Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Απάντηση σε δημοσίευμα της Περιβαλλοντικής Οικολογικής Παρέμβασης Μουζακίου – Παμίσου – Ιθώμης Ν. Καρδίτσας

Με ιδιαίτερη έκπληξη πληροφορηθήκαμε την από 29-05-2017 δημοσίευση στην ιστοσελίδα «Mouzaki News» με τίτλο «Επικινδυνότητα των υδάτων στο ποτάμι της Βατσουνιάς».

Με τον τίτλο αυτό δημοσιεύεται κείμενο που υπογράφεται από το Δ.Σ. της «Περιβαλλοντικής Οικολογικής Παρέμβασης Μουζακίου – Παμίσου – Ιθώμης Ν. Καρδίτσας», στο οποίο γίνεται λόγος περί δήθεν επικινδυνότητας των υδάτων στο ποτάμι της Βατσουνιάς κατά τρόπο αόριστο και χωρίς την παραμικρή τεκμηρίωση. «Φωτογραφίζοντας» την μονάδα εμφιάλωσης της εταιρίας ΑΗΒ ΓΚΡΟΥΠ ΑΕ, που εδρεύει στη θέση «Στουρνάρι», αλλά χωρίς αναφορά σε κανένα στοιχείο, οι υπογράφοντες το κείμενο φτάνουν μάλιστα μέχρι του σημείου να καλέσουν τους πολίτες της περιοχής μας «να σταματήσουν πάραυτα να κάνουν τυχόν χρήση των υδάτων για άρδευση και κτηνοτροφία, μέχρι να διερευνηθεί η συγκεκριμένη υπόθεση».

Καταδικάζουμε απερίφραστα την ανεύθυνη και επικίνδυνη στάση της Περιβαλλοντικής Οικολογικής Παρέμβασης Μουζακίου – Παμίσου – Ιθώμης Ν. Καρδίτσας, η οποία διασπείρει δια του τύπου αβάσιμες και αστήρικτες φήμες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν φόβο και ανησυχία στους πολίτες της περιοχής μας. Δεν γνωρίζουμε τα κίνητρα των ενεργειών αυτών αλλά μας προβληματίζουν έντονα.

Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε όλους τους κατοίκους μας ότι το νερό του ποταμιού μας είναι απολύτως κατάλληλο για ύδρευση και άρδευση και μέχρι σήμερα δεν έχει παρατηρηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα στην ποσότητα, την ποιότητα και την καθαρότητά του. Η αναλήθεια των αναφερόμενων στο παραπάνω δημοσίευμα επιβεβαιώθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας από την αρμόδια υπηρεσία της Διεύθυνσης Ανάπτυξης, η οποία διερεύνησε το ζήτημα σε συνέχεια του δημοσιεύματος με διεξαγωγή αυτοψίας στο ρέμα Βατσουνιάς που έλαβε χώρα στις 7-6-2017. Όπως προκύπτει από την υπ’ αρ. πρωτ. 795/ 13-06-2017. Έκθεση αυτοψίας, ο εικονιζόμενος στο δημοσίευμα αγωγός είναι ο αγωγός υπερχείλισης της ΑΗΒ ΓΚΡΟΥΠ ΑΕ, μέσω του οποίου επιστρέφονται στο ρέμα της Βατσουνιάς πλεονάζουσες ποσότητες ύδατος σε περιπτώσεις βλάβης, διακοπής λειτουργίας, μείωσης του ρυθμού παραγωγής κ.λπ. Οι αρμόδιοι υπάλληλοι έλαβαν δείγμα νερού από την έξοδο του αγωγού το οποίο διαβιβάσθηκε σε εργαστήριο της ΔΕΥΑ Καρδίτσας για να διαπιστωθούν τυχόν παράγοντες ρύπανσης. Το αποτέλεσμα του εργαστηριακού ελέγχου επιβεβαίωσε την απουσία παραγόντων ανθρωπογόνου ρύπανσης στο δείγμα. Η Έκθεση αυτοψίας καταλήγει ότι από τον αγωγό αυτό δεν προκαλείται ουδεμία υποβάθμιση νερών του ρέματος Βατσουνιάς. Αποδείχθηκε επομένως περίτρανα ότι οι αναφορές του δημοσιεύματος σε δήθεν «απόβλητα» και «επικινδυνότητα» των υδάτων στερούνται παντελώς βάσης.

Η μονάδα εμφιάλωσης της παραπάνω εταιρίας είναι νόμιμα αδειοδοτημένη, ενώ η τήρηση των όρων των αδειών της ελέγχονται με αυτοψίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες χωρίς ουδέποτε έως σήμερα να έχει δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα στην περιοχή μας από την λειτουργία της. Εξάλλου, οι αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες έχουν διερευνήσει σωρεία καταγγελιών κατά της εταιρίας εκ μέρους της Περιβαλλοντικής Οικολογικής Παρέμβασης Μουζακίου – Παμίσου – Ιθώμης Ν. Καρδίτσας χωρίς ουδέποτε να διαπιστωθεί παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ή των όρων λειτουργίας της από την μονάδα εμφιάλωσης. Πρόκειται για μονάδα χαμηλής όχλησης, η οποία δραστηριοποιείται σε έναν από τους καθαρότερους κλάδους της μεταποίησης, αυτόν της εμφιάλωσης νερού. Η εταιρία αυτή όχι μόνο δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα στον τόπο μας με την λειτουργία της, αλλά αντιθέτως δημιουργεί θέσεις εργασίας για τους πολίτες της περιοχής μας, συμβάλλει με χορηγίες στη βελτίωση του αρδευτικού δικτύου της περιοχής μας και έχει κάνει γνωστό το νερό μας και την περιοχή μας σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού.

Ενόψει των ανωτέρω, καταδικάζουμε και διαχωρίζουμε την θέση μας από τους αορίστως εκτοξευόμενους και αποδεδειγμένα πλέον αβάσιμους ισχυρισμούς της Περιβαλλοντικής Οικολογικής Παρέμβασης Μουζακίου – Παμίσου – Ιθώμης Ν. Καρδίτσας, η οποία επιχειρεί με τις αναληθείς και αστήρικτες αναφορές της σε «επικινδυνότητα» και παύση της χρήσης του νερού από το ποτάμι της Βατσουνιάς να δημιουργήσει πανικό και ανασφάλεια στους κατοίκους της περιοχής μας, εξυπηρετώντας κίνητρα και σκοπιμότητες που δεν γνωρίζουμε. Από την πλευρά μας θα είμαστε ούτως ή άλλως σε ετοιμότητα να προασπίσουμε το συμφέρον του τόπου μας, μακριά από οποιαδήποτε άλλα συμφέροντας και πάντοτε στα πλαίσια της νομιμότητας και των αρμοδιοτήτων μας.

Χαϊντούτης Βασίλειος,

Πρόεδρος της Κοινότητας Βατσουνιάς

Βόμπρας Θωμάς,

Πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Διαχείρισης Συνιδιόκτητου Δάσους Βατσουνιάς

Πολιτιστικός, Λαογραφικός και Χορευτικός Όμιλος Βατσουνιάς




Total
0
Shares
Previous Article

Καλοκαιρινό πάρτυ λήξης σχολικής χορευτικής χρονιάς 2016-17

Next Article

ΤΕΙ Θεσσαλίας: Τελετές ορκωμοσίας των πτυχιούχων του Τμήματος Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής

Related Posts