Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

«Από το Στόμα στο χαρτί» – Δέκα τσιγγάνικα παραμύθια που ταξίδεψαν από τον οικισμό των Ρομά Σοφάδων Καρδίτσας

Από το Στόμα στο χαρτί

«Από το Στόμα στο χαρτί» – Δέκα τσιγγάνικα παραμύθια που ταξίδεψαν από τον οικισμό των Ρομά Σοφάδων Καρδίτσας, άγγιξαν τις καρδιές μας, έγιναν πολύτιμη παρακαταθήκη της πλούσιας προφορικής παράδοσης των ρομά…

Μέσα από μια συλλογική δουλειά, πολλών εθελοντών που πίστεψαν και αγκάλιασαν αυτή τη πρωτοβουλία, έγιναν βιβλίο που τιμά με τη σφραγίδα της η Βουλή των Ελλήνων.

Ένα βιβλίο που οραματιστήκαμε να γίνει γέφυρα που θα ενώσει όλα τα παιδιά… ένα βιβλίο που από τότε, ήταν Απρίλιος του 2017 ταξιδεύει ασταμάτητα σε σχολεία και βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα.

Μια ξεχωριστή, ιδιαίτερα συγκινητική… αξέχαστη εμπειρία!!!

Ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσους μαζί μοιραστήκαμε την ιδέα και υλοποιήσαμε το βιβλίο αλλά και την μοναδική εκδήλωση – αφιέρωμα στην Βουλή στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ρομά.

Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου

roma sofades

Μια ιδέα της κ. Χρυσούλας Κατσαβριά-Σιωροπούλου, Βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας και μέλους της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, για τη δημιουργία ενός βιβλίου που θα μας ταξιδεύει στην παράδοση των Ρομά μέσα από τα παραμύθια τους, όπως αυτά τα μετέγραψαν σπουδαίοι σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς, με εικόνες σημαντικών Ελλήνων εικονογράφων, γίνεται πραγματικότητα με το βιβλίο «Από το στόμα στο χαρτί» που εξέδωσε η Βουλή των Ελλήνων.

Μέλος και βραβευμένη του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ, η βουλευτής, από την εποχή που ήταν υπεύθυνη των Βιβλιοθηκών Καρδίτσας, ασχολείται με συνέπεια και συνέχεια με τα ζητήματα των Ρομά, είχε τη στήριξη και την αρωγή του ελληνικού ΙΒΒΥ στην οργάνωση και πραγματοποίηση της ιδέας αυτής, μια και η δημιουργία ενός τέτοιου βιβλίου εμπίπτει στους ιδρυτικούς σκοπούς της ΙΒΒΥ. Όπως τονίζει η Βασιλική Νίκα, Συντονίστρια της έκδοσης και Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ «Το βιβλίο αυτό φιλοδοξεί να γίνει γέφυρα που θα ενώσει όλα τα παιδιά.»

Είναι πολύ σημαντικό ότι ένα τέτοιο βιβλίο είναι έκδοση της Βουλής των Ελλήνων, η οποία όπως σημειώνει ο Πρόεδρός της κ. Νίκος Βούτσης είναι «ανοιχτή σε όλο το εύρος της ελληνικής κοινωνίας, με σεβασμό στις ιδιαίτερες κουλτούρες της κάθε κοινωνικής ομάδας, χαιρετίζει την πρωτοβουλία καταγραφής των προφορικών παραμυθιών των Ρομά. Η έκδοση αυτή θα αποτυπώσει τις ιστορίες που ακούν τα παιδιά των Ρομά, αλλά θα δώσει την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά της ευρύτερης κοινωνίας να γνωρίσουν νέα στοιχεία που εμπεριέχει αυτή η παράδοση, αλλά και να αναγνωρίσουν ομοιότητες και κοινές αναφορές.»

xrysoyla katsavria soriopoulou

Το βιβλίο παρουσιάστηκε, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά – 8 Απριλίου, στην Αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, την Τρίτη 11 Απριλίου, σε μια κοινή συνεδρίαση των επιτροπών, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας – Νεολαίας – Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Βουλής. Στην αίθουσα παρευρίσκονταν Υπουργοί και βουλευτές, οι δημιουργοί του βιβλίου συγγραφείς και εικονογράφοι καθώς και νέοι Ρομά οι οποίοι και μίλησαν για τις ιδέες, τις συνεργασίες, τις πρωτοβουλίες, τις επιτυχίες και τους προβληματισμούς τους. Παιδιά διάβασαν μια από τις ιστορίες του βιβλίου στα ελληνικά και στα ρομανί.

XRYSOULA KATSAVRIA SIOROPOULOU

Πρέπει να ευχαριστήσουμε όσους εργάστηκαν εθελοντικά στην πραγματοποίηση του βιβλίου αυτού: τους συγγραφείς Αγγελική Βαρελλά, Ελένη Δικαίου, Βαγγέλη Ηλιόπουλο, Μάνο Κοντολέων, Κατερίνα Μουρίκη, Ιωάννα Μπαμπέτα, Ηρώ Παπαμόσχου, Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Πασχάλη Πράντζιο, Λίτσα Ψαραύτη, τους εικονογράφους: Νικόλα Ανδρικόπουλο, Νίκο Γιαννόπουλο, Κωνσταντίνα Καπανίδου, Κέλλυ Ματαθία-Κόβο, Λέλα Στρούτση, Λήδα Βαρβαρούση, Χρήστο Δήμο, τον φωτογράφο Ανδρέα Κατσικούδη, τη διορθώτρια Βαρβάρα Καρζή.

Greek IBBY – ΚΥΚΛΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Από το Στόμα στο χαρτί




Total
0
Shares
Previous Article
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την ενιαία ενίσχυση 2021

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την ενιαία ενίσχυση 2021

Next Article
Δήμος Παλαμά: Rapid tests

Αρνητικά και τα νέα τεστ για κορονοϊό στα χωριά της Λίμνης Πλαστήρα

Related Posts

Altani Andriani kideia
Διαβάστε περισσότερα

Ετήσιο μνημόσυνο Ανδριανής Αλτάνη

Ετήσιο μνημόσυνο Ανδριανής Αλτάνη ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΕΤΗΣΙΟ Τελούμε την ΚΥΡΙΑΚΗ  21 Απριλίου 2024 στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Της Θεοτόκου…