Απλά μαθήματα τοπικής πολιτικής: Για Έργα ΑΠΕ – Διορισμό Γιατρών – Τακτική προσιτή Συγκοινωνία ΚΤΕΛ – Εκτέλεση Έργων

Share

Απλά μαθήματα τοπικής πολιτικής: Για Έργα ΑΠΕ – Διορισμό Γιατρών – Τακτική προσιτή Συγκοινωνία ΚΤΕΛ – Εκτέλεση Έργων

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας


Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, γενικά και ειδικότερα στην Αργιθέα, βραδυπορεί, έχει αργά αντανακλαστικά και δυστυχώς μη καλή γνώση (για να μην πούμε: άγνοια) βασικών κανόνων λειτουργίας των τοπικών δομών, των σχέσεων με Περιφέρεια, με κυβερνητικά όργανα και δημόσιες υπηρεσίες (Δασαρχείο – Αστυνομία – Δ/νσεις Εκπαίδευσης – 5η ΥΠΕ κα).

|. Το πολιτικό σύστημα – με σκληρούς επίπονους αγώνες -έχει θεσμοθετήσει όργανα και ψήφισε ρυθμίσεις που διευκολύνουν το έργο των Αυτοδιοικητικών, των Υπηρεσιών ΟΤΑ, παρότι οι ορεινοί παραμένουν με ελλιπή στελέχωση:

1. Θέση Γενικού Γραμματέα σε όλους τους Δήμους. Συνεπώς οι Δήμαρχοι – Αντιδήμαρχοι μπορούν να βγαίνουν από το γραφείο (άλλωστε δεν είναι υπάλληλοι – άλλο είναι το έργο τους) και να κινούνται στις εξωτερικές υποθέσεις, στην επαφή με Περιφέρεια – Βουλευτές – Υπουργούς – όργανα ΕΕ. Στη διεκδίκηση πιστώσεων.

2. Τέσσερις (4) θέσεις Ειδικών Συνεργατών στον ορεινό Δήμο μας με ετήσιο κόστος μισθοδοσίας/ασφάλισης τους-άνω των 100.000€.
Παράλληλα και δυνατότητα συμβάσεων με εξωτερικούς ιδιώτες, όπως για τη λογιστική υποστήριξη (εταιρία στον Δ Αργιθέας: 30-40.000€ κόστος ετησίως).

3. Είκοσι (20) Κοινοτάρχες για τα άμεσα τοπικά έργα και ανάγκες/κόστος άνω των 100.000€ ετησίως .

4. Τέσσερις (4) Αντιδημαρχίες, έμμισθες (κόστος: άνω των 80.000€ το χρόνο).

^ Συνεπώς δεν δικαιολογείται επουδενί η στασιμότητα στα έργα, η καθυστέρηση ετοιμασίας φακέλων, δημοπρασιών και αναθέσεων.
^ Μη παραδεκτή η ασυνεννοησία μεταξύ προεδρείου ΔΣ με ΠΣ Θεσσαλίας, όπως στην περίπτωση της ΜΠΕ του νέου Υδροηλεκτρικού έργου στο Καταφύλλι – η μεγαλύτερη επένδυση όλων των εποχών στην κοιλάδα Αχελώου – που ενώ παρήλθαν πάνω από 7 μήνες ….ακόμη δεν ήρθε το θέμα για διαβούλευση και αποφάσεις: στο ΔΣ, στα ΚΣ, στην τοπική κοινωνία.
^ Το ΠΣ Θεσσαλίας με έγγραφο του από Οκτώβριο 2021 που υπογράφει ο τότε πρόεδρος κ Β. Πινακάς, ενημέρωσε την Δημοτική Αρχή για τις κινήσεις που επιβάλλει η νομοθεσία από πλευράς Δήμου Αργιθέας. (συζήτηση σε κοινότητες – ΔΣ – συμπλήρωση εντύπου Δ11 κλπ).
@ Τονίστηκε ότι η ανακοίνωση για ΜΠΕ έργου Αυλακίου έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο : www.thessaly.gov.gr, λίαν εύκολη η πρόσβαση!

° Στο χτεσινό ΔΣ υπήρξαν φωνές Αιρετών με κεντρικές θέσεις που έριχναν την ευθύνη της επτάμηνης ολιγωρίας στην περιφέρεια Θεσσαλίας ….!
Ή έχουν πλήρη άγνοια στοιχειωδών κανόνων και δεν κάνουν για την αιρετή θέση ή κρύβουν σκοπιμότητα πονηρή και πάλι ….δεν κάνουν στο ρόλο που τους έδωσε ο Επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής .

||. Με τη γλώσσα της Αλήθειας και εμπειρία 25 ετών υπογραμμίζουμε:

1. Στον ορεινό Δήμο Αργιθέας, οι αντιδήμαρχοι (όχι φυσικά όλοι…) ασκούν τα καθήκοντα κοινοτάρχη, που έχουν πλήρως απαξιώσει και καπελώσει.

