Απάντηση 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας για κενό Ιατρείο Βραγκιανών: Νίπτουμε τας χείρας …στο Υπ. Υγείας το αίτημα ….βάσει νόμων – κανονισμών ….

Share

Στο δεύτερο emai μας, είχε την καλοσύνη να μας απαντήσει η Γραμματεία του Διοικητή 5ης ΥΠΕ κ Φώτη Σερέτη – το πρώτο είχε σταλεί προ μηνός ,δεν έτυχε απάντησης -σχετικά με το πρόβλημα της έλλειψης γιατρού στα Θεσσαλικά Βραγκιανά από μέσα Οκτωβρίου -επι τρεις μήνες τώρα εν μέσω χειμώνα κ πανδημίας -( πιο κάτω το απαντητικό email).

Εντύπωση προκαλεί η μη δημόσια αντίδραση των κοινοτικών κ δημοτικών αιρετών για το οξύ ζήτημα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στους κατοίκους των ορεινών μας .

Έχουν συμβιβαστεί με το αναχρονιστικό σύστημα διορισμών αγροτικών γιατρών στα άγονα -απόμακρα ιατρεία , στην αποδοχή συμπεριφορών από υποψήφιους γιατρούς ,οι οποίοι αιτούνται διορισμό ,δηλώνουν τις θέσεις και μετά ….παραιτούνται – προφανώς χωρίς σοβαρή κύρωση κ ελαφρά τη καρδία – με συνέπεια την επανάληψη των γραφειοκρατικών διαδικασιών ,την χρονοτριβή …..?

Αυτό συμφέρει κ το Κράτος ( δεν καταβάλλει μισθούς επι μήνες ) κ τους γιατρούς που θέλουν να αποφύγουν την τοποθέτηση τους χειμωνιάτικα …..

Όλα αυτά αποτελούν πρωτοφανή εμπαιγμό για τους ορεινούς ακρίτες που επιμένουν,όντας ηλικιωμένοι, να ζουν στον τόπο τους .

• Την ημέρα των Φώτων η αξιότιμη Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την ακριτική Γαύδο δήλωσε : « αποτελεί εθνική τιμή η παρουσία των μόνιμων κατοίκων στα ακριτικά μέρη της Ελλάδας ,δείχνει τη δύναμη του Ελληνισμού» -( 250 κάτοικοι στον Δήμο Γαύδου).

Το ίδιο ,κατ αναλογία, ισχύει για τα Άγραφα , την Αργιθέα, την νότια Πίνδο !

Το Σύνταγμα ρητά το προβλέπει στο άρθρο 101 παρ 4….

* Προτείναμε μεταρρύθμιση του αναποτελεσματικού συστήματος διορισμών .

Σοβαρή η ευθύνη του Υπ. Υγείας ,της 5ης ΥΠΕ , της Περιφέρειας κ του τοπικού Δήμου, που πρέπει άμεσα να παρέμβουν ,με προτάσεις κ κίνητρα υπέρ των «υπέρ -άγονων κ απόμακρων» ιατρείων ( απόσταση άνω των 50 χλμ από έδρα Νοσοκομείου πόλης ).

• Τώρα Μεταρρύθμιση :

————————————

1. Ειδικός κατάλογος γιατρών( πολιτών ή οπλιτών ) ειδικών αποστολών ,από τον οποίο ο Διοικητής ΥΠΕ θα δύναται να στέλνει σε κενά απόμακρα ιατρεία, εντός 15 ημερών από την αναχώρηση του υπηρετούντος γιατρού και έως ολοκλήρωσης της διαδικασίας του κεντρικού Υπουργείου.

2. Επιβολή κυρώσεων σοβαρών σε γιατρούς που δηλώνουν θέση και μετά ….ξεδηλώνουν. Ανάρτηση των ονομάτων σε ειδική ιστοσελίδα κ τοπικό τύπο.

