Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Από το Γενέσι στα Ανταλλάξιμα ο Σύλλογος Πεζοπορίας Ορειβασίας Τρικάλων (ΣΠΟΡΤ)

Από το Γενέσι στα Ανταλλάξιμα ο Σύλλογος Πεζοπορίας Ορειβασίας Τρικάλων (ΣΠΟΡΤ)

Από το Γενέσι στα Ανταλλάξιμα ο Σύλλογος Πεζοπορίας Ορειβασίας Τρικάλων (ΣΠΟΡΤ)

Στα ριζά του Κόζιακα και ακριβώς πάνω από τον κάμπο των Τρικάλων, μια σειρά από χωριά και οικισμούς απλώνεται σε όλο το μήκος του βουνού. Άλλα σε χαμηλό υψόμετρο όπως το Πρίνος και τα Ανταλλάξιμα, άλλα ορεινότερα όπως το Καλονέρι, η Κόρη, το Γενέσι. Κτηνοτροφικά στην πλειοψηφία τους, όπως μαρτυρεί και ο μεγάλος αριθμός από μαντριά πάνω και γύρω από τα χωριά. Πλήθος χωματόδρομων διατρέχει τις πλαγιές του Κόζιακα συνδέοντας χωριά και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Επιπλέον, το πέρασμα των ζώων έχει δημιουργήσει πυκνό δίκτυο μονοπατιών που παρακάμπτει τους χωματόδρομους συντομεύοντας τις διαδρομές.

Όλα αυτά αναπτύσσονται χαμηλότερα από τη δασική ζώνη, που λόγω της βόσκησης είναι αραιή και εντοπίζεται ψηλά, πάνω από τα βοσκοτόπια.

Κυρίως πρόκειται για κατσίκια και αγελάδες, των οποίων η διαχείριση είναι ευκολότερη, ενώ τα πρόβατα σπανίζουν. Συχνότατη είναι η παρουσία των τσοπανόσκυλων και αραιή αυτή των τσομπάνων, γεγονός που δυσκολεύει την πεζοπορία.

Έχοντας περπατήσει αρκετά στην περιοχή αυτή, επιλέξαμε για την περασμένη Κυριακή μια πορεία με αρχή το Γενέσι και κατάληξη τα Ανταλλάξιμα. Από την πλατεία του χωριού (υψ. 357 μ.) ακολουθήσαμε τον δρόμο που ανηφορίζει απότομα δίνοντας σε λίγο τη θέση του σε φαρδύ χωματόδρομο. Όσο ακόμη ήταν πρωί η πορεία της πολυάριθμης ομάδας μας ήταν ευχάριστη και ξεκούραστη αφού οι κλίσεις ήταν ήπιες. Με την πάροδο του χρόνου και την άνοδο της θερμοκρασίας η πορεία μας δυσκόλεψε. Σπάνιες οι σκιές και ο ήλιος να καίει στο παρατεταμένο καλοκαίρι.

Στις πλαγιές που κανονικά τρέχουν ρέματα και όλον τον χρόνο είναι πράσινες, τώρα επικρατεί η ξηρασία. Το κίτρινο κυριαρχεί και η ζέστη βασιλεύει.

Κάνοντας έναν μεγάλο κύκλο με βορειοδυτική κατεύθυνση συναντάμε τον χωματόδρομο ψηλά, πάνω από τα Ανταλλάξιμα με όμορφη θέα στο χωριό και στον κάμπο αλλά περιορισμένη ορατότητα λόγω των καιρικών συνθηκών.

Μεσημέρι πλέον φτάνουμε στον προορισμό μας έχοντας καλύψει μια απόσταση 10 περίπου χιλιομέτρων σε τέσσερες ώρες. 

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Το Σαββατοκύριακο 25-26/9 προγραμματίζουμε ανάβαση στην κορυφή Κλέφτης (υψ. 1847 μ.) του Σμόλικα, ξεκινώντας από το χωριό Πουρνιά (υψ. 900 μ). Η διάρκεια της ανάβασης είναι 3 περίπου ώρες και η δυσκολία είναι μέτρια.

Η διαμονή θα γίνει σε σκηνές. Αν κάποιοι θέλουν να μείνουν σε ξενώνα, πρέπει να στείλουν μήνυμα στο FB ή στο e-mail του συλλόγου μέχρι το βράδι της Πέμπτης 23/9.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας -Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) και στο τηλέφωνο 2431072077 κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.




Total
0
Shares
Previous Article
Stergiani Loula Koroni 800

Ετήσιο Μνημόσυνο Στεργιανής (Λούλας) Κορώνη στον ΙΝ Κοιμήσεως Της Θοτόκου Μουζακίου

Next Article
Συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Μουζακίου

Συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Μουζακίου - Τα θέματα