2. Ο Δήμαρχος αναγκαστικά εκτελεί χρέη τοπικο;y Αντιδημάρχου και οι Ειδικοί Συνεργάτες (φυσικά πάλι μερικοί εξ αυτών…) δεν προσφέρουν το έργο κ το αποτέλεσμα για τα οποία διορίστηκαν και πληρώνονται.

3.Δεν αξιοποιείται η δυνατότητα για έως δυο (2) άμισθους ειδικούς συμβούλους από έμπειρους Αργιθεάτες, που θα συνέβαλαν στην πρόοδο έργων και ενημέρωση κοινής γνώμης. Ούτε ο θεσμός των κοινοτικών οργάνων.
Παρατηρείται δυσλειτουργία μεταξύ διοικητικών υπηρεσιακών και εξωτερικών συνεργατών, οι οποίοι δεν έχουν σχέση με την Αργιθέα (από άλλους νομούς κλπ).

°Τελικό αποτέλεσμα: Να μην γίνονται έργα, να μην αξιοποιείται η δυνατότητα συνεργασίας με ΕΕΤΑΑ/Μηχανικούς ή με ιδιώτες επιστήμονες (δασολόγοι – περιβαλλοντολόγοι – μηχανικοί κα).
^ Να παραμένουν παρκαρισμένα ποσά άνω των 4 εκατομμυρίων στο Δημοτικό Ταμείο και η τοπική οικονομία να …σέρνεται.
Οι σχέσεις με Περιφέρεια – Αντιπεριφέρεια να καρκινοβατούν, να μπερδεύονται.

|||. Με το κενό Ιατρείο Βραγκιανών από Οκτώβριο 2021, ουδεμία παράσταση σε Υπ Υγείας, ούτε συζήτηση στο ΔΣ, ούτε πρόσκληση στον Διοικητή ΥΠΕ να επισκεφθεί τα χωριά, τα υπερ;aγονα ιατρεία μας. Ουδεμία αντίδραση και από τοπικό Κοινοτικό Συμβούλιο.
Στους 7 μήνες, διορίστηκε – επιτέλους! – οπλίτης γιατρός ο οποίος θα εμφανιστεί τέλη Ιουνίου και θα αποχωρήσει χειμώνα 2023…..δηλαδή πάλι από την αρχή…
* Αν αυτό λέγεται: επιτελικό κράτος υπέρ του ορεινού απόμακρου πολίτη …τότε εμείς είμαστε < Ίδρυμα Αστροφυσικής >!!!!

|V. Επί μήνες χωρίς λεωφορείο ΚΤΕΛ τα χωριά και ο κόσμος μας.
Ουδεμία παρέμβαση σε ΚΤΕΛ – Αντιπεριφερειάρχη, που είναι αρμόδιος για τα δρομολόγια, το Υπ Μεταφορών, στους Βουλευτές.
Ουδεμία πρόταση για Δημοτική συγκοινωνία.
^Αδράνεια, ολιγωρία, βραδεία αντίδραση, όπως για την απουσία δασκάλου το χειμώνα.

V. Απομένουν 16 μήνες Δημ. θητείας και χρειάζεται κινητοποίηση, ενεργοποίηση, αποτελεσματικότητα από όλους τους 17+1 Αιρετούς Αντιπροσώπους.
Όσοι, τρία χρόνια τώρα, δεν θέλουν ή δεν μπορούν ας παραμερίσουν να έρθουν οι αναπληρωτές τους για να προσφέρουν, να δώσουν αποτελέσματα.
Ίσως κάποιοι να εμφορούνται από απαισιόδοξες σκέψεις περί του μέλλοντος των ορεινών τόπων και δεν ελπίζουν σε τίποτα …

* Τους τονίζουμε: Τα ορεινά χωριά έχουν λαμπρό μέλλον! Οι νέες δυστοπικές συνθήκες που ζούμε/πόλεμος, πυρηνικά, κλιματική κρίση καύσωνες, μοναξιά, ακρίβεια και πληθωρισμός / ανεβάζουν την…υπεραξία των περιουσιών, των κτημάτων, των Πατρικών σπιτιών !
Σε συνδυασμό με τις μεγάλες αειφορικές επενδύσεις έργων ΑΠΕ και την αξιοποίηση των πλουσίων φυσικών πόρων της Πατρίδας μας !

Δημήτρης Παπακώστας
Συντονιστής Π.Εν. Αργιθεατών /25-5-22

Δείτε επίσης