Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Αντιπροσωπεία στελεχών του ΚΚΕ, επισκέφθηκε το Ζάρκο Τρικάλων και συζήτησε με σεισμόπληκτους και τον πρόεδρο της κοινότητας

antiprosopeia kke tsiamples

Αντιπροσωπεία στελεχών του ΚΚΕ επισκέφθηκε το Ζάρκο Τρικάλων και συζήτησε με σεισμόπληκτους και τον πρόεδρο της κοινότητας

Αντιπροσωπεία στελεχών του ΚΚΕ, αποτελούμενη από του Τάσο Τσιαπλέ, περιφερειακό σύμβουλο Θεσσαλίας, επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης, την Βάσω Μπακάση, περιφερειακή σύμβουλο Θεσσαλίας, τον Σωτήρη Σωτηρόπουλο, Γραμματέα της Τ.Ε Τρικάλων του ΚΚΕ και Αλέκο Νταούλα, μέλος του Τ.Γ Τρικάλων του ΚΚΕ, επισκέφθηκε για ακόμα μια φορά το Ζάρκο Τρικάλων, όπου συναντήθηκε και συζήτησε με σεισμόπληκτους και τον πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας, για τα προβλήματά τους.

Όπως διαπιστώθηκε, ένα χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 στη Θεσσαλία, με ευθύνη της κυβέρνησης, της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας και της δημοτικής αρχής Φαρκαδόνας, πολλά προβλήματα εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα και να βασανίζουν τους σεισμόπληκτους κατοίκους του Ζάρκου Τρικάλων,  όπως συμβαίνει και σε άλλα σεισμόπληκτα χωριά της Θεσσαλίας.

Από τους 87 σεισμόπληκτους που αιτήθηκαν το ποσό των 600 ευρώ για τα πρώτα έξοδά τους, υπάρχουν αρκετοί που δεν το έλαβαν με διάφορες δικαιολογίες.

Από τους ελέγχους, που όπως καταγγέλουν αρκετοί σεισμόπληκτοι δεν έγιναν σωστά στα σπίτια και άλλα κτίσματα του χωριού, 50 σπίτια και αποθήκες, κρίθηκαν κατεδαφιστέα, χωρίς όμως να έχει προχωρήσει η κατεδάφιση τους, ούτε η απομάκρυνση των μπάζων από όσα υπέστησαν ζημιές.

Οι σεισμόπληκτοι δεν έχουν επίσημη ενημέρωση για το τι θα γίνει και εύλογα ανησυχούν, πως τελικά, σ’ αυτούς θα μεταφερθεί η κρατική ευθύνη και το δυσβάστακτο κόστος για την κατεδάφιση και απομάκρυνση των μπάζων.

Σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις για οικοσκευή και επιδιορθώσεις, σε κανέναν σεισμόπληκτο δεν δόθηκε το 100% της ζημιάς. Στους περισσότερους έχει δοθεί ένα μικρό μέρος της αποζημίωσης, σε άλλους καθόλου, αλλά σημειώθηκαν και πολλές αδικίες, αφού σε σεισμόπληκτους που έχουν μεγάλη ζημιά δόθηκε μικρή αποζημίωση, ενώ σε άλλους που δεν είχαν μεγάλη δόθηκε μεγαλύτερο ποσό, με άγνωστα κριτήρια, γεγονός που δείχνει ότι παίχτηκαν άθλια παιχνίδια σε βάρος των σεισμόπληκτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σε σπίτι που χαρακτηρίσθηκε κόκκινο, δόθηκε 1.000 ευρώ αποζημίωση για οικοσκευή, ενώ σε πράσινα διπλάσια ποσά.

Αρκετές παλιές κατοικίες ή αποθήκες που υπέστησαν ζημιές δεν έχουν οικοδομική άδεια και σχετικά έγγραφα, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα για την είσπραξη της αποζημίωσης.

Τρεις μικροεπαγγελματίες του χωριού, υπέστησαν μεγάλη καταστροφή από τον σεισμό και έμειναν χωρίς εισόδημα και καμία ουσιαστικά στήριξη ως τώρα.

Σε ότι αφορά το Δημοτικό Σχολείο του χωριού, που υπέστη ζημιές και είναι αρκετά παλιό, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση, για το αν θα κατεδαφιστεί και αν θα κατασκευαστεί νέο.

Ένα χρόνο μετά τον σεισμό, 22 οικογένειες στο Ζάρκο, εξακολουθούν να διαμένουν στα κοντέινερ των 25 τ.μ, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, πολύ χαμηλών θερμοκρασιών τον χειμώνα και πολύ υψηλών το καλοκαίρι, που προσπαθούν να τις αντιμετωπίσουν με ένα κλιματιστικό. Στον καταυλισμό με τα κοντέινερ, δεν υπάρχει σύστημα πυρόσβεσης, κοινόχρηστος χώρος για τις ανάγκες αυτών που διαμένουν εκεί, ενώ η σύνδεση ίντερνετ είναι προβληματική.

Δεν έχουν καμία ενημέρωση από την κυβέρνηση, την περιφέρεια και τον δήμο, για το πόσο ακόμα θα μένουν στα κοντέινερ, πότε θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, ούτε για το πώς θα μπορέσουν να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους, ενώ καλούνται να πληρώνουν λογαριασμούς ηλεκτρικού και νερού στα σπίτια που δεν μπορούν να κατοικηθούν, καθώς και δημοτικά τέλη.

