – στενός συνεργάτης μου), με ένα σύντομο και πολύ περιεκτικό άρθρο του, ρίχνει τα… προειδοποιητικά βέλη του προς Αιρετούς που φλερτάρουν με την…. τοπική εξουσία, το αλαζονικό ύφος, την κομπορρημοσύνη και….μονοκρατορική αντίληψη.

|. Τις προάλλες, ο άλλος καλός φίλος Γιάννης Μιλτ. Φρύδας, με το απολαυστικό “καφενείο”, έθεσε ερωτήματα στη Δημοτική Αρχή Αργιθέας, στα οποία ακόμη δεν δόθηκαν απαντήσεις, παρά την υποχρέωση, πολιτική – δεοντολογική.

Όσοι νομίζουν, ότι η λαϊκή εντολή του Μαϊου 2019 , είναι …”λευκή επιταγή “, πλανώνται πλάνη οικτρά….
Ο κάθε Αιρετός λογοδοτεί καθημερινά και οφείλει να σέβεται τους συναδέλφους, τα κοινοτικά και δημοτικά όργανα, τις άλλες παρατάξεις, τους φορείς κοινωνικής δράσης.

||. Το Παρεμβατικό Δίκτυο μας, έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι η άσκηση τοπικής εξουσίας, προϋποθέτει ενσυναίσθηση, ευαισθησία και αίσθηση του μέτρου.
– Μετριοπάθεια, ταπεινοφροσύνη και όχι οίηση, αλαζονεία και μονοκρατορική αντίληψη.
– Σεβασμός και Συνεργασία με τους κοινοτικούς αιρετούς, προέδρους και κοινοτικούς συμβούλους.
– Ενημέρωση ειλικρινή όλων των Δημοτικών Συμβούλων σε κάθε δημοτική ενότητα και δίκαιη μεταχείριση όλων των δημοτών.
*Δεν αρκεί μόνο η τακτική παρουσία για να κριθεί επαρκής ένας Αιρετός, χρειάζεται να προσφέρει και έργο, να προάγει το γενικό τοπικό συμφέρον.

|||. Έχουμε επισημάνει, τη λαθεμένη πολιτική της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου (Δήμαρχος και 4 Αντιδήμαρχοι), που επιμένει να μη δίνει τοπικές Εξουσίες στους Κοινοτάρχες και τα τρία πενταμελή ΚΣ, να μην τους χορηγεί τα ποσά της πάγιας προκαταβολής βάσει της Υ.Α ΥΠΕΣ, ούτε πόρους από ΣΑΤΑ και ίδια έσοδα.
Έχουν απαξιωθεί τα Κοινοτικά όργανα, που έχουν εκλεγεί με χωριστή κάλπη και αυτοτελή ψηφοδέλτια. Σε διπλανούς ΟΤΑ σέβονται τις κοινότητες….

* Η Κοινότητα Καταφυλλίου ΑΡΓΙΘΕΑΣ, αποτελεί τη δεύτερη κοινότητα σε έκταση και πληθυσμό της Καποδιστριακής περιοχής Αχελώου (έκταση 28.000 στρέμματα /300 δημότες) και με ίδια έσοδα (πυλώνες ΤΕΡΝΑ).

Ουσιαστικά στερείται Αιρετών. Έχει έναν Δημοτικό Σύμβουλο διαρκώς απόντα από τα κοινοτικά πράγματα, χωρίς παρουσία και τοπική προσφορά…..
Το επιχείρημα: ” είναι καλό παιδί….” είναι άνευ αξίας….και ουσίας….

Η Αυτοδιοίκηση θέλει εργατικούς και παραγωγικούς Αιρετούς!

* Ο πρόεδρος της κοινότητας, παρότι εμπειρότατος και πολυτεχνίτης, οικογενειάρχης πολύτεκνος, έχει τεθεί από τη Δημοτική Αρχή στην … άκρη, χωρίς λόγο, αρμοδιότητες και βασικούς πόρους, όπως και όλοι οι υπόλοιποι.