3. Θεσμοθέτηση νέων οικονομικών κινήτρων ,πέραν του κρατικού επιδόματος των 400€ μηνιαία, υπέρ των γιατρών που υπηρετούν κ διαμένουν μόνιμα σε ιατρεία απόμακρα ( άνω των 50 χλμ από πόλη – έδρα Νομού) πχ 300€ μηνιαία ,κλιμακούμενο ανά χλμ ,είτε από Κράτος ,είτε από οικεία Περιφέρεια κ Δήμο.

Άλλο το άγονο Ιατρείο Αργυρίου ,των Βραγκιανών , του Ανθηρού( 115-100-75 χλμ) και άλλο το δίπλα στην Καρδίτσα, την Λάρισα ( 40-30-20 χλμ)…!

Ας παραδειγματιστούμε από συναφείς αποφάσεις ΔΣ Αγράφων κ Περιφ. Στερεάς .

4. Επίσκεψη του κ Διοικητή ή Υποδιοικητών του στα χωριά της κοιλάδας Αχελώου κ της ορεινής Αργιθέας , τώρα εν μέσω χειμώνα και όχι τον….Μάιο !

Αξιολόγηση Στελεχών με βάση τα πραγματικά αποτελέσματα απόδοσης τους …

5. Ψήφισμα έντονης διαμαρτυρίας του ΚΣ Βραγκιανών κ ΔΣ Αργιθέας προς τον Υπουργό Υγείας , τον Περιφερειάρχη ,τους Βουλευτές,τα κόμματα .

Παράσταση Δημοτικής Αρχής στον Διοικητή κ Υπ Υγείας .

Ήδη ,από πλευράς μας, ως Π.Εν.Α, κινούμαστε για επίδοση υπομνήματος στο αρμόδιο Υπουργείο και Γραφείο Πρωθυπουργού ,καθώς και ΔΣ ΚΕΔΕ .

—————————

Δυστυχώς , η ορεινή Καρδίτσα είναι ξεχασμένη ,παραμελημένη.

Η Αντιπεριφέρεια Καρδίτσας παραμένει ….ακέφαλη εδώ κ μήνες …..

Η απόφαση για ορισμό νέων Αντιπεριφερειαρχών….καθυστερεί….κοιλοπονάει…η Λάρισα και το …νεογέννητο δεν…εξέρχεται….

Έλλειψη ικανών στελεχών ? Πίεση από άνωθεν κέντρα ? Τήρηση ισορροπιών που μπλοκάρουν κάθε έργο, πρόοδο και κινητικότητα ?

• Τοπικό – Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη δικαιούται ο νομός μας?

Υπάρχει συλλογικότητα στην παράταξη πλειοψηφίας ( Συμμαχία Πολιτών) , υπάρχει διάλογος και τηρούνται τα συμφωνηθέντα περί εναλλαγής προσώπων στις θέσεις ευθύνης του Νομού μας ? Ή μονοκρατορικά και άνευ διαβούλευσης επιβάλλονται πρόσωπα , που μετρήθηκαν,ζυγίστηκαν και βρέθηκαν….λιποβαρή?

Ο κατά τα άλλα αγαπητός κ. Αγοραστός ,έμεινε ικανοποιημένος ,στην πρόσφατη αυτοψία του τον Δεκέμβριο, από τα ‘έργα κ ημέρες’ των διορισμένων από τον ίδιο στελεχών για την τραγική κατάσταση του κεντρικού δρόμου « Τυμπανος – Συκιά- Βραγκιανά -Αργυρι» , τη Μ Σκάλα Ανθηρού, τον άξονα Ανατολικής ?

Για την ανύπαρκτη συγκοινωνία , τους χωμάτινους σχολικούς δρόμους ?

– Αντιπολίτευση υπάρχει δρώσα, στο ΠΣ Θεσσαλίας ή είναι μόνο…Λάρισας ?

* φίλοι όλοι – Φιλτάτη η Πατρίδα κ η Αλήθεια !

•••Το Γραφείο Μαξίμου είναι ώρα να …αδράξει το Φραγγέλιο κατα των ράθυμων …

Δημήτρης Παπακώστας – Αιρετός ΤΑ επι 25 έτη / Δήμαρχος Αχελώου 1999-06.


