Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Από την Πέμπτη 28 Μαρτίου έως την Κυριακή 7 Απριλίου 2024 η 16η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών του 42ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας

Από την Πέμπτη 28 Μαρτίου έως την Κυριακή 7 Απριλίου 2024 η 16η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών του 42ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας

Από την Πέμπτη 28 Μαρτίου έως την Κυριακή 7 Απριλίου 2024 η 16η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών του 42ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας

Μία πολύ σημαντική Πολιτιστική, Καλλιτεχνική και Εκπαιδευτική εκδήλωση διοργανώνεται στα πλαίσια του 42ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2024 στην Καρδίτσα, στο Μουζάκι και στην Λίμνη Πλαστήρα, που είναι αφιερωμένη στην παγκόσμια και διαχρονική Χορωδιακή σύνθεση «Ωδή της Χαράς» από την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν, κορυφαίο έργο του μεγάλου Συνθέτη.

Η 16η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών αφορά όλες τις σχολικές Χορωδίες της Ελλάδος και του εξωτερικού και υλοποιείται με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας.

Συγκεκριμένα, η 16η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ του 42 ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, κορυφαίου Φεστιβαλικού θεσμού και πρότυπο επαρχιακού Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού από την Πέμπτη 28 Μαρτίου έως την Κυριακή 7 Απριλίου 2024, στην Καρδίτσα , στο Μουζάκι και στη Λίμνη Πλαστήρα και είναι επίσης αφιερωμένη στον Τσέχο συνθέτη Bedrich Smetana για τα 200 χρόνια από τη γέννησή του (1824-1884), στον Giacomo Puccini (1858-1924) για τα εκατό (100) χρόνια από το θάνατό του, στον Luigi Nono (1924-1990) για τα εκατό (100) χρόνια από τη γέννησή του και στον Αυστριακό συνθέτη Anton Bruckner (1824-1896) για τα διακόσια (200) χρόνια από τη γέννησή του. Επίσης είναι αφιερωμένη στον σύγχρονο Έλληνα συνθέτη Γιάννη Δροσίτη ( 1957). Φυσικά είναι αφιερωμένη στο κορυφαίο Χορωδιακό έργο «Ωδή της Χαράς» από την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν , κορυφαίο έργο του μεγάλου Συνθέτη, που γράφτηκε το 1824 και συμπληρώνονται διακόσια (200) χρόνια από τη σύνθεση της.

Επίσης, συμμετέχουν στη Διεθνή Καλλιτεχνική Επιτροπή του Φεστιβάλ ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης, ο διάσημος Ιταλός Μαέστρος Leonardo Quadrini , η τ. Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Nis (Σερβία) Μαέστρος Suzana Kostic, ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός, τέως Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων του Μεγάρου Μουσικής, καθώς και τέως Πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Ομότιμος Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συνθέτης Χρήστος Σαμαράς, ο συνθέτης και μαέστρος Δημήτρης Μηνακάκης, ο συνθέτης Γιάννης Δροσίτης, ο συνθέτης Χρήστος Αναστασίου, ο συνθέτης Ιωσήφ Βάλετ κ.α.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο Φεστιβάλ Χορωδιών παγκοσμίως με την συμμετοχή 150 χορωδιών, ορχηστρών, σολίστ, μαέστρων και συνθετών από Ελλάδα και το εξωτερικό, συνεργαζόμενο με τρία μεγάλα φεστιβάλ-διαγωνισμούς- εκπαιδευτικούς θεσμούς του εξωτερικού.

Αποτελεί ένα μοναδικό θεσμό με τον οποίο γίνεται ουσιαστική αισθητική παρέμβαση στην ουσία της Καλλιτεχνικής Αγωγής και Παιδείας.