– Καπελώνεται, δεν ερωτάται, παρακάμπτεται…. Είναι η αλαζονεία της νέας Τοπικής εξουσίας, που σημειώνει ευθύβολα ο Γιάννης Σ. Φρύδας, στο χθεσινό άρθρο του.
Η ανάθεση έργων ύδρευσης, έγινε πρόσφατα από τη Δημοτική Αρχή, χωρίς αντικειμενικά κριτήρια, σε ανάδοχο εκτός Κοινότητας Καταφυλλίου, προφανώς με ‘εκλογίστικα’ υστερόβουλα κίνητρα….

Όλοι οι Καταφυλλιώτες τεχνίτες, εμπειροτέχνες, χειριστές μηχανημάτων, φαίνεται ότι …δεν αξίζουν, δεν δικαιούνται να αναλάβουν τα του…οίκου τους… είναι ακατάλληλοι!

Ουδεμία αντίδραση από τον καταφυλλιώτη Δημ. Σύμβουλο για την άνιση μεταχείριση του χωριού του.

Αναιμική και η αντίδραση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης….

|V. Στη σημερινή εποχή, στη συγκυρία της μεγάλης ανεργίας και φτωχοποίησης, ο Δήμος είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να κινήσει την τοπική οικονομία.

Με δίκαιη κατανομή πόρων, σεβασμό στο κοινοτικό μοντέλο και στην αυτονομία των είκοσι χωριών της ορεινής Αργιθέας.

Θα χρειαστούμε τους Κοινοτάρχες ενόψει της “Μάχης των Μαχών”, της γενικής απογραφής πληθυσμού ΕΛΣΤΑΤ, σε 10 μήνες….

Το ΔΣ οφείλει να φέρει το θέμα των αρμοδιοτήτων και πόρων των ΚΣ και Κοινοταρχών στην πρώτη συνεδρίαση του.

Η μείζων αντιπολίτευση να αξιοποιήσει τη δυνατότητα σύγκλησης του ΔΣ (υπογραφή έξι συμβούλων), εκτός αν συμφωνεί με τον παραγκωνισμό των αιρετών των Κοινοτήτων.

Οι πρόεδροι και κοινοτικοί σύμβουλοι να δράσουν ανάλογα. Να πάψουν να αισθάνονται …υφιστάμενοι των Δημοτικών Αιρετών…

Ο Δήμαρχος, να λάβει τα μηνύματα του κόσμου, να βάλει φρένο στις αλαζονικές νοοτροπίες ορισμένων συνεργατών του…..Για το καλό των τοπικών κοινωνιών πρωτίστως και το δικό του, δευτερευόντως…

Για όσους δεν συνετίζονται…..τελική λύση ο ανασχηματισμός…..

Η Αυτοδιοίκηση είναι δημόσιος χώρος για προσφορά, αλληλεγγύη, συνοχή!

Δεν είναι για κομπορρημοσύνη και αλαζονεία…..

– Δίκαιη μεταχείριση, ισορροπία και Πατριωτική Ενότητα για Έργα και κοινωνικές Δράσεις, ψήφισαν οι 4000 Αργιθεάτες τον Μάιο, πριν 14 μήνες…..
Εφαρμογή των εκλογικών προγραμμάτων και δεσμεύσεων!

*Ένα κρίσιμο πεντάμηνο μπροστά μας για ολοκλήρωση έργων υποδομών που έχει παραδώσει το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και Εκτελεστική Επιτροπή…

* Παρακολουθούμε – Προτείνουμε – Παρεμβαίνουμε!

Δημήτρης Παπακώστας




Total
0
Shares
Previous Article
vamvaki

Δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης προστασίας στη βαμβακοκαλλιέργεια

Next Article

…ο φυσικός πλούτος της Πίνδου πρέπει να παραμείνει το ανέγγιχτο στολίδι της αλλά και το στήριγμα και η προοπτική της

Related Posts