Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ανυπολόγιστες καταστροφές και στην Οξυά – Κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι – Ανακοίνωση Οξυωτών

oksia plimmires 1

Ανυπολόγιστες καταστροφές και στην Οξυά – Κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι – Ανακοίνωση Οξυωτών

Στις ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές που ζει σήμερα ολόκληρος ο Δήμος Μουζακίου αλλά και όλος ο νομός μας, που δυστυχώς, πέρα από τις ανυπολόγιστες καταστροφές στη φύση και στις υποδομές τους, θρηνούν ακόμα και ανθρώπινες ζωές, το χωριό της Οξυάς δεν αποτελεί εξαίρεση. Αντίθετα, μάλιστα, όποιος το επισκεφθεί – στο βαθμό, βέβαια, που αυτό είναι πλέον εφικτό –  θα διαπιστώσει ότι το μέγεθος των εκεί καταστροφών είναι τέτοιο που την καθιστά, ίσως, και την πιο πληγείσα περιοχή του Δήμου Μουζακίου, έστω κι αν αυτό δεν έχει μέχρι σήμερα αναδειχθεί στον ανάλογο βαθμό.

Πολύ συνοπτικά επισημαίνουμε ότι με ιδιαίτερη δυσκολία και αρκετά προβλήματα έχει αποκατασταθεί η οδική πρόσβαση στον κύριο οδικό άξονα μέχρι το κέντρο του χωριού και συνεχίζεται προς το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, μέσω Αγίας Βαρβάρας και οικισμών Ζαμανάτικο, Κούρα, κ.λ.π., χωρίς, ωστόσο, κανείς να γνωρίζει τα προβλήματα που στην πορεία θα ανακύψουν κι αν αυτά θα καταστεί δυνατό να ξεπεραστούν άμεσα. Η οδική πρόσβαση από την ανατολική πλευρά του χωριού είναι παντελώς αδύνατη τόσο εξαιτίας των κατακρημνισμένων γεφυρών στη θέση «Μπαλάνος» αλλά και προς το χωριό Κρυοπηγή όσο και εξαιτίας της ΟΛΟΣΧΕΡΟΥΣ  μέχρι τον οικισμό «Μελίσσι» καταστροφής του δρόμου «Μουζάκι – Νησιά – Αγία Τριάδα», ενώ σοβαρές ζημιές έχει υποστεί και ο δρόμος προς τους οικισμούς «Βαγένια» και «Παλαιοχώρι», που επίσης αυτή τη στιγμή είναι εκτός κυκλοφορίας.

Στο χωριό της Οξυάς έχουν, ακόμα, καταστραφεί εντελώς οι γέφυρες στη θέση «Βαένια» και «Μεσοράχη» αλλά και η αποκαλούμενη «ιρλανδική» διάβαση στη θέση «Αγράμπελη», έχουν σημειωθεί πάμπολλες κατολισθήσεις και πολλοί κάτοικοι, κτηνοτρόφοι, κ.λ.π., συμπεριλαμβανομένων υπερηλίκων ή ατόμων με σοβαρά προβλήματα υγείας, παραμένουν εγκλωβισμένοι, χωρίς νερό και ρεύμα  και χωρίς καμία δυνατότητα επικοινωνίας.

Η μοίρα και το μέλλον του χωριού μας ζοφερά και σκορπούν απογοήτευση κι αυτό οδήγησε όλους εμάς τους εκλεγμένους ως συμβούλους Κοινότητας αλλά και τους καταγόμενους από το χωριό της Οξυάς δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Μουζακίου να συναντηθούμε απόψε, 19-9-2020, και πέρα από τις μέχρι σήμερα διαφορετικές μας προσεγγίσεις στα διάφορα άλλα ζητήματα του χωριού ή τις παρατάξεις με τις οποίες ο καθένας εκλέχτηκε, να συζητήσουμε τρόπους ώστε να ανακουφίσουμε τους συγχωριανούς μας  από τα προβλήματα που προέκυψαν αλλά και λύσεις που θα δίνουν ελπίδα για το μέλλον του χωριού.