Επίσης στη δομή υπάρχουν ηλικιωμένοι και οι 15 από τις 22 οικογένειες έχουν άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά δεν υπάρχει υγειονομική κάλυψη στη δομή.

Με βάση αυτήν την κατάσταση οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, που εκλέχθηκαν με την Λαϊκή Συσπείρωση, κατέθεσαν επερώτηση προς την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, ζητώντας να απαντήσει:

  • Αν θα διεκδικήσει από την κυβέρνηση την καταβολή του βοηθήματος των 600 ευρώ σε όσους σεισμόπληκτους του Ζάρκου, όπως και όλων των άλλων χωριών, που δεν τους δόθηκε;
  • Αν θα διεκδικήσει από την κυβέρνηση την καταβολή σύντομα αποζημιώσεων στο 100% των ζημιών σε α’ και β’ κατοικία, αποθήκες και καταστήματα, χωρίς τις προϋποθέσεις που καθιστούν αδύνατη την όποια επισκευή – ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες;
  • Το ίδιο για όλο τον εξοπλισμό κατοικιών, καταστημάτων, τα εμπορεύματα και τις ζημιές των επαγγελματιών και γεωργοκτηνοτρόφων;
  • Αν θα διεκδικήσει τον μηδενισμό των χρεών των σεισμόπληκτων από δάνεια στις καταστραμμένες κατοικίες για αγορά πρώτης κατοικίας; Την αναστολή πληρωμών σε ρεύμα, ύδρευση, τηλεφωνία, για όσους υπέστησαν ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, γεωργοκτηντροφικές εγκαταστάσεις, μέχρι να αποκατασταθούν; Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ;
  • Τι θα γίνει με τις κατεδαφίσεις των ετοιμόρροπων σπιτιών και άλλων κτιρίων και την απομάκρυνση των μπάζων, χωρίς επιβάρυνση των σεισμόπληκτων και πότε θα επιστρέψουν στα σπίτια τους;
  • Τι θα γίνει με την κατασκευή νέου δημοτικού σχολείου;
  • Αν η περιφέρεια θα εξασφαλίσει κοντέινερ για κοινόχρηστη χρήση στον καταυλισμό;
  • Αν θα διεκδικήσει την ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και μέσα του Κ.Υ Φαρκαδόνας, για να καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες των σεισμοπαθών και την παρουσία γιατρού στον καταυλισμό;

Ανάλογη ερώτηση το ΚΚΕ, θα καταθέσει και στη Βουλή.

Τέλος τα στελέχη του ΚΚΕ, κάλεσαν τους σεισμόπληκτους να αγωνισθούν ενωμένοι για να λυθούν τα προβλήματά τους, χωρίς να περιμένουν κάποιους «σωτήρες», που θα τους θυμηθούν ξανά μπροστά στις εκλογές.

8/3/2022

antiprosopeia kke tsiamples 1

antiprosopeia kke tsiamples 2




Total
0
Shares
Previous Article
sxoleia pagetos

Κανονική η λειτουργία των σχολείων στο Δήμο Μουζακίου

Next Article
ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας να κατασκευάσει γρήγορα νέα ασφαλή γέφυρα Αργύρη - Βατσουνιάς Καρδίτσας - ΛΑ.ΣΥ. Θεσσαλίας: Σταματήστε τις διαρκείς παρατάσεις των έργων και δώστε λύσεις στα προβλήματα των ορεινών χωριών της Καρδίτσας - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Όχι στην εγκατάσταση 19 ανεμογεννητριών επιχειρηματικού ομίλου σε δασώδη περιοχή NATURA του Μαυροβουνίου - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων στη δομή προσφύγων και μεταναστών του Κουτσόχερου - ΛΑ.ΣΥ. Θεσσαλίας: Να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας του λαού και της περιουσίας του από τον κίνδυνο νέων πλημμυρών - Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας: Ο υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι στην Π.Ε Λάρισας - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Όχι στις νέες αυξήσεις στα διόδια - Να καταργηθούν σε όλους τους δρόμους - Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας: Οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Θεσσαλίας στην Π.Ε Καρδίτσας - Η Λαική Συσπείρωση για το «γάμο» ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Κουρέτα - Η «Λαική Συσπείρωση» Θεσσαλίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την φονική πυρκαγιά στη Μαγνησία - Παρεμβάσεις και Ανακοινώσεις της Λαικής Συσπείρωσης Θεσσαλίας για την Π.Ε Καρδίτσας Η Λαική Συσπείρωση δεν νομιμοποιεί την απαράδεκτη διαδικασία της κατεπείγουσας και διά περιφοράς συνεδρίαση του ΠΣ Θεσσαλίας - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Να διοριστεί άμεσα μόνιμος γιατρός στο Περιφερειακό Ιατρείο Βραγκιανών - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Πρόταση ψηφίσματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας για τους καλλιτέχνες - Λαική Συσπείρωση: Όχι στον εθνικισμό και στον αλυτρωτισμό - Πρόταση ψηφίσματος για την προστασία των δικαιωμάτων των ΑΜεΑ - Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας χαιρετίζει την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία - Επερώτηση για τον δρόμο Ελασσόνας - Κοζάνης και την παράκαμψη Ελασσόνας - Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας

ΛΑ.ΣΥ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: Επερώτηση προς την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας για τα προβλήματα των σεισμόπληκτων στο Ζάρκο Τρικάλων

Related Posts