Για δέκατη έκτη φορά πραγματοποιείται ένας Χορωδιακός Θεσμός, που αφορά όλες τις σχολικές Χορωδίες (παιδικές-νεανικές) και βοηθά στην ανάπτυξη της μουσικής και Χορωδιακής εκπαίδευσης του τόπου μας. Πρόκειται για μια Χορωδιακή Πανδαισία από σχολικές χορωδίες της Ελλάδος, καθώς και την συμμετοχή εκλεκτών ξένων χορωδιών.

Στην 16η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών μπορούν να λάβουν μέρος σχολικές χορωδίες (παιδικές-νεανικές-μεικτές) από σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που θα δηλώσουν συμμετοχή.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια του 42ου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Καρδίτσας, που αποτελεί κορυφαίο μουσικό και πολιτιστικό θεσμό του Νομού

Καρδίτσας και τελεί υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του καθηγητή και Μαέστρου Δρ. Νίκου Ευθυμιάδη.

Το πρόγραμμα είναι διαρκείας 10-20 λεπτών για κάθε Χορωδία. Σε όλες τις χορωδίες και τους διευθυντές θα δοθούν Διπλώματα Συμμετοχής.

Είναι δε γνωστό ότι ο κορυφαίος Ελβετός παιδαγωγός Πεσταλότζι θεωρεί την χορωδία ως το αναντικατάστατο μέσο για την ηθική διαπαιδαγώγηση των νέων διαμέσου της σχολικής εκπαίδευσης.

Η 16η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών αποτελεί το βήμα παρουσίασης της σημαντικής δουλειάς, που επιτελούν οι καθηγητές Μουσικής στα σχολεία.

Στόχος της διοργάνωσης είναι η καλλιέργεια της Χορωδιακής Τέχνης ως δημιούργημα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, η φωνητική εξάσκηση των μαθητών και η ενθάρρυνση των σχολικών μονάδων στη δημιουργία αξιόλογων Χορωδιών, οι οποίες μπορούν να εκπροσωπούν την Ελλάδα σε Διεθνή Φεστιβάλ, Διαγωνισμούς και Συναντήσεις Χορωδιών. Παράλληλα, αναδεικνύεται το τεράστιο εκπαιδευτικό έργο του Καθηγητή Μουσικής της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διαμέσου του Χορωδιακού εργαλείου.

Επίσης, θα υπάρξουν και πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις σε έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών, ύστερα από παραγγελία του Φεστιβάλ σε σημαντικούς συνθέτες. Επίσης, ως κοινά έργα θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από χορωδιακά έργα, που θα σταλούν έγκαιρα στις Χορωδίες για μελέτη. Σίγουρα ένα εξ αυτών θα είναι η «Ωδή της Χαράς» του Μπετόβεν.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας αναλαμβάνει να προωθήσει τις καλύτερες σχολικές χορωδίες (εφ’ όσον το επιθυμούν) να εμφανιστούν σε σημαντικές συναυλίες, Διαγωνισμούς και Φεστιβάλ του εξωτερικού.

Θα υπάρξει και Διεθνής Κριτική Επιτροπή, η οποία θα επιλέξει τις καλύτερες σχολικές Χορωδίες.

Στη διοργάνωση συμμετέχουν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (Περιφέρεια Θεσσαλίας), ο Δήμος Καρδίτσας, ο Δήμος Μουζακίου , η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και διευθυντών Χορωδίας και υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Επισημαίνεται πως οι Συναντήσεις Σχολικών Χορωδιών είναι κάτι πρωτότυπο, μοναδικό, πολύ όμορφο, με Καλλιτεχνική, Ψυχαγωγική και Επιμορφωτική Χροιά, με πρωταγωνιστές μαθητές των Δημοτικών και Γυμνασίων όλης της Χώρας.

Βασική επιδίωξη είναι μέσω της εκδήλωσης η προσέγγιση της μαθητιώσας νεολαίας με την αρχαία ελληνική μουσική, την πολυφωνική μουσική του 15ου-16ου αιώνα, αλλά και τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία.