Μετά, λοιπόν από σχετική συζήτηση και χωρίς ουδόλως να αδιαφορούμε για τα υπόλοιπα προβλήματα στο Δήμο μας και όχι μόνο, αποφασίσαμε ΟΜΟΦΩΝΑ να επιδιώξουμε, κατά σειρά προτεραιότητας,  τα παρακάτω :

    • Την όσο δυνατό γρηγορότερη αποκατάσταση της οδικής πρόσβασης στους οικισμούς του χωριού κατά τρόπο και στο βαθμό που θα επιτρέπει τον απεγκλωβισμό όσων συγχωριανών μας επιθυμούν να αποχωρήσουν από το χωριό μας είτε για τη χειμερινή περίοδο, όπως το συνηθίζουν, είτε εξαιτίας προβλημάτων που σήμερα καθιστούν αδύνατη τη διαβίωσή τους στο χωριό μας. Όσοι συγχωριανοί μας επιθυμούν να αποχωρήσουν από το χωριό αλλά δεν έχουν που να στεγαστούν, να επικοινωνήσουν με όποιον από εμάς επιθυμούν, ώστε, σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή, να μεριμνήσουμε για την εξεύρεση στέγης.
    • Να απευθυνθούμε προς τις αρμόδιες αρχές ώστε να επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης και ύδρευσης στους οικισμούς του χωριού μας.
    • Να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό η υφιστάμενη μέχρι σήμερα οδική πρόσβαση σε κάθε σπίτι του χωριού μας, πολλά από τα οποία έχουν παντελώς αποκλειστεί.
    • Να καταγραφούν οι καταστροφές στις υποδομές του χωριού καθώς κι αυτές στις περιουσίες συγχωριανών μας, ώστε να επιδιωχθεί η αποκατάστασή τους και η καταβολή αποζημιώσεων, αντίστοιχα.
    • Να τεθεί σε συγκέντρωση των πληγέντων συγχωριανών μας πρόταση συγκέντρωσής τους σε έναν νέο οικισμό σε κατάλληλη τοποθεσία εντός του χωριού μας, για τη δημιουργία του οποίου να αναζητηθεί αντίστοιχη χρηματοδοτική κάλυψη. Οι ίδιοι εκτιμούμε ότι η συγκεκριμένη προοπτική μπορεί να προσδώσει δυναμική και ελπίδες για το μέλλον του χωριού, ιδιαίτερα μπροστά στα νέα, απρόσμενα και σημαντικά προβλήματα που αυτό αντιμετωπίζει, πολλά από τα οποία ίσως αποδειχθούν και αξεπέραστα με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Στους αποκλεισμένους σήμερα στο χωριό μας κτηνοτρόφους συνιστούμε να επικοινωνούν μαζί μας με όποιο τρόπο μπορούν, ώστε να ενημερωθούν για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στο δρόμο Μουζάκι – Αργιθέα (μετά τη θέση «Ξυλινόσταυρος») και να μετακινήσουν τότε, εφόσον το επιθυμούν, τα κοπάδια τους.

Τέλος, συνιστούμε να επιδείξετε όλοι ψυχραιμία, υπομονή και κουράγιο και υποσχόμαστε ότι όλοι μας από κοινού θα μεριμνήσουμε, όπως θεωρούμε καθήκον μας να πράξουμε, για την όσο το δυνατό συντομότερη και πληρέστερη αποκατάσταση της κανονικής ζωής στο χωριό μας.

  • Λάμπρος Ευθυμίου, πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Οξυάς
  • Σπύρος Σωτηρίου, σύμβουλος Κοινότητας Οξυάς
  • Κουτσικουρής Αλέξανδρος, σύμβουλος Κοινότητας Οξυάς
  • Χαλίλης Κων/νος του Βάιου, σύμβουλος Κοινότητας Οξυάς
  • Κούτσικος Νικόλαος, σύμβουλος Κοινότητας Οξυάς
  • Καραβίδας Γεώργιος του Δημ., δημοτικός σύμβουλος, αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μουζακίου
  • Κουτρομάνος Χρίστος, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Μουζακίου
  • Ζαρνακούπης Νικόλαος, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Μουζακίου

oksia plimmires 3

oksia plimmires 2




Total
0
Shares
Previous Article
palaiokamara 1

Ζημιές από την καταστροφική πλημμύρα σε Οξυά και Κρυοπηγή (φωτο) - Έπεσε το γεφύρι της Παλαιοκαμάρας!

Next Article
ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

Κλειστά τα σχολεία του Δήμου Μουζακίου αύριο Δευτέρα 21 και την Τρίτη 22/9