Tο απαντητικό email (από την Γραμματεία του Διοικητή 5ης ΥΠΕ κ Φώτη Σερέτη):

Καλημέρα σας και καλή χρονιά,

Σε απάντηση του κάτωθι email σας ενημερώνουμε ότι:

Το Π.Ι. Βραγκιανών ήταν καλυμμένο από αγροτικό ιατρό όλο το έτος 2020 έως τον Μάρτιο του 2021. Η θέση προκηρύχθηκε αλλά ο ιατρός που διορίσθηκε δεν την αποδέχθηκε. Έτσι η υπηρεσία μας πρότεινε στο Υπουργείο Υγείας να καλυφθεί από οπλίτη, όπως και έγινε.

Τοποθετήθηκε οπλίτης ιατρός στις 31 Μαΐου έως 19 Οκτωβρίου όπου υπηρέτησε την θητεία του. Η θέση του προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Υγείας στις 30/9/2021 και με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα της 26/11/2021 καλύφθηκε. Ο νέος ιατρός όμως δεν αποδέχθηκε τον διορισμό του.

Το διάστημα από 20 Οκτωβρίου έως σήμερα το Π.Ι. Βραγκιανών καλύπτεται από τον αγροτικό ιατρό του Π.Ι. Αργυρίου, κάνοντας και 2 Σαββατοκύριακα τον μήνα εφημερία.

Όλες τις θέσεις των άγονων ΠΙ που κενώθηκαν εκτάκτως και αυτές που δεν καλύφθηκαν από την προκήρυξη τις στείλαμε στο Υπουργείο Υγείας για την Πρόσκληση που θα εκδώσει το Υπουργείο εντός της εβδομάδας. Αν και τότε δεν καλυφθεί θα το δώσουμε σε οπλίτη βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

Όσον αφορά το Π.Π.Ι. Γρανίτσας, ο μόνιμος ιατρός παραιτήθηκε στις 9/4/2021 και η αγροτική ιατρός πήρε παράταση στο Π.Ι. Ραπτοπούλου. Επιπλέον το ΚΥ Δυτ. Φραγκίστας έχει αρκετά κενά ΠΙ τα οποία καλύπτει με αγροτικούς όμορων Π.Ι.


Αποστολέας: Δημήτρης Παπακώστας

Μήνυμα: Καλή χρόνια με υγεία – προ μηνός έστειλα μέιλ κ ρωτούσα ,μεταφέροντας αγωνία Βραγκιανιτών Αχελώου Θεσσαλίας , πότε θα τοποθετηθεί κ θα αρχίσει υπηρεσία αγροτικός γιατρός στο άγονο ΠΙ Βραγκιανών ,που παραμένει κενό από Οκτώβριο 21- τρίτο ήδη μήνα ….Δυστυχώς δεν έλαβα απάντηση ,ούτε θετική ,ούτε ενημερωτική ….
Παρακαλούμε να μας απαντήσετε ,όπως έχετε νομική κ ηθική υποχρέωση από νόμο κ δεοντολογία , και να καλύψετε ανάγκες μέσω άλλων γιατρών ή μεσω σύμβασης με ιδιώτες γιατρούς ΙΣ Καρδίτσας με μετακίνηση τους από Δήμο Αργιθέας ( όχημα,δαπάνη ,μέριμνα ) τουλάχιστον τρεις μέρες / βδομάδα ,πέραν της στήριξης από γιατρό ΠΙ Αργυρίου Αχελώου Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας . Εναλλακτικά : συνεργασία γιατρού ΠΙ Γρανιτσας Αγράφων Ευρυτανίας ,εφόσον συναινεί η γιατρός, που έχει Έχει υπηρετήσει στα Βραγκιανά κ γνωρίζει κόσμο .
Με εκτίμηση Δ Παπακώστας 9-1-22
Αιρετός ΤΑ 1991-2019/ Δήμαρχος Αχελώου 99-06 Τηλ 6972176271

Δείτε επίσης