Εκατοντάδες μαθητές δουλεύουν εντατικά, συστηματικά και πειθαρχημένα επί μήνες για να προσφέρουν ένα σπουδαίο μουσικό αποτέλεσμα. Η άριστη συνεργασία διευθυντή, Συλλόγου Διδασκόντων και εξειδικευμένου και δυναμικού Καθηγητή Μουσικής δείχνει ότι μπορεί να γίνουν θαύματα στο σχολείο.

Οι Διεθνείς Συναντήσεις Σχολικών Χορωδιών αποτελούν μια σημαντική τομή για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό της Ελλάδος.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ παρουσιάζει ο κορυφαίος ΑΛΕΞΗΣ ΚΩΣΤΑΛΑΣ.

Οι χορωδίες που θα λάβουν μέρος, μπορούν να εκπροσωπήσουν το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας και τη χώρα μας σε σπουδαία, Μουσικό-Χορωδιακά Φεστιβάλ του εξωτερικού όπως στο Νόβισαντ της Σερβίας (Απρίλιο- Μάιο κάθε χρόνο) , στο Νις της Σερβίας (τον Αύγουστο κάθε χρόνο) , στο Castellamare di Stabbia (Νάπολη) της Ιταλίας, στη Ρώμη της Ιταλίας, στο Bacaou της Ρουμανίας και στην Opava της Τσεχίας.

Επίσης, μπορούν να λάβουν μέρος στο σημαντικό CAMPUS ESTIVO MUSICALE του SALERNO ΙΤΑΛΙΑΣ.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί το 12ο Πανελλήνιο Σεμινάριο Διεύθυνσης Σχολικής- Μικτής-Νεανικής – Γυναικείας-Παιδικής Χορωδίας Λίμνης Πλαστήρα από 5 έως 7 Απριλίου 2024, στο οποίο θα διδάξει ο Δρ. Νίκος Ευθυμιάδης (Master of Arts στην διεύθυνση).

Αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2024.

Για πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής και παρτιτούρες από τα κοινά έργα οι σχολικές Χορωδίες και οι Διευθυντές τους, μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας, Κολοκοτρώνη 38 & Ύδρας, τηλ : 24410-75440,42896 , κινητό : 6944442532 και e-mail: nke@otenet.gr και nikosefthimiadis22@gmail.com.

Από την Πέμπτη 28 Μαρτίου έως την Κυριακή 7 Απριλίου 2024 η 16η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών του 42ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού η 16η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών του 42ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας

Διεθνής Συνάντηση υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Σχετ.: Το με αρ. πρωτ. εισ. του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. 125734/Δ2/02-11-2023 έγγραφο

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού θέτει υπό την αιγίδα του την 16η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών του 42ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας που διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας (Δευτεροβάθμιο Όργανο των Ελληνικών Χορωδιών).

Η Συνάντηση απευθύνεται σε μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και θα πραγματοποιηθεί από 28 Μαρτίου 2024 έως 7 Απριλίου 2024 και από 28 Νοεμβρίου 2024 έως 8 Δεκεμβρίου 2024 στην Καρδίτσα και το Μουζάκι με παράλληλες εκδηλώσεις στον Παλαμά, στις Σοφάδες, στο Βυζαντινό Κάστρο Φαναρίου, στη Λίμνη Πλαστήρα, στο Ανοιχτό Θέατρο Πεζούλας, στη Σπηλιά του Καραϊσκάκη, στο Αίθριον της Νέας Αγοράς της Καρδίτσας.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΔΟΜΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ
Total
0
Shares
Previous Article
Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Δημάρχου Λαρισαίων κ.Θανάση Μαμάκου στο Αμαξοστάσιο

Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Δημάρχου Λαρισαίων κ.Θανάση Μαμάκου στο Αμαξοστάσιο

Next Article
Νέα Εκπαιδευτικά Προγράμματα για Παιδιά στη Συλλογή Κατσίγρα

Νέα Εκπαιδευτικά Προγράμματα για Παιδιά στη Συλλογή Κατσίγρα