Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Από τη Σταύρωση στην Ανάσταση

Μήνυμα του Προέδρου της «Πανθεσσαλικής Στέγης» Δρ. Στέφανου Κούτρα για την 21η Μαρτίου - Ημέρα Πανθεσσαλικού Εορτασμού - 25η Μαρτίου: Επέτειος Εθνικής Παλιγγενεσίας - Μήνυμα του Δρ Στέφανου Κούτρα, Προέδρου της «Πανθεσσαλικής Στέγης

Γράφει ο Στέφανος Γ. Κούτρας

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Πρόεδρος «Πανθεσσαλικής Στέγης»


Η Ανθρώπινη κακία και τα συμφέροντα των λίγων έφεραν στον Σταυρό ακόμη και τον Υιό του Θεού. Η Σταύρωση εκφράζει τη νίκη του Θανάτου αλλά και τη χαραυγή της ζωής. Θεωρείται το αποκορύφωμα του πόνου αλλά μαζί και η πηγή της ελπίδας.

Ο Χριστός Σταυρώθηκε αγόγγυστα και μακρόθυμα για να άνοιξη το δρόμο της Ανάστασης στους πολλούς, γιατί  κανένας κοινός θνητός δεν είχε τη δύναμη να πράξη αυτό.

Ο Σταυρικός Θάνατος του Χριστού ήταν προαποφασισμένος, το δικαστήριο του Άννα του Καϊάφα και του Πιλάτου απλώς τον επικύρωσε για να παραπλανήσει τον λαό. Το φαρισαϊκό κατεστημένο, βλέποντας το Χριστό να κερδίζει έδαφος στις λαϊκές τάξεις και να γίνεται κάθε μέρα πόλος έλξης των φτωχών και των αδυνάτων, άρχισε να μεθοδεύει μηχανισμούς εξαγοράς συνειδήσεων και σχηματισμού λαϊκού μετώπου.

Ο Χριστός, επειδή ακριβώς γνώριζε τη σκευωρία και το παρασκήνιο, δεν απάντησε καθόλου στις ψεύτικες κατηγορίες που του έθεσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, παρά μόνο τις φράσεις «συ είπας». Καταφέρθηκε όμως ο Χριστός δριμύτατα κατά της μερίδας του λαού που φώναξε το « Σταύρωσον Σταύρωσον  ». Το δόλιο φιλί του Ιούδα και η αχαριστία όλων όσων ευεργέτησε τον πίκραναν βαθύτατα. Διαμαρτυρήθηκε ο Ιησούς έντονα απευθυνόμενος στους Ιουδαίους με τα εξής λόγια: «Λαέ μου τι κακό σου έκανα; Δεν έδωσα το φως στους τυφλούς σου; Δεν εκκαθάρισα τους λεπρούς σου; Δεν εθεράπευσα τους παραλυτικούς σου; Γιατί αντί του μάνα μου έδωσες χολή και αντί ύδατος όξο ; Γιατί, αντί να με αγαπήσεις, με καθήλωσες στο Σταυρό;» Ιδού το μέγεθος της ανθρώπινης αχαριστίας! Από τα χέρια που έστρωσαν τα βάγια για τον Αρχηγό της ζωής, για τον ίδιο πλέχτηκε και ο ακάνθινος στέφανος της ταπείνωσης και του θανάτου.

Στη Σταύρωση η ανθρώπινη κακία εκδηλώθηκε τόσο έντονα που προκάλεσε και εξόργισε και αυτή τη φύση. Παραβίασε την έννοια της ζωής και άλλαξε τη φυσιολογική πορεία   των γεγονότων.

Πέρασαν Χιλιάδες Χρόνια και δυστυχώς οι ίδιοι μηχανισμοί παγκοσμίως λειτουργούν για να αναχαιτίσουν δημιουργικές πρωτοβουλίες. Χιλιάδες άνθρωποι σε Καθημερινή Βάση σηκώνουν το Σταυρό του Μαρτυρίου γιατί υπηρετούν την αλήθεια και τη δικαιοσύνη.

Σήμερα ο σύγχρονος άνθρωπος ανεβαίνει το δικό του Γολγοθά αγωνιζόμενος για την διαφύλαξη του πολυτιμότερου αγαθού της ζωής, της Υγείας αλλά και της ειρήνης . Είναι μια ευκαιρία οι άνθρωποι να ξεφύγουμε από τον στείρο ατομικισμό και συλλογικά να αγωνιστούμε για ένα κόσμο δικαιότερο με σωστή ιεράρχηση των αξιών της ζωής με κλίμα εμπιστοσύνης συνεργασίας, ειρήνης και δημιουργικότητας. Ας κατανοήσουμε  το πνεύμα της Σταύρωσης του Χριστού για να οδηγηθούμε σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από την αδικία, την ανελευθερία, το φόβο του πολέμου και τη σύγχρονη κατάπτωση.

Αυτό είναι το μήνυμα που έρχεται από τον Εσταυρωμένο και που αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για να ελευθερωθεί ο Άνθρωπος από τα κατώτερα πάθη του και να ενστερνιστεί τη Ζωοφόρο Ανάσταση.

Ας ενστερνιστούμε το μήνυμα της Ανάστασης στη δύσκολη σημερινή ζωή και ας ευχηθούμε να γίνει τρόπος, σκέψης και ζωής.

ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ




Total
0
Shares
Previous Article
Ορκωμοσία της νέας Δημοτικής Αρχής και Τοπικών Συμβουλίων του Δήμου Πύλης - Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Πύλης για τον θάνατο του Προέδρου της ΤΚ Γόμφων Ποντίκα Κωνσταντίνου - Η απόφαση του ΔΣ Δήμου Πύλης για την εγκατάσταση επτά Αιολικών Πάρκων στις κορυφές του Ορεινού Όγκου του Δήμου - Δήμος Πύλης

Τρείς (3) Προγραμματικές συμβάσεις ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Πύλης για την εκπόνηση απαραίτητων μελετών, με σκοπό την υλοποίηση νέων έργων.

Next Article
kleidia

Βρέθηκε μπρελόκ με κλειδιά